Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obraz vývinu slovenskej politiky v poslednom roku existencie Rakúsko-Uhorska. Film sleduje vedúce osobnosti spoločenského života, ktoré na seba brali zodpovednosť za politické rozhodnutia v tomto prevratnom období. Šlo predovšetkým o predstaviteľov vtedajšej Slovenskej národnej strany a Sociálno demokratickej strany Uhorska. Dramaticky zobrazuje zámery slovenskej politickej reprezentácie na začiatku novej epochy národnej a štátnej samostatnosti. V centre udalostí stál ružomberský lekár Vavro Šrobár a ďalší poprední slovenskí politici ako: Matúš Dula, Milan Hodža, Jozef Škultéty a iní. (PatoP)

(viac)

Recenzie (3)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pomerne veľa politiky, ale o tej film vlastne mal byť. Sú to také trochu záživnejšie dve hodiny dejepisu o vzniku Československa a o úlohe Vavra Šrobára pri tomto dianí. Dramaturgia trochu viazne, preto ma to chvíľami nebavilo, takže štyri hviezdy by boli priveľa, hoci herecké výkony k tomu smerovali. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Zobrazenie toho, ako to asi v roku 1918 vyzeralo. Viacero politických prúdov, ale všetky videli riešenie len v spojení sa s Čechmi, čo bolo výborné rozhodnutie, nech už prinieslo aj iné dôsledky, než si niektorí tvorcovia myšlienky spoločného štátu pôvodne predstavovali. Dielo, ktoré stačí odvysielať študentom a dozvedia sa viac než od učiteľa, slabých riadkov v učebniciach či od aktivistického mimovládkara. ()

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce zobrazenie významnej časti našej histórie. Musím vyzdvihnúť okrem vynikajúcich výkonov aj skvelé masky. Najviac sa mi páčilo a zaujalo ma, ako zamaskovali Ivana Romančíka, ktorý tu hral Andreja Hlinku. Ako mnoho iných vecí, chcelo by to reprízovanie. Samozrejme réžia vynikajúci pán Haspra. ()

Reklama

Reklama