Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Východní čtvrti Los Angeles nejsou žádný ráj. Každý ze sedmdesáti tisíc místních patří k některému z gangů, po ulicích kolují miliony zbraní a proti tomu všemu stojí jen dva muži. Sean Penn a Robert Duvall jako policisté, kteří se ocitli tváří v tvář peklu... (oficiálny text distribútora)

Recenzie (48)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Vzhladom na dobu vzniku sa jedna o dost civilny pohlad na pracu policajtov v prostredi plnom roznych gangov. Lenze na dnesne pomery uz dost zastaraly a malo intenzivny. Dnesneho divaka uz nicim nesokuje. Ved aj televizne serialy typu Tretia hliadka alebo Policajny odznak su drsnejsie. Ale raz sa to da pozriet vdaka Pennovi a Duvallovi, ktori odohraju svoj slusny herecky standard. 6/10. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $6miliónovTržby USA $46,616,067Tržby Celosvetovo $47,600,000║ Taký štandardný film o policajnej dvojici, kde mentor odovzdáva skúsenosti bažantovi. Súhra Duvall a mladý Sean Penn dosť dobrá, dejovo sa to dá pozrieť, fajn, aj keď len priemer. /60%/ ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Navonok "len" End of Watch o 25 rokov skôr, bez potrebnej intenzity a šťavy, avšak s väčšou porciou pouličnej autenticity a dôveryhodne vykresleného dobového zasadenia. Pri bližšom pohľade však silný pokus o internú štúdiu a sondu do vnútra gangov Los Angeles. Zároveň išlo o vôbec prvý film pojednávajúci o tejto problematike z tohto uhla a v zásade tiež prvý dávajúci do pozornosti crack (zo zaujímavosti: slovo sa v mediálnom priestore prvýkrát objavilo v článku magazínu Rolling Stone v roku 1980) a aj geto samotné (Túžba smrti 4 fakt nerátam), pár rokov predtým, než sa s nimi v ranných 90s roztrhlo vrece. Z historického pohľadu dôležitá snímka (aj z kontextu posolstva) prezentujúca reálie jedného kútu sveta, v tom čase nie príliš všeobecne známeho (film dokonca na svet dorazil skôr ako prevratný album Straight Outta Compton). Berúc vyššie uvedené do úvahy plus kto sedel na režisérskej stoličke – skutočne pozoruhodný produkt. Prítomné je aj typické hopperovské snímanie mestských exteriérov, primárne v priebehu úvodných & záverečných titulkov, ale aj počas celej stopáže. Kamera fenomenálna (efektné záberovanie Watts Towers mi pripomenulo ďalší podobný zabudnutý kúsok Ricochet s Denzelom Washingtonom). Navyše, soundtrack mala pod patronátom jazzová legenda Herbie Hancock. Snímke vyčítam len jedno – neukázala devastáciu komunít po cracku (ústredné duo predsa pôsobilo v jednotke CRASH + epidémia cracku bežala v tom čase už v plnom prúde). Ospravedlňuje možno len výsledné, jednoznačné tematické zameranie. Tak či onak, Colorspovinná jazda pre milovníkov špinavého a drsného Mesta anjelov 80./90. rokov... ♪♫ / ♪♫ (10.2016) (6.5.2018) (22.7.2023) "Vendettas of death back the colors I choose." ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Prišlo mi to až moc kŕčovité a snaživé. Dennis Hopper sa snažil do svojho filmu zahrnúť snáď všetku špinu a hnusobu veľkomesta, ktorú so sebou prinášajú pouličné gangy (čo sa mu aj podarilo), avšak s tak bohatým materiálom nevedel zaujímavejšie narábať. Poznáte to, keď sa veľmi snažíte, tak práve vtedy sa vám nedarí, a to je presne aj tento prípad, aspoň ja som mal z toho taký pocit. Veľa tvrdých, drsných scénok, ktoré však ako celok pôsobia pocitovo neutrálne a po čase aj nudne. Ale mladý Sean Penn si tu strihol zaujímavú postavičku. 60/100 ()

helloween93 

všetky recenzie používateľa

Dvouhodinový náhled do práce policejních složek bojujících s gangy v chudinských čvrtích L.A.. Postavy jsou tu klasicky napsané, policejní mazák Robert Duvall a nováček Sean Penn, který do všeho jde po hlavě. Žádný výraznější příběh to nemá, ale přesto je to nenudící krimi z 80. let s netypickým koncem. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (6)

  • Film se natáčel v Los Angeles v Kalifornii. (rafix)
  • Producent Robert H. Solo si do komparzu aj ako ochranku najal skutočných členov gangu. Počas natáčania boli dvaja z nich dokonca postrelení. (Real Tom Hardy)
  • Podľa pôvodného scenára sa mal film odohrávať v Chicagu a pojednávať o drogách. Až prichádzajúci Hopper lokalitu zmenil na Los Angeles a tému na gangy. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama