Reklama

Reklama

Frigo na mašine

  • Česko Frigo na mašině (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasická nemá groteska o nenápadnom strojvodcovi, ktorý má v živote dve lásky - svoju snúbenicu Annabelle Lee a svoju lokomotívu The General. Kvôli nim a sčasti aj nechtiac sa stane hrdinom vo vojne Severu proti Juhu. Dynamická groteska plná krkolomných kúskov je považovaná za vrcholné dielo "muža, ktorý sa nikdy neusmieva" Bustera Keatona, i nemého filmu vôbec. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (270)

Madison 

všetky recenzie používateľa

Uznávam, že na daný rok vzniku Buster Keaton natočil žánrovo vtipnú zmes romanticko - vojnovej komédie, no ja osobne, čo som vyrastala na Jurských parkoch, sa do nemej snímky z roku Pána cez vynaloženú snahu, nedokážem vžiť. Pričom Keaton je vážne skvelý režisér a herec a svojím talentom vniesol do snímky švih a pestrosť. Bol by hriech nespomenúť unikátnu scénu s rozpadnutým vlakom na moste, ktorá si nezaslúži 1*, ale hneď 3*, no i tak filmu nemienim prilepšovať len preto, že je všetkými možnými filmovými inštitútmi považovaný za doslovný kult v oblasti filmu. ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

Pojmout jednu ze slavných epizod americké historie jako drama, dobrodružství a současně jako grotesku, je samo o sobě geniální. A když ještě navíc podaří všechno dokonale vybalancovat, takže z toho nikde příliš nevyčnívá ani ztřeštěnost grotesky, ale třeba ani naivita romantické linky či patetická oslava dějin, je i po devadesáti letech radost to sledovat. ()

Reklama

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Keatonovka jak se patří. Frigo v tísni nejprve řeší dilema hrdé přítelkyně, která ho v časech občanské války bez uniformy nechce, a navzdory osudu se stává válečným hrdinou. Tomuto procesu je naštěstí drahá polovička přítomna, takže na závěr nemá problém uznat mužíčkovy zásluhy. Pointou všeho se stává bezmocná scéna, kdy Frigo netuší, jestli polovičku uškrtit nebo políbit a proto zvládne obojí. #LFŠ ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

Ej Hlemýžď 

všetky recenzie používateľa

Vynikající film u nás pod názvem "Frigo na mašině" gagmana a akrobata s kamennou tváří Bustera Keatona je asi jeho nejlepším. Název v originale "The General" - to je ta lokomotiva. Je škoda, že mladá generace asi film příliš nezná, neví o něm, protože se film běžně nepromítá, ani nevím, kdy byl naposledy v kinech, tipl bych si že více než před 25 lety. Kdo má rád dobré komedie, nesmí si nechat tento film ujít. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (30)

  • Paradoxní je, že jak si Američané většinou pečlivě hlídají autorská práva, tady došlo ke značnému pochybení, proto je film de facto veřejně přístupný a z toho důvodu existuje na internetu i streamovacích webech mnoho variant s různým vročením – většinou se jedná o kopie velmi špatné kvality i střihu. (classic)
  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Marion Mack o mnoho let později v rozhovoru přiznala, že neměla žádnou představu o tom, že má promoknout ve scéně, kdy Johnnie a Annabelle znovu naplní vodojem vlaku. Buster Keaton jí dopředu nic neřekl a tak je její otřes opravdový. (Kulmon)

Reklama

Reklama