Reklama

Reklama

Film je adaptáciou rozsiahlej románovej kroniky amerického spisovateľa Johna Steinbecka. Autor filmového prepisu, režisér Elia Kazan, postavil do popredia biblický motív Kaina a Ábela. Sleduje zaujímavý príbeh dvoch bratov, ich otca a vzdialenej matky v rušnom období vstupu Spojených štátov do prvej svetovej vojny. Hlavné ťažisko filmu spočíva na vynikajúcom hereckom výkone mladého Jamesa Deana, ktorý stvárnil postavu "prekliateho" farmárovho syna na vysokej umeleckej úrovni. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (218)

Tayen 

všetky recenzie používateľa

Film si vzal na mušku poslední třetinu náročného románu, a tu si přizpůsobil, jak už to bývá. Spousta faktů je jinak a spousta jich chybí, stejně jako některé postavy a motivy. Přesto je to působivé dílo s okouzlujícím Jamesem Deanem, který zvládl tragickou postavu černé ovce Cala na jedničku - takovou jímavost, kterou jsem pocítila v závěru filmu, jsem nezažila ani při čtení knihy. Nemyslím si, že je nutné číst knihu, aby si lidé film užili, neznalost je tady spíše plusem. Film oproti knize působí hodně idealistickým dojmem a postavy jsou až příliš hodné a bodré, až na odpadlé charaktery samozřejmě. Kniha je paleta mnoha odstínů a hloubek, film jich obsahuje omezený počet, přesto (a možný právě proto) ve své dvouhodinové stopáži působí uceleným dojmem. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Tohle je snímek, u něhož jsem si poprvé skutečně říkal, že James Dean byl skvělý herec a že je ho škoda. Vlastně je to film o tom, jak může také vypadat jedna nefunkční rodina a že to není jen tím, že jeden ze synů je rebel. Finále je hodně emotivní a dovede zasáhnout, ale překvapivě film zase až tak nedovede v dnešní době překvapit vývojem. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

James Dean takmer neustále na kamere hrá rolu, ktorá mu vzhľadom na jeho detstvo bola veľmi blízka a tak jeho herecký výkon je v podstate na daný scenár bravúrny. Samotný scenár je však podľa mňa v prvých dvoch tretinách filmu jalový. Tretia gradovala od minúty k minúte a našiel som tam niečo akoby aj zo svojho života a tak mi to zachránilo film. Inak hlavná postava má podľa mňa na časy, ktoré zobrazuje, dosť neobvyklé oblečenie. Škoda toho Deana, talent zjavne mal a fešák bol taký, že sa mohol stať väčšou ikonou svojej doby než bol Elvis Presley a dnes by skôr Pitta neprirovnávali až tak k Redfordovi, ale skôr k nemu. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nádherný film nakrútený pred pol storočím podľa polovice Steinbeckovej knihy. James Dean v ňom predstavuje Cala Truska a je ľahké pochopiť, prečo ho milovali davy žien napriek tomu, že nakrútil iba tri filmy. Jeho stvárnenie Cala, ako hľadajúceho, túžiaceho, vybuchujúceho mladíka, niekedy prepadajúceho malovernosti a zúfalstvu je dokonalé a nezabudnuteľné. Cal môže žiariť aj vďaka skvelej ženskej spoločnosti Abry a jeho matky a poľahky dominovať nad nevýrazným Aronom a bigotným otcom. Film nie je ani zďaleka dokonalý, ale obsahuje niekoľko scén, kvôli ktorým ostáva v mojej Top 100. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Kto vie, ako by sa vyvíjala ďalej kariéra Jamesa Deana, keby ho nebola postihla tá nehoda. V  24 rokoch ponúkal také vyspelé herectvo, že pravdepodobne by sa stal najväčším hercom všetkých čias. Teda ak by sa nestihol upiť k smrti.  Z dnešného pohľadu to je už vlastne prehrávanie, ale vtedy to úplne zapadlo do filmového štýlu. A to je asi najväčšou ozdobou tohto filmu, pretože inak tie dve hodiny sú pomerne dejovo nudné. Je to dráma bez väčšej epiky, ale v druhej časti sa výrazne zlepší. Steinbeckova predloha je o niečo lepšia. ()

Galéria (80)

Zaujímavosti (17)

  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)

Reklama

Reklama