Reklama

Reklama

Príbeh Katherine G. Johnsonovej (Taraji P. Hensonová), Dorothy Vaughanovej (Octavia Spencerová) a Mary Jacksonovej (Janelle Monáeová), troch geniálnych Afroameričaniek, ktoré pracovali v NASA a svojimi matematickými výpočtami pomohli vyslať astronauta Johna Glenna na obežnú dráhu. Výrazne tak pomohli zamiešať poradím americko-sovietskeho súboja v dobývaní vesmíru. Trojica vizionárok nedbala na rasové či rodové predsudky, viedla boj za rovnaké práva a príležitosti a stala sa veľkou inšpiráciou pre ďalšie generácie. Misiu Apollo pozná každý. Okamžite sa nám vybaví zoznam odvážnych astronautov, ktorí vykonali prvé obrovské kroky pre ľudstvo vo vesmíre - John Glenn, Alan Shepard a Neil Armstrong. Katherine G. Johnsonová, Dorothy Vaughanová a Mary Jacksonová sú však mená, ktoré sa nevyučujú v školách a väčšina ľudí o nich dokonca nikdy nepočula - hoci ich odvážne a nenahraditeľné úlohy takzvaných "ľudských počítačov" v NASA významne pomohli k vyslaniu prvého amerického kozmonauta na obežnú dráhu. (TV JOJ)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (361)

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Dorothy, Katherine a Mary boli nepochybne skvelé ženy. Myslím však, že tento film mal s ich skutočným životným príbehom len pramálo spoločného. Obmedziť životný príbeh geniálnej matematičky na WC story sa mi zdá dosť mimo. Samozrejme tá doba skutočne pre afroameričanov znevazujuca bola, ale to všetko malo byť kulisou a nie nosným prvkom celého príbehu. Mne osobne sa takýto spôsob spracovania jednoducho nepáčil i keď je u mnohých divákov obľúbený. Výnimka potvrdzuje pravidlo. Toto je z reality vypreparová gýčová fikcia. Takže suma sumárum: námet skvelý, jeho pretavenie do príbehu otrasné, ale za tie skutočné tri babizne si to tie tri hviezdičky u mňa predsa len vyslúži. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

V snímke vidíme nápisy ako počítače pre farebných, káva pre farebných, farebným vstup zakázaný alebo hlavnú hrdinku bežiacu na záchod pre farebných, vzdialený 800 metrov od jej pracoviska. Naozajstný potlesk si tu zaslúži scenár a réžia. Výber knižnej predlohy, plnej ošemetných tém, do ktorých sa dá ľahko zamotať a spôsobiť preplácanú filmovú katastrofu, sa tentoraz podaril na jednotku. Skryté čísla sú dobre vystavaná snímka okolo ústrednej témy, ktorou je boj negerských žien za svoje práva v povolaní, kde sa to len hemží bielymi mužmi. Čakali by sme teda úmornú drámu. Ale kdeže, na príbeh sa nahliada s neuveriteľnou ľahkosťou a dôslednosťou. Na svoje si prídu ľudia so záujmom o históriu, nadšenci do vesmírnych programov, feministky, ale aj takí, ktorí len hľadajú kvalitnú snímku, u ktorej si zaleňošia, ale nestratia zbytočne čas. ()

Reklama

malylada 

všetky recenzie používateľa

Snímek vypráví o třech černošských hrdinkách pracujících pro NASA a zároveň se musejí vypořádat s rasovými překážkami tehdejší doby a těžkostmi na pracovišti. V rámci možností se podařilo poutavě cely příběh odvyprávět, i když se v podstatě nejedná o nikterak zajímavou zápletku a větší přínos za mě měly dobové reálie kolem vesmírného programu a jakým způsobem vše kolem fungovalo. Veškeru pozornost na sebe strhává postava Katherine a ostatní dvě hrdinky jsou spíše do počtu a nedostávají tolik prostoru. Řemeslně odvyprávěno životopisné drama, které však úplně nevytrhne ze sedadel, ale určitým pozitivem je fakt, že se film nesnaží tlačit na pilu v rasové otázce a cíleně se podbízet k zisku sošky.......7/10 ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Klasický antirasistický kýč natočený podle všech pravidel, ale narozdíl od mnoha jiných nepůsobí odpudivým dojmem. Samozřejmě že tu máme pár černých holek, bez kterých by se americký kosmický program zhroutil, několik natvrdlých bělochů i bělošek s hlavou plnou předsudků a nakonec dojde i na plamenné promluvy, po kterých odpovědné hlavy prohlédnou (toalety, soud), ale všechno to působí spíš naivně mile, než aby to rozčilovalo. To je dáno i tím, že režie si udržuje určitý nadhled a své si k tomu řekl i trojlístek Henson-Spencer-Monaé. Ke castingu mám vlastně jen jednu výhradu a totiž obsazení Jima Parsonse. Ono obsadit ho do role jednoho z čelních pracovníků NASA mohlo vypadat jako výborný nápad, ale pořád je to Sheldon a tím zůstal i tady. Na jedno podívání OK, ale nominace na Oscara je pochopitelně úplně mimo. 60% ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Základná náplň snímku je síce už pomerne dosť obohraná - rasizmus a segregácia v Amerike tej doby, miestami to dokonca zachádzalo až do pateticko-trápnej roviny (odstraňovanie nápisu z WC a pod.), ale nevadilo to. Film je zručne natočený a inšpiratívny príbeh dostatočne zaujímavý na to, aby udržal pozornosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (16)

  • Napriek tomu, že dej filmu sa odohráva v americkej Virgínii, tak celé jeho filmovanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. Natáčalo sa od marca do mája 2016. (MikaelSVK)
  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)

Súvisiace novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (viac)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (viac)

Reklama

Reklama