Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument popisuje občianske nepokoje v Kalifornii a približuje vzťah medzi Afroameričanmi a policajnými zložkami LAPD. (Real Tom Hardy)

Recenzie (3)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Amerika má svoje problémy a vztah bílých a menšin, především pak bílých a černochů, rozhodně není růžový, a to ani v dnešní době. Je nepochopitelné, že tohle není možné vyřešit, a to dle mého jen proto, že se pořád neustále přesvědčujeme o tom, že jsme jiní. Dokument nepřekvapí, ale téma je důležité. ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárny film režiséra Sachu Jenkinsa z roku 2017 prináša pohľad na prevažne historickú, ale tiež súdobú (2017) komplikovanosť vzťahov medzi policajným zborom v kalifornskom Los Angeles a tamojšou afroamerickou komunitou. Na základe dobových záberov a rozhovorov s ľuďmi z viacerých spoločenských sfér, ako aj viac či menej urodovanými odborníkmi, sa Jenkins snaží vytvárať komplexný pohľad na sociálnu problematiku, ktorá v "meste anjelov" takmer od nepamäti panuje. V praxi však neprináša zásadne nič prelomové, nič nové. Až na výnimku rozhovorov je totiž dokument vystavaný zo záberov, ktoré môže divák vidieť aj v iných počinoch, ktoré sa tejto problematike venujú. Z veľkej časti takisto pôsobí veľmi tendenčným dojmom, keď kritizuje iba jednu stranu, zatiaľ čo tú druhú viac-menej obhajuje. Väčšia objektívnosť by dokumentu rozhodne neuškodila, práve naopak. Takisto sú dosť sporné tituly viacerých ľudí, ktorí sa vo filme objavujú najmä na archívnych záberoch. Označiť Pabla Escobara, jedného z najväčších zločinov, akí kedy žili, za "podnikateľa" je prinajmenšom smiešne. To isté platí aj v prípade Rodneyho Kinga, ktorého tvorcovia dokumentu označujú ako "čierneho Ježiša". Burn Motherfucker, Burn! je priemerným dokumentárnym filmom, ktorý do diskurzu o rasovej problematike či policajnej brutalite v Los Angeles neprináša nič nové. Prakticky opakuje iba všeobecne známe frázy (ťažko povedať, či v každom prípade možno hovoriť o faktoch), pričom využíva všeobecne známe dobové zábery. Snaha tvorcov možno bola, ale na výsledku to nevidno. ()

Reklama

Reklama