Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roku 1948 poručík Kot vedie oddiel, ktorý má za úlohu likvidáciu prevádzačov a pašerákov, ktorí sa pohybujú na hraniciach s Nemeckom. Prevádzačom pomáha človek, ktorý dobre pozná miestu prírodu a spôsoby, ako prekonať jej nástrahy. Preto získal prezývku Kráľ Šumavy. Napriek tomu, že drsné prostredie šumavského kraja dokáže využiť vo svoj prospech, slučka okolo neho sa pomaly sťahuje. (STV)

(viac)

Recenzie (311)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Král Šumavy je vzorový případ precizně natočeného filmu, který zároveň perfektně vykresluje tehdejší léta na Šumavě. A to jak z dobrého úhlu pohledu, u kterého vidíme, jak v tehdejší době lidé žili, tak z toho špatného úhlu, abychom věděli, co do lidí v té době hustili. To, aby všem dali najevo, jak je západ špatný. Obrovská filmová schizofrenie. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nesústredene som si pripomenul tento významný film, s ktorým má väčšina užívateľov seriózny problém. Po filmovej stránke, atmosférou, exteriérmi, kamerou je to vynikajúce dielo, a to nielen na svoju dobu. Kachyňa sa do konca života nenaučil nakrúcať mizerné filmy. Ale je tam aj druhá stránka, ideologicko-propagandistická. Na priemyslovke sme sa učili o semipermeabilnej (polopriepustnej) blane. Takí by mali byť pohraničiari. Von áno - dnu nie. Lenže oni po "kopečkároch" strieľali s rovnakým zaujatím, ako po zlých imperialistických agentoch. A tam sa už musím brzdiť, aj keby išlo o filmársky geniálne dielo.Takže horko ťažko tri hviezdičky, lebo Karla Kachyňu mám rád a neviem sa rozhodnúť, či by bolo lepšie, ak by Kráľa Šumavu nenakrútil. ()

Reklama

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Jména herců a režiséra naznačují, že prostě musí jít o skvělou podívanou. A přesně tak. Z počátku veselý příběh se mění v těžké drama o nelehké i životu nebezpečné službě pohraničníků. Jiřina Švorcová mající v této době za sebou již role nebojácné traktoristky, či bojovnice za založení JZD, zde dostává vynikající možnost ukázat své dramatické herectví bez obalu. V některých chvílích dokonce i ztrácí tu svou neustálou vážnost. Jiří Vala naprosto brilantní a humor má na starost Menšík. Skvěle se vyvíjející příběh pod taktovkou začínajícího mistra podobných dramat. ()

SarumanKo 

všetky recenzie používateľa

Z filmárskeho hľadiska pôsobivý a napínavý dobrodružno-špionážny film, natočený v atmosférických lokáciách, sledujúci zaujímavý príbeh a sympatické postavy stvárnené šikovnými hercami. To, že z dobrých robí zlých a zo zlých dobrých, je nezmazateľná ideologická stopa režimu, ktorou síce osobne opovrhujem, ale môj divácky zážitok z tohto dobrého remesla neskazila. (7/10) ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Obdobný případ jako 30 případů Majora Zemana, řemeslně skvěle natočený, herecky hvězdně obsazený, scénaristicky výborně napsaný, napínavý, se skvělou atmosferou, ovšem z ,,hlediska vyššího principu mravního" rudý komunistický svinstvo, ideologický škvár... Jasně, Kachyňa byl (a musel být) poplatný době, ovšem oslavovat vrahy, kteří na hranicích popravovali slušné lidi, je hnus... ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (28)

  • Film byl v roce 1959 oceněn filmovou cenou kritiky. (M.B)
  • V čase 52:07 si lze všimnout, že mrtvá postava v záběru, kdy jí padá hlava na bok, hýbe očima. (annasosanna)
  • Jiří Vala (strážmistr Karel Zeman) považoval film za své „herecké prokletí“, dokonce se o něm vyjádřil jako o titulu, který „spolkl jeho celou filmovou dráhu“. (Všežrout)

Reklama

Reklama