Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia z rozprávok,ktorá patrí neodmysliteľne k Vianociam.Pre mňa najlepší film,ktorý režíroval J..Jakubisko.S príjemnými hercami a nezabudnuteľnou V.Kaplanovou.Ešte som nevidel príjemne smiešny film,kde podstatnú čast tvorí smrtka.V tomto prípade Jakubisko stvoril legendu,ktorá ani po rokoch neomrzí. ()

easaque 

všetky recenzie používateľa

+2* bohužel musím této opěvované pohádce dát takové nízké hodnocení, ale jináč to nejde. Snažil jsem se jí přijít už několikrát na chuť, ale nešlo mi to a ani jedenkrát jsem ji nedokázal zkouknout na jeden zátah. Nejspíš mě Jakubiskova poetika míjí obloukem, ale to se týká snad všech jeho filmů. Prostě u Perinbaby se mi nepodařilo naladit na správnou notu a ve všem jsem viděl nějaký problém, třeba i v hereckém pojetí a přitom herce všichni chválí. No prostě nevím, nemá cenu se tím trápit a má slabší známka zapadne mezi hromadou pochvalných a tak to má být ... každému co je mu blízké a rozhodně v tom není česko-slovenská nevraživost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všetky recenzie používateľa

Ani nevím, co to přesně mělo být, ale bylo to nekonečně divné. S Jurajem Jakubiskem jsme si naprosto nesedli do noty. Tohle byl druhý "skvost", který jsem měl tu smůlu od něj vidět a podruhé uděluji nejnižší hodnocení. Zřejmě mám velice málo slovenského původu ke vstřebání takových filmových skvostů. Celý tento počin měl neskutečně divnou a nepříjemnou atmosféru. Příběh pojednává o krajně otravném Jakubkovi s květákem místo vlasů, kterého už nebavil pobyt v nebi s peřinovou tetou a vyhlídl si na zemi čerstvou cicinu. Dabing cizích herců a hereček byl v tomto snímku krajně otravný a na první poslech zaznamenatelný. Nechce se mi věřit, že by se do hlavních úloh nenašli herci slovenského původu. Zřejmě si nepřál mít nikdo nic s touto sračkou společného. Během sledování jsem tak nějak postupně polevoval v pozornosti. Jen sadista rodič by tohle pustil svým dětem. Tenhle paskvil by měl sloužit budoucím pohádkářům jako vzorový odstrašující případ, jak by pohádka za žádných okolností neměla vypadat. Fuj! Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Klasická Jakubiskova výrazná stylizace, ke které přispěl výtvarnou spoluprací veliký talent Jozef Vyleťal. Podobně jako například v Panně a netvorovi film stojí nejvíc na jeho fantastickém umění. Vyleťalův kouzelný šmrnc nasnímal další mistr, kameraman Dodo Šimončič. Magickou hudbou Petr Hapka tohle dílo doslova vymazlil. Petronela Vančíková v hlavní roli Alžbětky doslova září a v osmdesátých létech byla mou oblíbenou herečkou, jaká škoda, že se potom z filmového plátna nadobro vytratila. Valeria Kaplanová si po pohádce Honza málem králem opět zopakovala roli Smrtky. Něco mi na Perinbabě chybí, možná lepší celistvost, větší poetičnost a epičtější vyprávění, u kterého jsme u Jakubiska již zvyklí. Nešťastným se mě zdálo i předabování všech postav z roku 2016, čestina mě v tom moc nesedí. Každopádně je Perinbaba významným dílem ve filmografii Juraje Jakubiska. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Pán Juraj Jakubisko dozaista patrí medzi špičku slovenských režisérov. Získal za svoju tvorbu mnoho prestižných ocenení. Ja s ním mám však trocha problém. Niektoré jeho diela považujem za takmer geniálne (Nejasná správa o konci sveta; Tisíc ročná včela...) a niektoré sú doslova na hranici odpadu (Post Coitum; Bathory...). Rozprávka "Perinbaba", ktorú natočil v roku 1985 je niekde uprostred. Je to taký jakubiskovský priemer. Nie je to žiaden filmový zázrak, ale ani bezduchý prepadák. Z času na čas sa na to dá pozrieť. *** ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Milada Ondrášiková (Dora) po rokoch prezradila, že tréner, ktorý ju učil jazdiť na koni, bol opilec. Úraz s koňom jej spôsobil vstane on, keďže sa už jednalo o posledné obrazy rozprávky, ktoré sa točili, prišiel na natáčanie tak opitý, že ledva chodil. Následne bol nesmierne agresívny na filmového koňa, ktorý nato reagoval tým, že sa splašil a herečka skončila v bezvedomí. Prebral ju až ten opitý tréner, keď došiel k Milade, dal jej pár faciek, že vraj, čo robí scény. Napokon to za herečku musel odohrať kaskadér. (Raccoon.city)
  • Juraj Jakubisko spomína: "Výsledný film bol značne odlišný od podkladu, ktorý mi zadali. V Nemecku totiž existuje inštitút, ktorý sa zaoberá iba tvorbou Grimmovcov, a len čo videli Perinbabu, vrhli sa na mňa v domnení, že som objavil niečo pre nich doteraz neznáme. Musel som ísť s pravdou von, že Perinbaba je môj výmysel, a napokon sa nad môj prehrešok povzniesli." (krasomama)
  • Zábery z pohrebu Alžbetkinej mamy (Zora Ulla Keslerová) sa nenatáčali na skutočnom cintoríne. Išlo o lúku nad chalupou v Jasenovej. Miesto si filmári sami upravili tak, aby pripomínalo cintorín. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama