Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeden panák - oslepnete. Dva - zomriete. Čaká na vás v trafike, v darčekovej taške od kamaráta, na svadobnej hostine... Viete vôbec, čo pijete? Na sklonku letných prázdnin v roku 2012 zatriasli Českom skutočné udalosti, aké si verejnosť, kriminalisti ani právnici nepamätajú. Alkohol vyrobený zo zmesi etanolu a prudko jedovatého metanolu zabil v priebehu niekoľkých týždňov najmenej 38 ľudí a vážne priotrávil najmenej ďalších 80. Avšak "potenciál" namiešanej zmesi by mohol usmrtiť až 158 000 ľudí! Píše sa august 2012. Ruda Fulín (David Máj) robí vo firme na výrobu ostrekovačov a hrozí mu výpoveď. O to viac potrebuje zaujať obchodníka Malota (Lukáš Vaculík) nápadom, ako rekordne zraziť cenu liehovej zmesi, ktorú pod rukou predávajú. Sebavedome pritom vychádza z informácie na internete, že etanol účinky jedovatého metanolu zruší. Malota zmes distribuuje ďalej. On a ďalší z nej vyrábajú lacný alkohol, ktorý sa rozváža po celej krajine... Upratovačka Iveta žije v Havířove a má problémy s mamou. Stáčaný rum zo stánku za rohom im ponúka chvíľkovú úľavu od každodenných starostí. Do chvíle, než po jeho požití umierajú obaja Ivetini rodičia - prvé obete metanolovej aféry. Každý nasledujúci deň pribúdajú ďalší otrávení, o čom takmer nepretržite informujú médiá.  V septembri 2012 je prípadom poverený kapitán Hálek (Vasil Fridrich). Ako rýchlo dokážu s drsným kolegom (Martin Finger) nájsť vraha v podobe 10 000 litrov otrávenej zmesi, aby konečne prestali umierať ľudia? (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (366)

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

To je tak, keď odborník na wikipediu ide robiť biznis. Kľudne to môže dopadnúť smrťou ľudí a pre takéhoto samonedouka aj doživotím. Tento prípad si skoro každý z nás zažil na vlastnej koži, pokiaľ teda má vek nad 30. Čiastočná prohibícia a zatvorenie podnikov ako za lockdownu na pár dní. Niekde aj jeden takýto deň stačil, aby Slováci pili v útrobách nejakej pivničky načierno. Aj vtedy sa ukázalo, že alkohol je v našej spoločnosti tak pevne zakorenený, že aj keby 90% fliaš bolo otrávených, stále sa nájde dostatok ľudí, ktorí to radi risknú. Film Metanol je silný svojim príbehom a príde mi až taký, že úplne nadčasový. Viem si predstaviť, že toto sa mohlo stať na našom území v akejkoľvek dobe a do budúcna sa vôbec nedá vylúčiť, že sa zopakuje. Metanol je naša mentalita. ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Že byla metanolová kauza strašlivý průšvih je jasné, ale až teď mi došlo, jaký to mohl být kolosální průser. První díl, který se soustředil především na výrobu a distribuci, byl trochu slabší. Vinu na tom nese především přehrávající Filip Máj resp. to, jak byla jeho postava napsána. Působil spíš jako karikatura a vůbec nedávalo smysl, že by se s někým takovým někdo pustil do holportu. Je to podobný případ jako Urbanův Rejsek v Sametových vrazích. Nicméně jakmile se v druhém díle začalo vyšetřovat a policisté sváděli souboj s časem, sledoval jsem vše s očima navrch hlavy. Byly tu emoce, napětí, tíživá atmosféra a prostor dostali vyšetřovatelé výborně ztvárnění osvědčenými i neokoukanými herci.Snad jen ten soud mohl dostat větší prostor. Nicméně zase mám po nějaké době pocit, že ty koncesionářské poplatky nejsou vyhozenými penězy. 80% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pred časom som sa rozhodol, že nebudem hodnotiť, ale iba komentovať dokumentárne filmy, pretože si myslím, že za svoj úspech vďačia vo veľkej miere atraktivite námetu. Dvojdielny televízny film Metanol som vnímal ako hraný dokument s vysokou atraktivitou, ktorý bol nakrútený podľa skutočných udalostí spred niekoľkých rokov a tak mám problémy s jeho hodnotením. Otrasný príbeh ukázal aké rozmery môže nadobudnúť chamtivosť v spojení s nedostatočnou erudíciou. Sústredil sa na hlavných aktérov a priebeh vyšetrovania. Údajne boli nasadené maximálne počty policajtov, ale potom mi nebolo jasné, prečo sa hlavní vyšetrovatelia sťažovali na nedostatok ľudí a nemohli sa ani poriadne vyspať. Chýbala mi tam zmienka o pôvode nálepiek a ochranných známok, inak povedané o úlohe Colnej správy. Opätovne som sa utvrdil o negatívnej úlohe obhajcov a sudcov pri nastoľovaní spravodlivosti. Pozitívne som vnímal výber a výkony hercov, osobitne Lukáša Vaculíka. Prečítal som si údaje o toxicite metanolu a prvé dve vety obsahu filmu považujem za zavádzajúce. Celkovo považujem film za veľmi významný z hľadiska osvety, pretože chamtivosť ľudí ostáva nezmenená a o nejaký čas môže nejaký truľo prísť s ešte geniálnejším nápadom. Najmä ak bude nezvládnuteľne túžiť po bazéne. ()

sofiapetra 

všetky recenzie používateľa

Ilustrace na konkrétních osudech má dopad vždy nejdrtivější. A tady se dokázali vyhnout naštěstí i klišovitému zpracování (scénka s penálem koupeným dvakrát byla tak na hraně, že jsem se v té chvíli zapřísahala, že už nikdy nebudu mojí mámě vyčítat, že něco koupila blbě, nebo zbytečně!). Také bylo samozřejmě užitečné nahlédnout do střev alkoholového kšeftu - nedokážu sice poznat, jak moc to bylo autentické, ale rozhodně si teď dlouho asi nic nenaleju... Apropó - omlouvám se L. Vaculíkovi, že jsem si o něm vždy myslela, že je sice pohledný, leč prkenný herec. Kolem padesátky se zdá, že se poměr obrací. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (20)

  • Ve 28. minutě, když Malota (Lukáš Vaculík) zavírá zadní dveře dodávky, zavírá je naopak, dveře by se tak nikdy nemohly zabouchnout. (molotow)
  • Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“. (SONY_)
  • Hned ze začátku filmu, kdy se Malota (Lukáš Vaculík) seznamuje s Fulínem (David Máj) u výměny pneumatiky, se mu Malota představuje jako Karel Hofman. Poté nechá pozdravovat Sikoru od Maloty, tedy jeho pravého jména. O pár okamžiků později, když pozdrav vyřizuje, tak vysloví jeho celé jméno – Jiří Malota. To se ale nikdy nemohl dozvědět. (HolyKeeper)

Reklama

Reklama