Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prezident John F. Kennedy převzal úřad a Amerika bouřila nadšením a výzvou Nové hranice. Mnoha lidem se zdálo, že je možno úspěšně bojovat se sociálními, politickými a ekonomickými problémy. A totéž platilo o konečné hranici: vnějším prostoru. Prezident vyzval národy, aby zaktivizovaly své nedokonalé vesmírné programy a dosáhly toho, že do deseti let přistane člověk na Měsíci. A Amerika odpověděla v podobě sedmi astronautů, kteří měli to pravé. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (132)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Damien Chazelle mi so svojim dielom First Man úplne vytrel zrak a poslal ma kvôli úvodnej sekvencii na trajektóriu obsesie s experimentálnymi nadzvukovými lietadlami v 50. a 60. rokoch a s tým súvisiacimi supersonickými a hypersonickými letmi. Spustil som väčšie hľadanie po filmoch na dané témy a ani na moment som nebol prekvapený ich nedostatkom. Prekutral som, čo sa dalo, pozrel som, čo sa dalo. Cestu bolo nutné ukončiť tým najlepším možným spôsobom – nie opáčkom Prvého muža, ale týmto trojhodinovým eposom a vesmírnou odyseou Philipa Kaufmana. --- Zdĺhavé, ale zároveň nenudí, dáva si ladne na čas a ide do hĺbky, prekypruje brilantným obsadením a ešte lepšími výkonmi, produkcia (v rámci tematicky podobných filmov obdobia) epických proporcií, kde by si rozpočet na smiešnych 20 miliónov určite netipoval. Duo skúsenej réžie a poctivej kamery dokopy funguje nádherne a spôsobuje, že každý jeden záber je vypiplaný a vycibrený do maximálnych detailov, a to naprieč celými troma hodinami! Výnimku tvoria len niektoré zábery počas "problémových" letov, ktoré celkom presne nekorešpondujú s tým, čo sa vlastne vo vzduchu deje. Tam ale treba uvážiť, či by ich bolo v tej dobe možné lepšie vyriešiť. Raritných priaznivcov témy toto dielo rozhodne nesmie minúť a jeho kvalitná filmárčina s jednoduchosťou môže značne uspokojiť každého. --- Iné súvisiace filmy: X-15 / Toward the Unknown / Jet Pilot / Genesis - September 13, 1956 / Strategic Air Command / The Bamboo Saucer / The Starfighters / Dokumenty: X-15 / Research Project X-15 / Flight to Tomorrow / Ticket Through the Sound BarrierThe Insane Engineering of the X-15 / Planes That Changed the Worldno najmä The Untold Story of Skunk Works. (x) ()

Baxt 

všetky recenzie používateľa

Jeden z největších amerických filmů historie s tou nejsehranější partičkou hrdinů, jaké si člověk může přát a s hudebním motivem, na který se salutující ruka zvedá k čelu už při prvním tónu. Amerikanismus z toho přímo čiší, ale pro jednou je také potěšující vidět film, který oslavuje samotného člověka a jeho nezlomnou soutěživost. ()

Reklama

dobytek 

všetky recenzie používateľa

O projektu Mercury je asi lepší přečíst si nějakej článek, kde jsou holý fakta bez tý vaty kolem. Film neni špatnej, ale je šíleně zdlouhavej. Klidně se z toho mohly vyhodit všechny ty vedlejší linky o tom, jak to maj kosmonauti doma s manželkama a podobně. Jinak zajímavý je, že Ed Harris je fakt strašně podobnej Johnu Glennovi. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

1/2: Sympatickí herci,ktorí perfektne pasujú na svoje posty,že vidieť ich inde by bolo mierne klišé,keď by som povedal ani jeden z nich neprekáža,vyvážené jednotlivé party... Vesmírna tématika s pridlhou dĺžkou,ale čudujem sa,s akým nadhľadom,všestrannosťou sa pristupuje k tejto látke. Strihači zložili dohromady so zvukármi,a taktiež hudobná zložka dáva„ MENU”,užívam si to,oceňujem to. Mám uši v pozore pri aktívom zvuku a oči sa kochajú výborným vizuálom.Great... 2/2: Dejiny astronautiky v kocke,rodinné problémy astronautov. 1 časť sa mi zdá vťahujúcejšia ,2 časť sa vo väčšom zaoberá štartami,keď niektoré nevyšli. Repete by som si už nedal ,ale strávený čas neľutujem.Nie je to zlá voľba. ()

HAL 

všetky recenzie používateľa

Můžu vůbec jako space-exploration buff hodnotit jinak? :) Parádní pseudo docu drama o počátcích amerických cest do vesmíru, které je mnohem víc o extrémních osobnostech prvních pilotů než o širokém kontextu studené války vrhající na vše v té době svůj stín, a které je mnohem víc "feel good" než by se dalo z námětu tušit. Ty tři hodiny+ utečou jako nic 9/10 ()

Galéria (61)

Zaujímavosti (37)

  • Původně měl hudbu složit John Barry, ale opustil film poté, když zjistil, že je nemožné porozumět tomu, co Philip Kaufman od soundtracku očekává. Na jedné ze schůzek režisér popsal ideální soundtrack: „… zní to jako když jdeš po poušti a uvidíš kaktus. Položíš na něj botu, ale najednou ti začne růst pod nohama.“ (HellFire)
  • Po tom, ako sa John Glenn (Ed Harris) úspešne dostal na orbit, mu Alan Shepard (Scott Glenn) zahlásil, že má povolenie na 7 obletov zeme. Toto astronaut naozaj povedal, ale od začiatku letu sa počítalo iba s 3 obletmi zeme a nebol tak let skrátený iba na 3 oblety, ako sa vo filme uvádza. (rexino)
  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (viac)

Reklama

Reklama