Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (181)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Najlepší Hitchcockov film, ktorý on sám označil za svoj najobľúbenejší. Dialektika a princíp zrkadla rozvrstvený na nepríjemný portrét amerického malomeštiactva. Obludný objekt a temný tieň, ktorý vrhá, zrkadlo, postava a jej odraz v ňom. Pod zdravou kôrou prehnité jadro, za maskou nevinnosti hrozivý odkaz a za maskou zla len stvorenie prosté a obyčajné - človek. Krutý čierny humor a morbídna satira, ktorá rozprestiera svoje chápadlá po modelovej americkej rodine. Mesto, vidiek, telegram, vlak, dom. Valčík, láska a smrť. Radostné očakávanie príchodu, zúfalé dúfanie v odchod. Nikdy nie jeden, vždy v páre. Zrkadlo - dvojstranná minca, panna a orol, lož a pravda. Charlie... a Charlie. Príšera, ktorá ma budí zo spánku... Viac možno inokedy, slová mi teraz nevystačujú. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Ja normálne čumím a nechápem. (oficiální text distributora) síce načmáral úplný idiot, no omnoho väčší ho schválil. Skutočne si neviem predstaviť, aké kroky viedli jedinca k tomu, aby zverejnil obsah, ktorý je kurva fix takým "spoilerom", že je človeku normálne do revu, ako dokonale niekto dokáže dojebať celkový dojem z filmu. Stačí aby človeku padli oči na týchto pár viet, a ušetrí 108 minút svojho života. Škoda .. ()

Reklama

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Ni po čtrnáctidenním odstupu jsem se nezbavil dojmu, že Hitchockův Ani stín podezření není než konzervativní příručkou jak žít, oslavou průměrnosti (eventuálně maloměšťáctví, středostavství), kterážto je zde pojatá jako něco, co jsem si pracovně nazval "nenormálnosti v mezi zákona", konkrétně, při večeři je dovoleno plánovat dokonalou vraždu, chraň Tě však ruka páně, rozhodneš-li se přistoupit k činu. Revoltě zde pšenka nekvete. Rebelující samorost malá Charlie si projde deziluzí, jinde tráva není zelenější, světáctví je klam, závan větru zamrazil, díky za teplo domova. A svět byl pro strýčka Charlieho přeci jen krutým místem... 70% Season Challenge Tour 2015 ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Iba 108 minút? Mala som pocit, že to pozerám tri hodiny. Ľutujem, ale vyššie to nejde. Hitch-neHitch. Zápletka, tempo, budovanie napätia, dialógy - to všetko fungovalo v roku 1943 a ochotne to uznám. Ale tu mám vyjadriť svoj súčasný názor - a holt, keď som sa narodila o pol storočia neskôr, než bol vhodný čas, tak je to holý fakt. Dnes a pre mňa to bola nuda, slabý odvar trileru s klasickým vtedajším prehrávaním mimiky a gest, ktorému navyše kraľujú tony jalových a príšerne umelých dialógov. Viac než vraha som sa bála jeho rodiny, že ma malomeštiackymi rečami ukecajú k smrti! 3* iba preto, že jedna z nich patrí dvom pardálom, ktorých koníčkom je vymýšľanie spôsobov, ako by sa navzájom zavraždili :-) Tento nápad bol vtipný a veľmi osviežujúci. ()

Skip 

všetky recenzie používateľa

Psychologie tohoto filmu funguje na jedničku. Hitchcock byl mistrem svého řemesla a dokázal perfektně vést své postavy. Jeho hra má jasná pravidla, která ale určuje jen on sám a nejednou tím vyvádí diváka z konceptu. A přitom je to při zpětném pohledu všechno tak prosté a tím vlastně geniální. Velmi dobrý film. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (26)

  • Na scénáři spolupracovala manželka Hitchcocka a spolu s novinářkou S. Bensonovou jej pak "doladily". (Epistemolog)
  • Strýček Charlie přijel do Santa Rosy 22. nebo 23. srpna 1942. Novinové titulky hlásaly, že Brazílie vyhlašuje válku což se stalo 22. srpna 1942. (Kulmon)
  • John Cotten si nebyl jist "v kraflecích" jak pojmout roli zabijáka. Šel se tedy pro radu k Hitchcockovi. Ten ho místo odpovědi vzal na rodeo se zadáním úkolu, aby mu dal vědět až v obecenstvu objeví nějakého vraha. Cotten rázem pochopil o co Hitchcockovi šlo. Vrah se prostě chová jako každý jiný. (DaViD´82)

Reklama

Reklama