Reklama

Reklama

Koniec pamäte?

  • Česko Kde končí paměť? (viac)
Francúzsko, 2015, 52 min

Obsahy(1)

Množstvo digitálnych dát, vygenerovaných modernou spoločnosťou, narastá. Ako ich uložiť na formátoch ako CD, DVD a pevných diskoch? Akú pamäť odovzdáme nasledujúcim generáciám?  Predpokladá sa, že 90% dát, ktoré dnes existujú , uložené na rôznych nosičoch, sa vygenerovalo za posledné dva, tri roky. Sme ešte schopní produkovať trvalú digitálnu pamäť? (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Ak si niekto myslí a takých ľudi je množstvo, ako rýchlo v súčasnosti napreduje ľudská technika, dokument je potvrdením toho, že to tak nie je. Už len to, že máme naozaj veľké problémy s uchovávaním dát a na poli záznamových médií de facto prešľapujeme na mieste, je toho dôkazom a pravdupovediac - mrazí z toho. Rovnako mrazí z toho, aké kvantum dokáže ľudstvo za krátky čas vyprodukovať. Čoraz viac stíhame, resp. ani nestačíme stíhať sami seba, svoju minulosť, svoje minulé ja. Môžem pochváliť animácie, ktoré vhodne dopĺňajú hovorený text. Škoda, že dokument je zameraný viacmenej na Francúzsko a mimofrancúzske pomery sú spomenuté iba občas. Dokument sa ani zďaleka nesnaží obsiahnuť túto nesmierne zaujímavú tému v celej šírke, ale ako úvod je veľmi vítaný. Divím sa, že dokumenty na túto tému neprišli už skôr. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Rozmýšľame, ako spoľahlivo a dlhodobo uložiť informácie, a pri porovnani zisťujeme, že najdlhšie sú tu informácie vytesané do kameňa a napísané na papyruse. To prvé sa vedci snažia napodobniť uložením dát optickým spôsobom do plátku kremeňa, čo prináša spoľahlivé uloženie na milióny rokov, ale s vysokými nákladmi a malou kapacitou. O takýchto, podobných, ale aj bežnejších spôsoboch uloženia údajov je tento dokument, ktorý má čo povedať každému, komu nie je jedno, či o svoje veci pride alebo sa zachovajú pre budúcnosť. –––– Z dlhodobého hľadiska sa ešte žiadnemu informatickému médiu nepodarilo presadiť. Dokážeme zabezpečiť trvalosť digitálnych dát, alebo sú skôr či neskôr aj ony odsúdené na zánik? ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama