Reklama

Reklama

Tisícročná včela

(seriál)
Československo / Západné Nemecko / Rakúsko, 1983, 3 h 46 min (Minutáž: 55–58 min)

Réžia:

Juraj Jakubisko

Predloha:

Peter Jaroš (kniha)

Hudba:

Petr Hapka

Hrajú:

Jozef Kroner, Štefan Kvietik, Michal Dočolomanský, Jana Janovská, Eva Jakoubková, Jana Dolanská, Ivana Valešová, Jiří Císler, Martin Peterich, Zdeněk Blažek (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Cez osudy rozvetvenej rodiny murárskeho majstra Martina Pichandu režisér Juraj Jakubisko zobrazil život liptovských murárov v Hornom Uhorsku od konca 19. po začiatok 20. storočia. Stanete sa svedkami ich putovania za prácou, radostných i tragických udalostí v rodinách, ale aj následkov vojny, či iných politických premien. Fascinujúca rodinná sága na motívy románu Petra Jaroša je divácky najúspešnejšou v histórii domácej tvorby... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (48)

anli 

všetky recenzie používateľa

Seriálová verze stejnojmenného filmu slovenského mistra vyprávění a obrazů,Juraje Jakubiska.Je to vlastně takové surrealistické,epické drama jedné rozvětvené rodiny na přelomu 19. a 20.století.Jakubiskovo podobenství o životě,magické a snové scény jsou opravdu působivé a mistrovsky udělané(i když to možná chvíli s různými vizemi Jakubisko přehání,ale evidentně ho to baví),stejně jako příběh a osudy lidí v něm.Herecké obsazení je skvělé a Jakubisko vše perfektně zvládá a to včetně,na tu dobu velmi odvážných,eroticklých scén(divím se,divím,jak tohle komunističtí cenzoři zkousli).Oproti filmu je seriál trochu pozvolnější a tempo vyprávění je pomalejší,což je logické."Tisícročná včelá"je poetická,něžná,skvěle zahraná a vypráví kus Slovenské historie.U mě jasných 75%(malinko musím ubrat,srovnám-li to s filmem). ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Neoslovilo ma to zvlášť ani dávno, keď film išiel v tv ešte s hviezdičkou a ani dnes. Život liptovských robotníkov, dedinské starosti a jemne erotické radovánky v Jakubiskovom podaní tu nie sú v dostatočne pútavom príbehu. Keď to prechádza zo sci-fi s guľovým bleskom až do bláznivej komédie so šmýkačkou procesie a nakoniec jazdou na truhle, tak zostáva len ťuknúť si na čelo, aký žáner to vlastne má byť. Možno sú za všetkým nejaké inotaje, ale vyzerá to, že dosť komplikované. Za najväčšieho milovníka nemohol byť samozrejme nik iný ako Dočolomanský. –––– Bože, ale si krásna. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Tisícročnú včelu som nevnímal ako seriál, skôr ako poriadne dlhý film. Dlhý a dobrý, vynikajúci. Jakubisko mi je v mnohých ohľadoch pomerne cudzí, možno preto väčšinu z jeho tvorby nechápem a nepáči sa mi, počnúc už Kristovými rokmi. Ale jeho "epickú" tvorbu: Sedím na konári, Tisícročná včela a Perinbaba, obľubujem. Ospravedlňuje v mojich očiach všetko predtým i potom nakrútené, dokonca aj to nevidené. Včela je v dobrom slova zmysle slovenská (asi viac zásluhou Jaroša, než Jakubiska), je výborne nasnímaná, má fascinujúcu atmosféru doplnenú úžasnou Hapkovou hudbou. K tomu herecké obsadenie s excelentným Jozefom Kronerom v čele, tak čo by sme ešte chceli viac. Ani vlastne neviem, či existuje iný slovenský film, ktorý by som si cenil viac. ()

Stegman 

všetky recenzie používateľa

Absolutně nechápu všeobecné nadšení z tohoto "opusu". Pokud se na to dívám jako na popis těžkého života v horách v 19.století, tak stačí vidět jeden díl (další díly nepřinesou nic nového). Dívat se na to jako na rodinnou ságu radši nechci, protože mi byla celá rodina Pichandů dost ukradená. A občasné pojící "magické" prvky (včely, meteorit, vichr z hor) mi přišly jako vtip (scenárista asi nevěděl kudy dál). Pár hezkých scén a dobrých hereckých výkonů se tu najde. Ale má cenu kvůli tomu obětovat 4 hodiny života? ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Neodpustím si pridať sem básničku, ktorá je v literárnej predlohe, no vo filme chýba (nezaručujem, že presne v tomto poradí): OD KAPUSTY RIŤ POPUSTÍ, OD MLIEKA RIŤ STRIEKA, OD HRACHU RIŤ V STRACHU, OD POLIEVKY PRDIA DIEVKY. A pre túto neospravedlniteľnú absenciu dávam seriálu len 92,666 %. Pozn. Hneď prvá veta obsahu tuná na čsfd je úplný nezmysel: "Seriál podle úspěšného dvojdílného snímku Juraje Jakubiska "Tisícročná včela". Len na vysvetlenie: Kinofilm Jakubiska vznikol zostrihom seriálu, čiže tento seriál nie je podľa filmu, ale film je seriálovým zostrihom. To za prvé. A za druhé by veta mala znieť keď tak takto: Seriál podle úspěšného románu Petra Jaroša "Tisícročná včela" a jeho volného pokračování "Nemé ucho, hluché oko". ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (11)

  • Tento film sa v roku 2013 vrátil v podobe muzikálu. Opraty do rúk chytil textár Kamil Peteraj a hudobník Vašo Patejdl, ktorý pripravili dvadsaťdva hudobných čísel. Hlavnú postavu včely odohrala Eva Pavlíková a réžiu mal pod palcom Martin Kákoš. (kacer4)
  • Vzťah medzi Jozefom Kronerom (Martin Pichanda) a režisérom Jurajom Jakubiskom bol počas nakrúcania dosť napätý. Herec mal totiž pocit, že bol podvedený, pretože mu sľúbili hlavnú úlohu, no počas filmovania ho stavali do úzadia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama