Reklama

Reklama

Lesní lupiči

(seriál)
  • Belgicko De bende van Jan de Lichte (viac)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Charismatický lupič Jan de Lichte vede vzpouru utlačovaných a ponižovaných proti zkorumpované šlechtě ve Flandrech 18. století. (Netflix)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (10)

Lesní lupiči (2017) 

Napriek tomu, že dobová atmosféra a prostredie seriálu sú na veľmi dobrej úrovni v konečnom dôsledku sa dočkáme prevažne nezáživných epizód, tvorcovia seriál umelo naťahujú na potrebných 10 častí ale nedarí sa im nijako rozviesť dramatický dej ktorý by človeka príliš upútal. Veliteľ mestskej stráže Brue to dotiahne až na starostu napriek tomu že nedosiahne takmer žiadny úspech (teda Jana vďaka zrade zadrží, ale ten prežije aj vlastnú popravu), viac menej sa v deji stráca aj vražda Jana počas jeho služby v armáde, do neurčita sa rozplynie aj jeho priateľstvo s Tinckem. V závere sa to síce snažili zachrániť, ale ani tam sa nedočkáme nejakej očakávanej bojovej scény medzi lupičmi a francúzskou armádou a doslova iba pár scén (pár lúpeží, upálenie starostu, verejné pranierovanie Jana v úplnou závere) stálo sa povšimnutie a inak sa dej točí iba okolo intríg medzi šľachtou a lupičmi, ale ani tam to nie je žiadna sláva. Seriál možno zaradiť medzi tie s premrhaným potenciálom a patril k tým, v ktorých sa teším kedy sa konečne skončia. ()

Epizoda 1 (2017) (E01) 

Na jednej strane svižný úvod, skvelé kostými a prehľadný dej, na strane druhej všadeprítomný liberalizmus so slúžkou, ktoré s prehľadom číta a píše, cech tlačiarov v meste vedie žena, na čele lúpežníkov v úvode stojí žena a ako inak, večierok pre úchylákov s honom na opustené dievčatá siroty je spájaný s kňazmi. Filmom a seriálom, ktoré politickú korektnosť som sa rozhodol udeľovať minimálne o 1* nižšie hodnotenie, pretože je to zbytočné a kazí to celkový dojem. Preto za 3. ()

Epizoda 2 (2017) (E02) 

Svadba z rozumu, lupiči vykreslený ako obyčajný zločinci, ktorý zabíjali sedliakov ktorý neboli o nič bohatší ako oni sami a postoj správcu sirotinca k deťom v danom období predsa len poskytlo vernejší obraz vtedajšej doby ako ju mi vnímame. Silnou scénou boli najmä dve obesené deti po útoku konkurenčnej bandy lupičov. Kostými atmosféra aj príbeh v poriadku, trochu emancipácie pti sobáši tam bolo, ale tak primerane. Svadby z rozumu sa väčšinou robili medzi panovníkmi predsa len v útlejšom veku potenciálnych manželov, ale v porovnaní s prvou epizódou predsa len o čosi lepšie. ()

Epizoda 4 (2017) (E04) 

Za zmienku stoja dobové kostými a prostredie, prepad dostavníka a urýchlený proces s nesprávnou tlupou lupičov a svojský aristrokratický jazyk smotánky. Inak je to zatiaľ bieda a chcelo by to trochu lepší príbeh. ()

Epizoda 5 (2017) (E05) 

Predsa len trvalo trochu dlhší čas, aby si človek niektorú z postáv obľúbil, ale nezhody medzi Janom a Tinckem, špionáž Anny-Marie v prospech Barua a najmä spor medzi Tinckem a železným Simonom, ktorý sa začne na samotnom konci epizódy sú prísľubom o niečo lepšieho deja, ako tomu bolo doteraz. Héloise sa dozvie, že Jan zabil jej brata a tak z tábora odchádza spolu s Tinckem. ()

Epizoda 6 (2017) (E06) 

Už iba z počtu hodnotení je vidieť, ako tento seriál v našich končinách oslovil masy...Brue má plán, ako Anne-Marie a Isabelle zaistiť dôstojný život, musí však dostať Jana, ktorý sa ukrýva v cigánskom tábore. Do toho prirátajme satanský rituál v katolíckom kostole, to že film vznikol v krajne neoliberálnom Belgicku a pochopíme, prečo má táto hlúposť tak vysokú sledovanosť. Dobové kostýmy a miestami zaujímavý dej držia tento seriál na hranici toho, že sa nato ešte ako tak dá pozerať, ale je to zbytočne dlhé a hlavne nudné. ()

Epizoda 7 (2017) (E07) 

Celkom dobré spracovaná epizóda a ku cti scénaristov patrí fakt, že Jana sa rozhodol starosta vydať pokyn na obesenie Jana de Lichteho už v žalári a cigánom sa ho nepodarilo oslobodiť zo šibenice. Stále je to však príliš rozťahané a už by to mohlo skončiť. ()

Epizoda 8 (2017) (E08) 

Už úvodný záber na voz s telom Jana neveštil nič dobré a nechcel som v predchádzajúcom komentári dávať príliš veľa spoilerov, aj keď pri počte hodnotení k tomuto seriálu by to vôbec nevadilo, ale bolo jasné že s Janom nie je koniec. A tým pádom je celá šľachta vykreslená ako tlupa idiotov, tlupa zbojníkov vraždiaca nevinných ako hrdinovia a ako inak, hrdina Jan zamaskovaný ako pútnik zavraždí v kostole kňaza. Keby liberáli vedeli o čom je tento seriál, hneď by bolo tých hodnotení viac. Mŕtvy kňaz v kostole zabitý psychicky chorým mužom, to by bolo také proeurópske...Trochu zvyčajnej irónie v komentároch, ale v momente keď sa "prekvapivo" vrátil Jan seriál dosiahol úplné dno čo sa týka predvídateľného deja a už nemá čo ponúknuť. ()

Epizoda 9 (2017) (E09) 

Dej sa síce trochu rozbehne ale...Jan de Lichte príde za druhým vodcom zbojníckej družiny so zlatom a zaplatí mu, aby bol medzi nimi mier a toho ani len nenapadne Jana prepadnúť a zobrať si od neho všetko čo má...Preto nikdy nebola moc v rukách šľachty ale stále svet ovládali zbojníci, ktorý spolupracovali. To nemohli myslieť tvorcovia vážne toto. Ak by sa spojili k spoločnému útoku na mesto nepoviem, ale takto...medzery, riadne medzery v nudnom deji, ale predsa len sa niečo deje. ()

Epizoda 10 (2017) (E10) 

V závere sa nepochopiteľným spôsobom príbeh mení na rozprávanie z pohľadu tretej osoby, v 9 predchádzajúcich dieloch to nie je ani len naznačené. Baru sa rovnako nepochopiteľne stane dočasným starostom napriek tomu že ako šéf mestskej stráže zlyhal úplne vo všetkom. Ešte aj s plánom ako zatiahnuť francúzske vojsko do boja s bandou Jana prichádza niekto iný, nedočkáme sa ani len náznaku otvorenej bojovej scény a koniec človeku pripadá ako zlý vtip. Tam je Amerika...Iba preto, že je niečo natočené naozaj solídne a v peknom prostredí nemôžem seriál ohodnotiť lepšie, kúpou tejto série Netflix trafil poriadne vedľa. ()

Reklama

Reklama