Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láskavá komédia o jednej inventúre dokazuje, že aj také neprívetivé miesto, akým je obyčajný sklad tanierov, sa môže stať dejiskom úsmevného príbehu. Jeho hrdinkami sú ženy a dievčatá pracujúce medzi stohmi tanierov vo veľkom sklade istej továrne na výrobu porcelánu. Do skladu nastupuje nová sila, 16-ročná Maruška (Lenka Kořínková). Jej vedúca, paní Světla (Míla Myslíková), ako už mnohokrát predtým, sa opäť vyhráža, že so všetkým sekne a pôjde pracovať inam. Aj napriek tomu, že vytúžený nový skladník, ktorý práve nastúpil, je ochotný prevziať sklad okamžite, Světla trvá na inventúre. To však netuší, akým pedantom je predseda inventúrnej komisie, istý pán Rybička (Mnislav Hofmann). Inventúra pred odovzdaním skladu sa mení na grotesknú nočnú moru, ktorá zaskočí všetkých zainteresovaných aktérov. Naruší nielen pracovný režim zamestnancov, ale dôkladne rozvráti aj súkromný život každej z „dievčat z porcelánu". (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (196)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tak takto sa asi päťročnice neplnili... Dobová, veľmi zľahka erotikou nasiaknutá, zábavička pre široké publikum, ktorá síce zostarla, ale je stále svojim spôsobom pozerateľná, i keď čiastočne už ako quilty pleasure. Ono problémy násťročných sú stále rovnaké, ako aj problémy iných generačných vrstiev. Otázkou zostáva, prečo sa relatívne tuctovej látky chopil práve Herz a keď už, prečo vo filme nie je ani náznaku jeho autorského rukopisu. Ale možno to bolo všetko zodpovedané, len o tom neviem. Nevedel som, že ide o muzikál, tých zopár piesní sa ale dá prežiť. ()

tomtomtoma 

všetky recenzie používateľa

Nenáročná a trochu až naivní komedie, plná mladých dívek, porcelánu a dlouhotrvající inventury. Vedoucí skladu s porcelánem Světla Janíková (Míla Myslíková) předává sortiment skladu, vrací se její minulost a obestírá jí každodenní starostlivost. Z dalších rolí: Arnošt Jarolím (Josef Langmiler), přebírající sklad a bývalý Světlin manžel, užívající si Světlin syn Petr (Zdeněk Loveček), který v touze po sexu neustále lže, stále balící důchodkyně Janinka (dobrá Marie Rosůlková), neústupný předseda inventarizační komise Rybička (Mnislav Hofman), trvající na prověření a přepočítání úplně všeho, koktající instalatér Tomášek (Jan Hartl), a dívky ze skladu kráska Helena (půvabná Marta Rašlová), toužící po kariéře zpěvačky, zbrklá Dana (Dagmar Veškrnová-Havlová), toužící po příteli, Jířa (Jelena Šebestová) s malým dítětem, Věra (Eva Čeřovská), čekající na volno na svatbu, a teenagerovsky nevyrovnaná učnice Maruška (Lenka Kořínková). Není zde nic výjimečného, ale jako odreagování poslouží dokonale, a to dokonce i s úsměvem. ()

Reklama

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Zastydlá pubertální taškařice, která je hluboce přesvědčena, že má jak hudební talent, tak i komediální vlohy, ale přitom dost dobře neví, co si s nimi - a se sebou počít. Nicméně ... nedělá si z toho těžkou hlavinku - ba právě naopak: Má ji lehounkou jako pírko ... jako pouťový balónek - dokonale prostou jakékoli kloudné myšlenky, která by se dala smyslupně využít. Přesto - nebo spíš právě proto - touží po finále ve velkém stylu, a tak se uchýlí k (ne)řízené destrukci porcelánového nádobí, kterou od ní nejspíš okoukal James Cameron, když režíroval potápějící se "Titanic" (1997). ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

8/10 Jako JO! Holky divatelne, scenar aktualni {porad}, nektere ftipy dechberouci a hlasky vice nez zapamatihodne. Ja se bavil jak uz delsi dobu ne. Herz kapku prekvapil - takovy GENDEROVY film jsem od nej opravdu necekal. Namatkou - jemnocitny Krampol nebo puntickarsky Hofmann {aka Picin z Noci nevesty} nebo nesikovny homo Hartl celou nadrazenost zenskeho plemena jenom podtrhuji. A to se mnoha macho panum nemusi libit... ()

KarolMalina 

všetky recenzie používateľa

Deficit zaujímavých filmov z prostredia prostého robotníka je výrazným znakom súčasného spoločensko-politického zriadenia, v ktorom prakticky robotník neexistuje alebo je zatlačený do absolútneho úzadia. Ak sa objaví v súčasnom filme, tak len ako nútená a nechcená periféria hodná len postmodernistického výsmechu. Z toho pramení potom nerovnováha zdravej ( chorej) atmosféry v spoločnosti, čoho sme dejinní svedkovia.  V tejto milej a úsmevnej komédii je použí opäť inteligentný a prirodzený jemný humor, ktorý je soľou každého dobrého jedla, a tu určite nechýba, ba dokonca má sladkú chuť a vôňu krásnych kvetiniek, či chuť jahôd na šľahačke.  Krehkosť porcelánu, nádherne prenesený dvojzmysel mladých dievčat ( kvetiniek ), zapúšťajúcich prvé korienky v pracovnom kolektíve v priestoroch skladu.  I keď sa to zdá neuveriteľné pre dnešnú generáciu, ale príbeh nemá ďaleko od zobrazenia reality. Pracovné vzťahy za socializmu boli uvoľnenejšie ako dnes, čo je fakt, ktorý ja môžem, a mám aj právo, potvrdiť. Prehovory a dialógy vo filme sú trefné, majú úžasný logický a situačný spád a každé slovo pasuje ako riťka na šerbel. Najväčšiu zásluhu na tom má nesporne adekvátny výber hercov na jednotlivé roly. Herdegbaba Míla Myslíková, skvelá komediálna herečka v roly vedúcej pracovného tímu nemá chybu. Dáša, pracovníčka skladu, ani nehovoriac, a dobre zapadla do kolektívu i slovenská herečka, v rámci zbližovania národov i filmom, nariadené z hora. Malý kontrolór, ktorého ani nie je vidno od zeme svojou dôslednosťou atď atď... Výkony hercov sú zžité s pracovným prostredím a robotníckou, voľakedy oveľa sebavedomejšou, vrstvou spoločnosti. Proste herci sa v rolách priam vyžívali a pôsobia ako reálni pracovníci v sklade. Z filmu priam sála vôňa toho skladu a vzrušenie z krásy porcelánu. Dej, napriek statickosti prostredia, je až nadmieru dynamický a o humorné scénky založené na dialógoch a situačnosti nie je núdza. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (15)

  • Ve filmu lze spatřit dnes už legendární Trabant 601. (ČSFD)
  • Juraj Herz snímek natočil, aby dostál podmínce pro zrušení jeho zákazu, v níž stálo, že může pracovat jako režisér, pokud natočí film z prostředí dělnické třídy. (Olík)
  • Pro roli syna vedoucí skladu vybral režisér Zdeňka Lovečka, známého brněnského motorkáře, který později emigroval do USA a přijal nové jméno Steve Lichtag. (raininface)

Súvisiace novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (viac)

Reklama

Reklama