Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (160)

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Jáderné bomby jsou ošklivé, vědec by měl přijmout zodpovědnost za své vynálezy a vlastně nám vůbec nejde jen o vaši radost z chlapíka navlečeného ve směšném oblečku, který rozšlapává dětské hračky naaranžované jako Tokio. Na můj vkus nadexpresivní herectví, dnes již spíše roztomilé, než děsivé triky a umělé spojení idey odzbrojení, varovného prstu a filmové oslavy destrukce - milník žánru - mě milnul. Silná *. ()

Bachy 

všetky recenzie používateľa

Měl jsem možnost vidět tuto legendu v originále a jsem za to neskutečně rád. Po tolika letech je to neuvěřitelná zábava. Pozorovat, jak dětská autíčka a letadýlka rozdupává obrovský pravěký ještěr a do toho běhá "pirát", který má super zbraň a navrch je tu japonská verze Morgana Freemana, který celý film jen šokovaně kouká. Asi se diví, v čem to vlastně hraje. Rozhodně mě to nalákalo na další části a věřím, že lidé, kteří měli tu možnost sledovat toto monstrum v kinech se bavili výborně. Ač z každé scény přímo čiší zastaralost, tak před muzikou klobouk dolů. Hudba zde prohlubuje atmosféru, kde se dá a při scénách ničení domů (papírových krabic) jsem si dokonce lámal hlavu, kde bych dnes sehnal soundtrack. Chtěl jsem dát 5 hvězd, ale přeci jen se jedno mínus našlo...moc se tam mluvilo, což mi v japonštině (a bez titulek) hlava nepobírala. ()

Reklama

TomX2 

všetky recenzie používateľa

Klasická Godzilla ma až tak nebavila. Ono väčšinou sa vo filme len kecá a Godzilla sa na plátne ukáže raz za 10 minút, takže veľkú pozornosť som tomu nevenoval a z veľkej časti som sa nudil. Triky a efekty sú na tú dobu samozrejme prelomové, herci fajn, no teraz to na mňa zapôsobilo veľmi priemerne. Takéto filmy nie sú mojou šálkou kávy. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Klasika svetovej kinematografie, ktorá odštartovala éru japonských monster filmov patrí aj medzi najlepšie filmy s touto tématikou. Navyše sa za všetkým skrýva nanajvýš vznešená myšlienka (Emmerichova nová verzia sa o nič také ani nepokúšala) zneužitia a hrozby jadrových zbraní s ktorými mali Japonci pred až nie tak dlhou dobou poriadne skúsenosti. Treba oceniť aj na svoju dobu slušnú trikovú stránku, Godzilla tu vyzerá omnoho vierohodnejšie ako o 13 rokov mladšia Gappa, kde je až do očí bijúce, že sa pod gumeným kostýmom skrýva herec, ktorému navyše napodobňovanie monštra veľmi dobre nejde. Film má veľmi dobrý začiatok, dokonca sa mi z celého filmu páčil najviac, pritom Godzille sa dostalo slovo až po dlhšom čase. Jediné, čo mi na filme trocha vadilo bolo konanie niektorých postáv, ich pohotové reakcie ako námorník, ktorého vylovia z mora a okamžite začne ostatným hovoriť o tom, ako ich napadol netvor. Godzilla však nič nestráca zo svojho čara ani po vyše päťdesiatich rokoch a dá sa povedať, že aj v dnešnej dobe skvelo drží krok s najrôznejšími filmami podobného zamerania. ()

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Je to do určité míry (tak do půlky stopáže) skvělá práce s ukazováním/neukazováním monstra a budováním napětí, mít tu ale dvacet let tohle jako jediní funkční prvek mi přijde jako že ne dost. 100 minut spoléhat na opětovné těšení se na znovupřítomnost Godzilly po jeho x-tém zjevení už prostě nestačí. Mrzí mě, že očividná snaha o přesah šla úplně mimo mě - přišla mi poněkud toporná a nastrčená. Je ale hezké, že se Japonci pokusili o víc než obyčejný monster film pro pobavení (na rozdíl od obou amerických verzí). Především skvělé a dodnes plně funkční triky, které hodně předčily moje očekávání, to pak táhnou skoro ke čtyřem hvězdám... ale nedotáhnou. 3 a 1/2 bez jakékoliv "úcty" - s ní bych čtyři hvězdy klidně dal. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (59)

  • Eiji Tsuburaya, vedúci špeciálnych efektov, pôvodne plánoval, aby Godzilla (Gojira) vyzerala ako obrovská chobotnica. Až neskôr ju pretvoril na stvorenie podobné dinosaurovi. (Nekrofil)
  • Pri príležitosti 50. výročia vzniku filmu dostala Godzilla svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy v Los Angeles. (beso74)
  • Jedno z potencionálnych mien pre Godzillu bolo Anguirus. Meno bolo zamietnuté, ale bolo použité v druhom filme o Godzille, The Return of Godzilla (1955), ako meno príšery, ktorá bojuje s Godzillou. (Nekrofil)

Súvisiace novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (viac)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (viac)

Reklama

Reklama