Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (64)

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

4,5*/5...tento film je presne taky ako bol JD Salinger. Nepristupny a zaroven povie vsetko, v detailoch, v celku, v psychologii, v motivacii, v prezivani. Herci boli famozni, najma Hoult a Spacey (sakra, skoda ho!), presvedcivi aj v tych najpodstatnejsich scenach...a to co je na tomto filme to naj a je to slovami neopisatelne, je ten presah, ktory vyvovala myslienky, mozno preto, ze som sa v niektorych "divnych" crtach JDS nasiel (niekedy bohuzial:) a knihu milujem... a jeho rozhodnutie chapem, hoci moze vyzerat ako cudak. Film robený s láskou, citom a stavim svoju hlavu, ze Strong je fanusik na total, ale taky spravny, pozorujuci, negrlorifikujuci, prezivajuci...a cenim si, ze siel absolutne nekomercnou cestou, aj preto je tento film skor odsudeny na zaujem fajnsmekrov, nie milionovych mas...a uz mlcim ako JD, sam viem ako to je a povedal som vsetko :))) ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Neviem sa rozhodnut, ci je to nudne natocene alebo bol Salingerov pribeh proste nezaujimavy. Ale skôr bude na vine rezia, kedze ani Salingerova ucast v druhej svetovej nie je podana dvakrat napinavo. Pritom islo o zlomovu udalost, ktora navzdy Salingera zmenila. Jedine co funguje je linia medzi Salingerom a jeho ucitelom Burnettom (fantasticky Spacey). Ich spolocne rozhovory su neskutocne zabavne a vyvoj ich vztahu ma ako jediny zaujimal. Vsetko ostatne vratane Salingerovho milostneho zivota pôsobi skôr otravne. 5/10. ()

Reklama

Dado 

všetky recenzie používateľa

V prvých okamihoch po zhliadnutí filmu prevládalo u mňa nadšenie, po niekoľkých dňoch však nekompromisne dorazilo vytriezvenie a s ním aj odobratie jednej hviezdičky z hodnotenia. Film rozhodne nenudí, to vzhľadom na Salingerov životopis ani nemôže, avšak až na spoločné scény Jerryho s jeho mentorom Whitom Burnettom ani nedokáže strhnúť tak, ako by sa s takýmto materiálom patrilo. Je veľmi ťažké s istotou povedať, kto alebo čo nesie zodpovednosť za tento najvýraznejší nedostatok celého Rebela v žite. Možno je to scenárom Dannyho Stronga, ktorý v tomto smere zatiaľ na filmovom poli príliš neohúril, možno hereckým obsadením, kde skutočne výnimočný výkon nepodáva predstaviteľ hlavného hrdinu Nicholas Hoult, ale tradične skvelý Kevin Spacey v úlohe spomínaného Burnetta. Nech sa chyba skrýva kdekoľvek, film nepochybne mohol aj napriek svojim nesporným kvalitám, spočívajúcim vo svedomitom zachytení dobovej atmosféry či šikovnom zakomponovaní krátkych úryvkov z viacerých Salingerových diel do deja, dopadnúť v konečnom zúčtovaní ešte o niečo lepšie. (65%) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

"Predstav si, akú knihu by si chcel prečítať, a napíš ju." Jednoduchý návod, ako sa stať úspešným spisovateľom. Nie každý je však Salinger. Film je krásnou ukážkou, že tie najlepšie príbehy píše sám život, stačí to len hodiť na papier a môže byť z toho i Nobelovka. Ale pozor! Aj taký spisovateľ, ktorý dosiahne najvyššie ocenenie, musí prejsť 100 krát odmietnutím zo strany vydavateľa. Vydavateľ je vlastne väčšinou hlúpy podnikateľ, ktorý vie o písaní veľký prd, a tak síce Salinger síce nikdy Nobelovku nedostal, ale jeho román Kto chytá v žite je zapísaný v histórii, kým z vydavateľa ostal len bezcenný popol. Apropo, veď aj Rowlingovú odmietlo asi 13 vydavateľstiev, kým jej vydali Harryho Pottera. Jasné znamenie, že to nikdy netreba vzdávať. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Celkom slusna spolocenska konzervacka so Selindzrem ... Nejdem tu pochopitelne vypisovat ody na Spacey-ho, jednak je to buzerantske a jednak jaxi mi to nesedi. Okrem Spacey -ho som si vsimol Erica Bogosiana, zaporaka z filmu Under Siege 2 Dark territory. Kazdopadne rezisersky na urovni, Zoey Dutch nadherna ...... spokojnost . 70 % ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (4)

  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)
  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)

Súvisiace novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (viac)

Reklama

Reklama