Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

oveckaoa 

všetky recenzie používateľa

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Po rokoch nechápavého prizerania jedným očkom počas vianočných sviatkov som si túto obkecávanú a omieľanú rozprávku pozrel konečne v plnom rozsahu a stále nechápem, prečo som tu mal doteraz len tri hviezdičky. Jakubisko je magor, to už dávno všetci vieme, ale že dokáže rozprávku natočiť takýmto štýlom, to je pecka! V každom veku sa pre diváka v tom dá nájsť niečo iné a ja sa teším, keď budem odhaľovať jej ďalšie (anti)rozprávkové čaro. Ale len v spojitosti so sviatkami. Pozrieť si to niekedy v lete, tak by som to asi vypol po piatich minútach. 80%. ()

Reklama

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa osobne kultová záležitosť, bez ktorej si vianočné sviatky a príchod nového roka neviem ani predstaviť. Ide v podstate o takú peknú aj keď miestami strašidelnú filmovú rozprávku, ktorá nám ukazuje krásy prírody a nášho pospolitého ľudu. Odzrkadľujú sa tu všetky emócie, láska, priateľstvo, zrada aj smrť. Perinbabku si strihla nenormálne sympatická talianska herečka, ktorá do našich končím priniesla trocha toho legionárskeho ducha a ukázala nám ako sa to robí. Kuba si strihol Nemecký herec ale ani to nebolo na škodu a slovenské portfólio zastáva krása nežného pohlavia Alžbetka. herci sú sympatický v tých časoch sa asi edá moc odvolávať na herecké výkony ale film je aj tak dľa mňa na dobu svojho vzniku stále nadčasový a vždy si ho jednoducho musím pozrieť. 90% ()

Tommassi3 

všetky recenzie používateľa

"Nemáš zrcadlo ?? Pěkná kravata !!" ;) Heuréka !! Objevil jsem vrchol Jakubiskovy tvorby.. Ten si sám maličko tímhle kouskem, nejskvostnější grimmovskou adaptací, jakkoli v důsledku velmi volnou, uvázal smyčku, když tu pomyslnou laťku později už jen horko těžko mohl překonat.. Faktem zůstává, že jeho jedinečný styl právě tomuto žánru - Však se taky jedná o jednoznačného krále, či spíš královnu, slovenské pohádky, jakkoli ho zásadně ozvláštňuje, jak svým rukopisem, tak i jeho oblíbenými motivy s tím erotičnem na čele, nejlépe sedí.. Upřímně se nemohu dočkat, až si Jakubiskovu Fellinbabu budu moci při další projekci užít znovu.. I s filmovou smrtkou číslo jedna - Což jistě potvrdí i Jirka Korn.. - Valerií Kaplanovou..;) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mládí být krásné. Chtěl bych to ještě jednou zažít, hergot! S pribúdajúcimi rokmi práve táto replika dostáva na vážnosti a hoci táto rozprávka nemá super krásnych hercov, má aspoň nesmrteľnú hudbu a ešte nesmrteľnejšiu zubatú, ktorej zuby by stáli za cestu do výkupu klenotov. V tomto diele mi Jakubiskov štýl vôbec nevadil. Chystá sa ale dvojka už niekoľko rokov a keďže tam majú hrať aj také kádre ako "právnička" Andrea Verešová, ktorá predáva kolagén ľuďom na Ukrajine, lebo to im zaručene pomôže, alebo vychrtlina Frlajs, tak je možné, že Perinbaba v originálnom prevedení sa stane ešte viac legendárnou. Lebo u Perinbaby 2 šípim prepadák. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Juraj Jakubisko spomína: "Výsledný film bol značne odlišný od podkladu, ktorý mi zadali. V Nemecku totiž existuje inštitút, ktorý sa zaoberá iba tvorbou Grimmovcov, a len čo videli Perinbabu, vrhli sa na mňa v domnení, že som objavil niečo pre nich doteraz neznáme. Musel som ísť s pravdou von, že Perinbaba je môj výmysel, a napokon sa nad môj prehrešok povzniesli." (krasomama)
  • Daniel Dangl uviedol, že toto je jeho najobľúbenejší film, z ktorého "každý rok padá na dlážku". Podľa neho sa mu kvalitatívne môže priblížiť len Tisícročná včela (1983). (Arsenal83)
  • Režiséra Jakubiska dvakrát oslovilo veľké broadwayské štúdio. Chceli, aby im dal práva na Perinbabu a napísal scenár, na základe ktorého by urobili muzikál pre deti. Poslali aj videá, aby videl ich produkciu. Lenže ak nejde o film, Jakubisko sa označil za lenivca. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama