Reklama

Reklama

VOD (1)

Dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup), profesor psychológie na Stanfordovej univerzite, v roku 1971 najal 24 psychicky zdravých a bezúhonných vysokoškolských študentov, aby počas dvojtýždňového experimentu hrali úlohy väzňov a dozorcov v kulisách väzenia vybudovaného v podzemí univerzity. Väzni v celách sa mali podvoliť zdanlivo miernym pravidlám a dozorcovia mali udržiavať poriadok bez použitia fyzického násilia. Napokon stačilo len šesť dní, aby prepuklo také brutálne a nezvládnuteľné násilie medzi oboma skupinami, že výskumný projekt sa zrútil a musel byť predčasne ukončený... Stanfordský väzenský experiment patrí medzi najslávnejšie experimenty modernej psychológie. Dr. Philip Zimbardo, vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite, chcel v roku 1971 preskúmať vplyv získanej moci či podriadenosti na konanie obyčajných, neagresívnych, psychicky zdravých ľudí. Výsledky boli šokujúce. Ukázali, že ak je psychicky zdravý človek vystavený extrémnym podmienkam, môže radikálne zmeniť svoje správanie už v rekordne krátkom čase. Aj normálni ľudia, vystavení extrémnym podmienkam, sú schopní páchať extrémne zlo. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama