Reklama

Reklama

Buchenwald: Mýtus a realita

(TV film)
  • Nemecko Buchenwald - Heldenmythos und Lagerwirklichkeit (viac)
Nemecko, 2015, 44 min (Alternatívna 30 min)

Obsahy(1)

V koncentračním táboře Buchenwald fungovala vězeňská samospráva složená převážně z německých komunistů, kteří zajišťovali program a pořádek. Postupně dostali od SS tolik možností a pravomocí, že dokázali zachránit stovky i tisíce životů... Po osvobození Buchenwaldu obletěly svět obrázky dětí, které přežily věznění v nacistickém koncentračním táboře. Bylo jich více než 900. Mnohé z nich neměly ani 14 let. Staly se vzácnou výjimkou vražedného systému koncentračních táborů. Tyto děti přežily jedině díky tomu, že je někdo za ploty tábora Buchenwald chránil před zvůlí a terorem vojáků jednotek SS. Někdo, kdo měl vysoké postavení, moc a autoritu. Jenže kdo to byl? (TV Prima)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je venovaný 70. výročiu oslobodenia koncentračného tábora Buchenwald. V ňom sú už zapracované aj nájdené tajné dokumenty získané z archívov NDR po páde berlínskeho múru. A tieto dokumenty trocha upravujú reálny obraz nemeckých komunistov a ich úlohu v samospráve koncentračného tábora. Ich správou sa situácia v tábore rapidne zlepšila hlavne po hygienickej stránke, zastavili sa rozsiahle epidémie a bez ich pomoci len veľmi ťažko by sa podarilo zachrániť takmer 900 deti vo veku od 3 do 14 rokov. Od roku 1937 až do oslobodenia bolo v tomto tábore internovaných 250 tisíc väzňov. Z nich 56 000 tu zomrelo, ale medzi nimi bolo len 72 nemeckých komunistov. To svedčí aj o veľkej úlohe komunistov v samospráve, kde sa im práve tuto ideologickú vrstvu darilo chrániť. Prvým veliteľom  tábora bol surovec Karl Koch, neskôr popravený za finančné machinácie, jeho nástupcom bol Hermann Pister. Ten ráno 11. apríla 1945 zavolal dvoch väzenských zástupcov a oznámil im, že oddiely SS odchádzajú z tábora a odovzdal im zodpovednosť za 21 tisíc väzňov nachádzajúcich sa v tábore. Vtedy sa začali pripravovať aj členovia ilegálneho komunistického výboru. Jednak mali obavy, či ustupujúci esesáci nezačnú zabíjať väzňov, jednak chceli čo najväčší počet nacistov zadržať, aby ich po vojne mohli postaviť pred súd. O 15,00 mali väzni v rukách celý tábor. Obsadili ho bez boja, bez výstrelu a bez obeti na životoch. Zajali 76 esesákov, ktorí nestihli včas odísť. Vedenie v Buchenwaldu prevzala dočasná správa tábora zložená z väzňov 10 rozličných národností. Okolo 17. hodiny dorazil do Buchenwaldu prvý americký džíp s dvoma vojakmi – poručíkom Emmanuelom Desardom a seržantom Paulom Bodotom, príslušníci 4. tankovej divízie americkej armády. ()

otík 

všetky recenzie používateľa

Dokument plný původních fotek a záběrů, spousty vyprávění historiků a badatelů, pátrání po pravdě a objevování historických novinek. Přínosný dokument pro válečnou a fašistickou tématiku, bohužel je zrovna tento koncentrační tábor pln kontroverze díky velkému vlivu komunistických vězňů a následné komunistické propagandy. On totiž málokdo u nás asi před dokumentem věděl, že v tom samém koncentráku, kde umírali desítky tisíc nevinných lidí fašistickou mocí, umřelo také spousta politicky nepohodlných lidí v době poválečného komunismu. Hlavně proto si tohoto dokumentu cením. Hudba: Philipp E. Kümpel & Andreas Moisa ()

Reklama

Galéria (1)

Reklama

Reklama