Reklama

Reklama

Nevera po slovensky

Obsahy(1)

V slovenskej podhorskej dedine sú hanblivý Domino, poslušný mamin synáčik,  a vynaliezavý Karči, vidiecky Edison, už roky dobrí kamaráti. Spolu s partiou lesných robotníkov a miestnym horárom netrpezlivo očakávajú príchod sezónnych brigádničiek - lazníčok. Vízia vášnivých nocí sa čoskoro premení na krutú skutočnosť a muži si uvedomia, že nevera po slovensky nie je vôbec taká jednoduchá. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (90)

MagyG 

všetky recenzie používateľa

Toto sice nie je Jakubiskov "majstrstyk", ale zdaleka ani to najhorsie. Je niekde v strede pelotonu medzi veducou Perinbabou a beznadejnym prepadakom Post Coitum. Dej miestami zadrhava, chyba tomu dynamickejsi rytmus. Napriek tomu je to v mnohych ohladoch dobre dielo, najme vdaka svojmu osobitemu humoru a originalnym pohladom na veci, ktore sa (mozno) deju okolo nas, len ostavaju skryte. Otazka pre "WANDRWALL": Odkedy maju filmy (akekolvek) povinnost ukazovat realitu zivota taku, aka je? Filmove dielo je prostrednictvom kulis a hercov jedinecny pohlad scenaristu, rezisera, kameramana a dramaturga na to co sa mohlo a nemuselo stat. Sudime my Texas podla filmov ako Texasky masaker motorovou pilou? Toto je jednoducho slovenska verzia Slunce, seno so vsetkymi kladmi aj zapormi, ktore z toho plynu. Nenasilna jemna komedia na lahku zabavu. Pre slovenskeho divaka jednoznacne pochopitelne, pre cudzinca mozno nie, lebo su tam jemne nuansy v obrazoch, ktore cudzinec jednoducho nepochopi. Kazdopadne tento film ale nie je urceny pre neho. Pre mna jednoznacne lahko nadpriemerna usmevna oddychovka, ktora patri do trvaleho archivu slovenskej kinematografie. ()

LaciLC 

všetky recenzie používateľa

Trojdielny Jakubiskov film, ktorý sa pre mňa a moju rodinu už stal pomerne klasickou záležitosťou a raz rok si ho určite zopakujeme. Snáď ani netreba vravieť, že je to mimoriadne vtipná záležitosť hlavne pre pamätníkov, ale každý by sa pri tom mal pobaviť. Všetky tri diely sú vydarené, ale najradšej mám asi predsa ten prvý. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

V roku 1980 natočil režisér Juraj Jakubisko, podľa literárnej predlohy Petra Kováčika, televíznu mini sériu "Nevera po slovensky". Obsahuje tri samostatné diely, ktoré na seba plynule nadväzujú (Nevera, Vykrúcačky, Trest). Zdanlivo jednoduchý príbeh lesných robotníkov, ktorí sa zaplietli s mladou brigádničkou, ktorá otehotnela. Aby urovnali svoje rodinné vzťahy musia túto nepríjemnú situáciu nejako rozumne vyriešiť. Kto z nich je vlastne otcom dieťaťa? V réžii svojrázneho Juraja Jakubiska je to celkom dobrá zábava. Hodne tomu pomohli aj kvalitné herecké výkony a hudba, ktorú skomponoval Petr Hapka. *** ()

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Milna Kiš je nedoceněný herec. Ale v tomhle filmu hrát nemusel. Nevěra po Slovensky není odrazem kultury na Slovensku, ale jen Jakubiskovým pohledem. To mě mrzí, neb neukazuje občany Slovenska tak, jak by mohl. Asi to chce mladšího režiséra, který by po něm napravoval jeho chyby. Co si asi pomyslí cizinec, když se na takový film podívá? ()

dr.jacoby 

všetky recenzie používateľa

Jakubisko stvoril absolútne geniálne dielo. Videl som to veľakrát, ale akonáhle sa to v TV objaví, vždy si to pozriem. Niektoré hlášky z filmu sa stali kultovými. Vynikajúce herecké výkony menej známych hercov, nezabudnuteľná hudba od Petra Hapku. A akonáhle sa na scéne objaví Karči - Edison (Milan Kiš), každá scéna má neuveritelne vtipnú pointu. Milan Kiš sa stal určite hercom práve kvôli tomutu filmu. Vtipné dialógy, vynikajúce Jakubiskove pohľady kamery. Obľúbené postavy : Edison, Domino, polesný, Jašterčiak a jeho partia, Terka, Lilka, Zlatka, Ivan Pečiarka, Fero, dedo ....u mňa asi navtipnejší slovenský film, aký som kedy videl, Jakubisko bol v 80 - tych rokoch zárukou kvality. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Andrej Šilan za svoju úlohu Hurdiša získal honorár 14 000 Kčs. Toho času sa za taký honorár dal kúpiť jednoizbový družstevný byt. (AxelWers)
  • Trojicu takmer neznámych hercov, Stanislava Kubiša (Močiarsky), Antona Tróna (Jašterčiak) a Andreja Šilana (Hurdiš), objavil a odporučil režisérovi Vladimír Strnisko, ktorý bol pri filme pomocným režisérom a pár mesiacov pred natáčaním filmu hosťoval v prešovskom divadle, kde všetci traja pôsobili. Na filmovanie ich potom vozili z Prešova do Čierneho Balogu trikrát, štyrikrát do týždňa. (Raccoon.city)
  • Stanislav Kubiš (Močiarsky) jazdil na motorke Jawe 250 a pri prenasledovaní Milana Kiša (Edison), jazdil tak nebezpečne, že kameraman Stano Szomolányi, ktorý scénu jazdy filmoval z korby nákladného auta, bol taký vyplašený a preľaknutý, že keď videl, ako Kubiš vedie motocykel, zabudol od prekvapenia zapnúť aj kameru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama