Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pohlednicovém prostředí slovenských hor se odehrává baladicky laděný příběh dospívajícího chlapce, jenž vyrůstá v chudobě a s narůstajícím vědomím sociální nespravedlnosti. Dokonce za prací odejde do města, kde však záhy poznává bezuzdné vykořisťování. Nikdy však neztratil smysl pro spravedlnost, ochotu nezištně pomoci. Černobílý snímek je vyprávěný v socrealistických schématech a vybaven jednoznačným ponaučením o třídním zlu, které je třeba vykořenit.
Baladické rozprávanie o chlapcovi z horskej samoty, ktorému žandári zabili otca - zbojníka. Pre Jerguša, ktorý nadovšetko miluje prírodu, nastáva koniec obdobia hier, pretože kvôli zárobku musí nastúpiť do práce - najprv u bohatých sedliakov, neskôr v neďalekej továrni. Ľudská krutosť a nespravodlivosť ho však donútia k neuváženému činu a tak ako kedysi jeho otec aj on uteká pred žandármi do hôr. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (19)

argenson 

všetky recenzie používateľa

Správně angažovaný kontrast mezi chudým chlapcem z hor a karikaturami kapitalistů dole z města. Má to ale dobré výkony v dětských rolích a nádhernou slovenskou přírodu, která je v závěru znásilněna do melodramatické scény útěku vstříc světlým zítřkům. Nad 50% jít nemůžu, tahle slovenská poetika šedesátých let mě moc nebere. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nečakané a príjemné prekvapenie. Ani nie tak pre krásne slovenské hory, tie sa dali pred polstoročím nájsť, ale pre zaujímavé herecké typy, kostýmy, dobré dialógy, presvedčivé herecké výkony, a to aj detských predstaviteľov a presný jazyk, to je to, čo ma zaujalo. Triedny útlak, ktorý tak autor predlohy, ako aj súdruhovia zo sekretariátov tlačili do popredia, tu bol zastúpený v znesiteľnej dávke. Naopak hudba bola neznesiteľná a rušiaca. Celkovo však považujem tento film za neprávom zabudnutý. ()

Reklama

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Jerguš, Jerguš! Mladost ti uletěla..." Ať dělá mladičký statečný a spravedlivý Jerguš Lapin co dělá, svému osudu zbojníkova syna nakonec neujde. Vedle  dobrých výkonů v dětských rolích vynikají v tomhle poetickém snímku zejména záběry na nádhernou krajinu slovenských hor. Na horách je Jergušovi ještě vcelku dobře (byť i zde si musí své místo na slunci vybojovat), dole ve městě je to ale o mnoho horší... ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Další nenápadný skvost slovenské kinematografie. "Žiť je treba...". Věta, která v podstatě vystihuje celou podstatu filmu. Rychle (nutně) dospívající chlapci, malí horalé a jejich nekompromisní hierarchie. Jerguš, pronásledovaný pověstí svého otce, spravedlivý a silně morálně zdatný hoch, se snaží vyhýbat svému osudu. Nicméně bída, která obklopuje celé jeho okolí a praktiky tehdejší vrchnosti z továren, určují směr jeho života až moc jasně. Upřimný a silný film. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Ach, keby sme takto vedeli aj dnes točiť filmy a na pohľad banálny dej takto silno vykresliť, kde dnes nájdeme takýchto hercov čo vedia hrať? Tie detské úlohy boli tutové, excelentné zahrané. Okrem toho poteší aj dobrá kamera a dokonca aj tie jednoduché "dobové" triky s tou lietajúcou vranou su fajn. /85%/ ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčalo sa v okolí Brezna, v Lome nad Rimavicou a Nízkych Tatrách. (Raccoon.city)
  • Filmovalo se i v Pieninském národním parku a na řece Dunajec. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natočené podľa románu "Zbojnícka mladosť" od Ľuda Ondrejova. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama