Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Na Slovensko rozhodně nadprůměr, z toho, co v samostatné slovenské filmové tvorbě vzniká. Navíc tento film opravdu rozhýbal současnou slovenskou politickou scénu a to si rozhodně zaslouží ocenit. Dobře bylo i vymyšleno, jak oslovovat prezidenta a premiéra. A všem bylo jasné, o koho se skutečně jedná. ()

Krysa SPK 

všetky recenzie používateľa

Nejúspěšnější slovenský film poslední doby se do českých kin nedostal, teď alespoň dorazil na iTunes. Bohužel, pro mě je spíše zklamáním a to jsem se fakt těšil. Je jasné, že divák se musí seznámit s případem únosu prezidentova syna, aby se orientoval v ději. Jenže ono to není nic moc platné - tvůrci totiž všem aktérům změnili jména (a ty si nejsou ani trochu podobná: např. mafián Sýkora je ve filmu jako Efendi. WTF?) a přidali si fiktivní postavy. Takže divák musí neustále přemýšlet, kdo je kdo a bohužel ani scénář mu moc nepomáhá. Postavy jsou matné, jejich motivy nejasné, zvraty nedávají žádnou logiku. Herci ani nemají moc co hrát, protože nikdo z nich nedostane větší prostor. Nejzásadnější scéna - vražda Roberta Remiáše je sice jako jediná natočena opravdu sugestivně, ale ani tady nepřicházejí emoce. Ty dorazí až v závěru filmu, kdy promluví Remiášova matka o spravedlnosti - ale ne té slovenské, která očividně nefunguje, ale o té vyšší, která ji jako jediná zbývá. A to je poselství filmu, které je důležitější než kvalita filmu samotného. PS: I díky tomuto filmu byly zrušeny ostudné Mečiárovy amnestie, tak snad se nad Tatrou blýská na lepší časy... ()

Reklama

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Je naozaj dobre, že tento film vôbec vznikol. Len mne to celé prišlo, akoby mi pani Mariana prerozprávala príbeh, ktorý som si deň predtým prečítala na nete. Žiadna pridaná hodnota ... ak teda nerátam dobrý hudobný podmaz a presvedčivé výkony niektorých hercov. Neznalému veci by to mohlo pripadať veľmi chaotické a skratkovité. Slabší priemer, ale kino bolo plné a to sa ráta. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Je pravda, že sú vhodné určité základné znalosti slovenskej politiky 90. rokov pre pochopenie tohto filmu. Ale vysvetlenia aj pre menej znalých postupne prichádzajú, ako postupne o svoju bezúhonnosť prichádza počestná novinárka. Kramár je trochu iný Predseda, ale výborný, a podobne aj jeho slizkí spolupracovníci na hranici tajnej služby a mafie. Film je v priamom zobrazení postáv dosť odvážny, o tomto období zatiaľ úplne ojedinelý, možno sa časom dočkáme aj ďalších, a tak ja musím lepšie tri hviezdy zaokrúhliť nahor. –––– Čo už si zabudol? Ja som z teba urobil prezidenta. Ja som si vymyslel túto republiku. Nebyť mňa, ešte stále by tu visel Havel, a nie ty! –––– Ja v tom nevidím rozdiel. Za totality tam boli psychopati, lebo režim. A teraz si ich volíme sami. –––– Šak to sú vlastne Nemci, tí Rakúšania. Ani reč nemajú vlastnú, rakúsku. Není ďaleko do Rakúska. –––– Ja som si myslel, že tajná služba občanov chráni, a nie že im pošle elektriku do gulí. Na tom sa, dúfam, zhodneme? ()

elanius 

všetky recenzie používateľa

(148/2017) / Bohužiaľ musím skonštatovať, že Únos má skorej spoločenský prínos ako filmový. Najväčšou slabinou je ťažko pochopiteľný, nekonzistentný scenár a iba vďaka akej takej orientácie v udalostiach ktoré sa odohrali som sa chytal. Ako už častokrát v slovenskej modernej tvorbe sledujeme proste len sekvencie scén za sebou bez vnútorného prepojenia, ktoré je vlastne nevyhnutné pre plnohodnotný film. Herci nezahviezdili tiež ale asi nie úplne vlastnou vinou, ale skorej vinou zlého castingu resp. zlých postáv. Som rád, že to o čo sa snažil Únos, dokonala aspoň Čiara, tá je skvelou ukážkou toho ako sa to robiť má. (4/10) ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Náklady na film boli približne 1,35 milióna eur, z čoho dve tretiny pokryl Audiovizuálny fond a príspevky z RTVS a jednu tretinu rozpočtu dofinancovali súkromní podnikatelia. (Sufferer)
  • Podstatnou chybou vo filme boli mobilné telefóny. Prvý hovor v celom Československu síce uskutočnili vtedajší predsedovia Českej a Slovenskej národnej rady Dagmar Burešová a František Mikloško - 21.9.1991, ale spoločnosť Eurotel, ako prvá na Slovensku zaviedla komerčnú prevádzku mobilných sietí GSM (dovtedy bola iba analógová sieť NMT, ktorá mala v roku 1992 iba necelých 150 zákazníkov) až 1.2.1997, teda až po všetkých udalostiach vo filme. (De Large)
  • Hoci sa dej filmu sa odohráva v rozpätí rokoch 1993 - 1995, je možné si na stole všimnúť iMac "Akvárium" monitor vyrábaný od roku 1998. (FocusForcePi)

Reklama

Reklama