Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V situačnej veselohre sa mladý muž po niekoľkých neúspechoch u žien zaprisahal, že bude žiť len pre seba a pre svoje zamilované cukrárske remeslo. No život je silnejší než jeho predsavzatia - cukrár sa zaľúbi do svojej kolegyne, peknej servírky a opäť prežíva tragikomickú kalváriu. V jeho súperení s hlavným čašníkom sa popri ľúbostnej rivalite prejavuje aj zápas dvoch protichodných životných koncepcií: na jednej strane snaha byť užitočným, vytvárať krásne veci ,hoci aj z cukru, a na druhej strane zase koristníctvo a egoizmus. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Film získal cenu divákov na MFF v Paríži. (Raccoon.city)
  • V kuchyni Šindelkovcov je vidieť veľký dreveno-kovový erb s maďarskými symbolmi a nápisom "Csasz és kir udvari czukrász", čo v preklade znamená: "Cisársky a kráľovský dvorný cukrár". Ide zrejme o jednu z medzinárodných cien, ktorú Šimon (Emil Horváth, ml.) vyhral. (Raccoon.city)
  • Šindelkova mama (Irena Kačírková) chce podať inzerát, ktorý začína: "30 ročný urastený umelec, športovo založený...," načo sa Šimon (Emil Horváth, ml.) ohradí, že nie je športovo založený a, keď mu jeho mama pripomenie, že cvičil na spartakiáde, načo on odpovedá, že áno, ale pred desiatimi rokmi. Dej filmu sa odohráva v roku 1984 a vtedy mal Emil Horváth, ml. už 39 rokov a na spartakiáde nemohol cvičiť pred desiatimi rokmi, keďže bola každých 5 rokov. Išlo o spartakiádu z roku 1975 a na tej cvičil pred deviatimi rokmi. (Raccoon.city)
  • Kapela ktorá doprevádza speváka Karola Duchoňa na Intergastro 84 má reprosústavu talianskej značky MONTARBO, čo bolo v Československu na svoju dobu ojedinelá a drahá záležitosť. (Raccoon.city)
  • Emil Horváth, ml. (Šimon Šindelka) spomína na svoju filmovú mamu Irenu Kačírkovú: "Ako chlapec som ju veľmi obdivoval v kine, bola to veľmi atraktívna žena aj herečka, a zrazu hrala moju mamu. Bola príjemná a hneď po prvom dni nakrúcania sa medzi nami vytvoril rodinný vzťah. To je pre film tiež veľmi dôležité." (Raccoon.city)
  • Napriek obmedzeným možnostiam sa nakrúcanie podľa režiséra realizovalo bez komplikácií. Ako sa vyjadril: „Problémy som nemal, pretože som točil prevažne v kuchyni hotelu Carlton a kuchyňa je prostredie, kde sa cítim skvele. Okrem toho, vo filme hrali výborní herci ako Andy Hryc (Fero Balucha) a Emil Horváth ml. (Šimon Šindelka).“  Juraj Herz však svoj film s odstupom času nekomentoval vôbec, pretože sa podľa jeho slov na svoje staré filmy nepozeral. (Raccoon.city)
  • Juraj Herz nakrúcanie pôvodne neplánoval. Ako povedal: „Kvôli Morgiane som mal zákaz natáčať na Barrandove, a preto som v Bratislave vzal prvý schválený scenár, ktorý sa vyskytol.“ (Raccoon.city)
  • Film získal tretie miesto v čitateľskej ankete „Komu dáte svoj hlas?" časopisu Film a divadlo. (Raccoon.city)
  • Keďže Emil Horváth, ml.(Šimon Šindelka) hral len romantické, životopisné, tragické postavy, bola toto jeho prvá a zároveň posledná komediálna postava, čo je mu veľmi ľúto, že takých viac nebolo. (Raccoon.city)
  • Skutočné Bisquit Dubouche je vyrobené z hrozna, ktoré je vypestované vo viniciach francúzskej oblasti Cognac. Cognac Bisquit patrí medzi málo známe koňaky. Dvakrát destilovaná liehovina sa uloží do sudov z dubového dreva, pochádzajúce výhradne z lesov Limousin a Troncais. Nakoniec sa zmiešajú destiláty z rôznych šarží a ročníkov. Po stočení do fliaš končí proces zrenia koňaku Bisquit. (Raccoon.city)
  • Keď film v roku 2006 vyšiel na DVD, Andrej Hryc (Fero Balucha) povedal, že mu čašníci v reštauráciách rovno ponúkli „debušé,“ a to isté sa údajne stávalo Hrycovi aj pri návšteve nemeckých barov. (Raccoon.city)
  • Andrej Hryc (Fero Balucha) spomína: "Režisér Juraj Herz vstúpil do môjho života, keď koncom šesťdesiatych rokov nakrúcal v Bratislave film Sladké hry minulého leta. Prvý raz sme sa stretli na jednom "mejdane" v dome, ktorý dnes už nestojí. A potom som dlhé roky túžil, aby ma obsadil do nejakého svojho filmu. Prianie sa mi vyplnilo až po 15 rokoch kedy sme sa konečne stretli pri natáčaní Sladkých starostí." (Raccoon.city)
  • Slovenský filmový ústav vydal tematický nástenný Filmový kalendár 2020 z názvom "Zlatý fond slovenskej komédie". Je zostavený zo záberov z trinástich filmov, reprezentujúcich výber z komediálneho žánru naprieč celou históriou slovenskej kinematografie. Mesiacu október je venovaný záberom z filmu Sladké starosti. (Raccoon.city)
  • Vo viacerých pasážach filmu môžeme počuť časť skladby "Když Přijede Kocábinka" od Michaela Kocába, ktorú až o štyri roky zaradil na svoj sólový štúdiový album "Povídali, že mu hráli".
    (Raccoon.city)
  • Emil Horváth ml. (Šimon Šindelka) v roli cukrára sa po všetkých tých sladkých rekvizitách ešte dlho nemohol pozrieť na torty, ani na šľahačku. (Raccoon.city)
  • V príbehu sa objavujú osvedčené postupy takmer všetkých dôležitých období filmovej komédie. Počnúc lumièrovskou etudou so záhradnou hadicou cez melancholického tuláka až po postrach okolia podľa francúzskeho režiséra Jacquesa Tatiho. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama