Reklama

Reklama

Som tu!

(festivalový názov)
  • Česko Jsem tady! (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dlhometrážny debut scenáristu a režiséra Renārsa Vimbu je delikátnou drámou, ktorá spracúva tému dospievania – málokedy jednoduchého obdobia v ľudskom živote – s jedinečným jemnocitom. Hoci je Vimba ešte len debutantom, v snímke jasne badať vyspelý vizuálny štýl a zmysel pre diskrétne, no zato účinne pulzujúce emócie. Som tu! je príbehom o sedemnásťročnej Raji a jej dvanásťročnom bratovi Robisovi, ktorí žijú so svojou starou mamou Olgou. Otec im umrel a matka odišla za prácou do Anglicka. Panovačná Olga plánuje predať dom na vidieku aj proti vôli svojich vnúčat. Situácia sa však mení, keď Olga nečakane zomiera. Zo strachu pred životom v detskom domove Raja s Robisom babičku pochovajú v jablkovom sade a rozhodnú sa nájsť svoju matku. Tento rodinný príbeh zachytáva v súčasnosti vysoko aktuálnu otázku ekonomických migrantov, pričom na tému nahliada z pomerne nezvyčajného uhla pohľadu: neskúma tých, ktorí odišli za novým životom, ale tých, ktorí po nich ostali doma, kde plánujú ostať aj naďalej. Film mal premiéru na festivale Berlinale v sekcii Generation 14–plus (Mládež od 14 rokov). (IFF Bratislava)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (4)

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Z faktu, že Jsem tady obieha festivaly vyvodzujem, že je to najlepší lotyšský film cca za posledné dva roky. Lenže na to má až príliš nerozvinutý príbehový potenciál (vzťah žiačka a učiteľ, vzťah dcéra a matka) na úkor nadmerných umeleckých ambícií (sledujeme nezáživnú starostlivosť sestry o mladšieho brata). Ako Damoklov meč nad celým filmom visí postkomunistická depka, tak dôverne známa aj z našej kinematografie. IFFBA2016 ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

51. KVIFF - Především musím poděkovat filmovému festivalu v Karlových Varech, že po letech vyslyšel mé prosby a přinesl k nám lotyšský film. Před lety mě totiž v Rize samotného překvapilo, kolik plakátů a reklam je po městě vytapetovaných na místní filmy. Ale u nás o nich nikdo ani nevěděl. To se, doufám, tímto filmem změní, protože Lotyši zde dokázali, že umí vyprávět vážné drama z originálního a netypického lotyšského prostředí plného mokřin, bažin a vesnické ponurosti. Příběh bych přirovnal k poctivým skandinávským dramatům, ale s velkou dávkou osobitosti, se kterou jsem se předtím ještě nesetkal. Zajímavé také je, jak lotyšský venkov vypadá a jak zrenovované a opravené jsou státní budovy jako úřady nebo školy. Také zde musím pochválit herečku Elīna Vaska, kolem které se celý příběh točí, a která mě svým herectvím naprosto sejmula. Úžasný filmový zážitek ze severského Pobaltí, u kterého doufám, že nebude poslední. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Filmovo tri, pocitovo štyri. Dýcha z toho pochmúrna atmosféra, pocity nádeje i beznádeje a typický festivalový opar. V prostredí lotyšského mrholivého vidieka sa dievča a jej mladší brat snažia prežiť bez rodičov, ktorí im už pošli za funtami tam za humno, len akosi zabudlo, že i deti majú. V tejto situácii sa dozvedáme dve zaujímavé poznatky. Po prvé, je výhodné brať penziu za nebožtíka. Po druhé, v Lotyšsku nadržaným učiteľom, ktorí by radi zasúvali študentky bez rozviazania pracovného pomeru, celkom to slnko svieti. Pochváliť treba kameru, ktorá film dostáva do intímnej polohy a tá prevláda nad obsahovou, príbehovou stránkou, ktorá od začiatku do konca akosi nedokáže nájsť riešenia. ()

Galéria (11)

Súvisiace novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (viac)

Reklama

Reklama