Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel obchodu s konfekcí, pan Richard Načeradec ze Žižkova, je nadšeným fandou S. K. Slavie a přes odpor své ženy chodí každou neděli na fotbal. Krejčí Emanuel Habásko žije osaměle s dospělým synem Emanem. Krejčího nekonečně uhání vdova Ouholičková, ale otec Habásko statečně odolává. Habáskové neuznávají jiný klub kromě S. K. Viktorie. Jednou na utkání Slavie - Viktorie se střetne Načeradec s Emanem. Jejich bouřlivou rozpravu ukončí až strážník a odsoudí oba k pořádkové pokutě. Eman, který je nezaměstnaný, nemá na pokutu peníze. Načeradec zaplatí i za něho a nabídne mu práci ve svém obchodě. V novém zaměstnání se Eman zamiluje do Emilky Šefelínové z Nuslí. Tuto známost chce otec Šefelín bez milosti ukončit. Ale oblíbí si otce Habáska pro jeho bodrou povahu. Proto může všechno skončit svatbou Emana s Emilkou v kostele svaté Ludmily. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (23)

  • Režisér Svatopluk Innemann po čase o natáčaní povedal: "Bol som úspešný režisér nemých snímok, ale tu som ešte len skúmal technické zradnosti zvukového filmu, ktorý bol vtedy ešte dieťa v plienkach." Kritici vtedy zvuk, ale hlavne hudbu nazvali škandálom slovami: "Podnikatelia očarovaní miešačkou (strojom na miešanie zvuku), napráskali celý film nevkusnou hudbou zo starého biografu bez ladu a skladu hádzanú cez seba, takže celý film utrpel nenahraditeľnú akustickú škodu.“ [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Vo filmovej adaptácii sa vôbec neobjavuje medzinárodný zápas Československa s Maďarskom, ktorý v románe na krátku chvíľu zjednocuje aj najzarputilejších prívržencov odlišných futbalových klubov, je vo filmovej adaptácii zmenený na zápas Sparty a Slavie. V roku 1931 nebola vlastenecká téma aktuálna, a tak aj ďalšie silná vlastenecké odkazy prevážili iné prvky. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Vtipné je, že autor predlohy aj dialógov filmu Karel Poláček v skutočnosti nemal futbal vôbec rád a k smrti ho nudilo pondelkové hodnotenie víkendových zápasov. (Raccoon.city)
  • Keď pán obchodník Richard Načeradec (Hugo Haas) príde do krčmy s Emanom Habáskom (Eman Fiala), objedná si štvrťku svätej Ludmily. Ide v skutočnosti o víno z mesta Mělník. Kňažná Ludmila, prvá česká svätica, bola obyvateľmi maličkého regiónu od počiatku výnimočne ctená. Vinice, ktorými bol a je Mělník preslávený, vďačí v mnohom za svoj vznik práve sv. Ľudmila a jej zbožnosti. Mnohé vinice boli zakladané na produkciu omšového vína, ktorého domáca produkcia bola pre rozširujúcu sa kresťanskú liturgiu kľúčová. Ludmilino meno nesie historická vinica pod zámkom, populárne je aj rovnomenné víno zo zámockého vinárstva v charakteristickej fľaši kalamárového tvaru. (Raccoon.city)
  • Výsledok zápasu Slávia-Žižkov bol 2:1. Takýto výsledok sa medzi týmito klubmi zrodil v lige iba raz, ale až v sezóne 2008-2009, keď Slávia Praha porazila doma Viktoriu Žižkov týmto pomerom. (Raccoon.city)
  • Slávne pohyblivé schody na Letnou, ktoré môžeme vo filme vidieť, fungovali iba do roku 1935. Krytý jazdiaci chodník fungoval iba 9 rokov (1926-1935), išlo vlastne o prvý eskalátor v Čechách. Mohli ste sa na ňom zviezť za 50 halierov. Po 9 rokoch fungovania bol prvý pražský eskalátor vo veľmi zlom technickom stave, preto bola 27. augusta 1935 definitívne ukončená jeho prevádzka. V tom čase ho mal vo svojom majetku pražský dopravný podnik. V priebehu druhej svetovej vojny bol jazdiaci chodník rozobraný. Zvyšky zariadenia po eskalátore zanikli v rokoch 1949-1951 pri výstavbe Letenského tunela. Jediné, čo sa dodnes zachovalo, je zábradlie z hornej časti trati, ktoré môžeme vidieť aj vo filme. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť aj dnes už unikátny záber na most cisára Františka Josefa I., ľudovo bol most nazývaný tiež Eliščin, podľa manželky cisára Alžběty .Most bol postavený v rokoch 1865-1868 a viackrát premenovaný na Štefánikov most, most Leoše Janáčka, opäť Štefánikov most a napokon bol premenovaný na Švermov. V rokoch 1946-1947 bol most demontovaný. Najcennejšie časti mosta sú dnes súčasťou depozitára Národného technického múzea. (Raccoon.city)
  • Hlavnú úlohu Richarda Načeradca (Hugo Haas) mal pôvodne hrať Josef Rovenský, ktorého chceli tvorovia filmu. O Hassovi tvrdili, že ho nepoznajú a že ho vôbec nikto nepozná, ale autor predlohy Karel Poláček si ho nakoniec presadil. (Raccoon.city)
  • Režisér Svatopluk Innemann knihu síce nečítal, ale v rekordnom čase siedmich dní napísali scenár, ku ktorému autor adaptovanej predlohy Karel Poláček asi za hodinu napísal v Bohuslavovej kaviarni dialógy. (Raccoon.city)
  • Film vznikol tak, že v pražskom ateliéri AB mali časové okno a vypočítali si, že keby sa nefilmovalo, prerobili by peniaze, a preto sa rozhodli, že radšej sfilmujú niečo, čo prepadne. (Raccoon.city)
  • Kvôli veľkému úspechu sa film premietal v pražských kinách 12 týždňov, čo bolo na svoju dobu výnimočné. (Raccoon.city)
  • Pan Načeradec (Hugo Haas) je hrdým majitelem radiového přijímače Telefunken III/26, jež se vyráběl v letech 1925–1927. (sator)
  • Film se natáčel v Praze. Kostel v 84. minutě je kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, též v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (SONY_)
  • Ve filmu jsou použity dnes již vzácné snímky ze starého hřiště AC Sparta Praha, pohyblivého chodníku na Letnou a ze zábavního parku ve vršovickém Edenu. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • Scény na pohyblivých schodech ve filmu byly natočeny na schodech na Letnou, kde dříve byla lanová dráha. (Karlos80)
  • Byl to první velký úspěch Hugo Haase (Načeradec), po kterém se filmaři o něj drali. (Zdroj: kniha Český biják). (M.B)
  • Všimněte si, že ve filmu, ač z roku 1931, zazní věta "Uvidíte, že Židi přijdou k vyhubení". Zní to velice děsivě s ohledem na nedalekou "budoucnost". (cariada)
  • Habáska staršího, kterému by mělo být okolo padesátky, hraje Jindřich Plachta ve svých 32 letech! Eman Fiala, který hrál jeho syna, byl ve skutečnosti jen o pár měsíců starší. (Karlos80)

Reklama

Reklama