Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmová adaptácia Denníka Anny Frankovej, židovského dievčaťa na prahu dospievania, ktoré sa stalo obeťou holokaustu v koncentračnom tábore Bergen-Belsen vo veku 15 rokov. Pochádzala z nemeckej židovskej rodiny, ktorá sa po nástupe nacistov k moci rozhodla hľadať útočisko v Amsterdame. Keď ich nacizmus dostihol aj tam, pred deportáciou sa ukryli v tajných priestoroch domu uprostred Amsterdamu, kde sa k nim čoskoro pridala i ďalšia rodina. Anna vo svojom denníku, ktorý pre ňu predstavoval najbližšieho priateľa a prinášal nádej, popisovala každodenný život v úkryte, kde strávila viac ako 2 roky... Ani nepredstaviteľná krutosť a hrôzy vojny nedokázali zničiť mladú túžbu žiť, spoznávať svet vo všetkých jeho krásach, prvýkrát sa zamilovať, alebo si hľadať vlastnú pravdu... (RTVS)

(viac)

Recenzie (23)

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Deník Anne Frankové je kniha, o níž se učí i ve školách, takže abych ji neznal. Je logické, že vznikla celá řada verzí. Já doufám a věřím, že existuje lepší. Smutné na celé tragédii této rodiny je fakt, že zemřeli doslova na poslední chvíli těsně před koncem války. Pár měsíců a mohli být volní. Tento film se docela podrobně zaobírá tím, jak se v onom úkrytu žilo a jak náročné to bylo psychicky i fyzicky. Možná až zbytečně mnoho věnuje také dospívání mladé dívky a sebepoznávání vlastního těla, což mi přijde vzhledem k tématu zbytečné a místy i trochu přes čáru. ()

st3f0o 

všetky recenzie používateľa

Úplne prvé nemecké filmové spracovanie najznámejšieho denníka na svete a pre mňa takisto úplne prvé stretnutie s Anne Frank na filmovom plátne. A vôbec neľutujem, naopak. Lea van Acken je vynikajúca, rovnako ako sú trefné jej monológy k divákovi a rovnako ako verne je vystavaná atmosféra počas celého filmu, ktorý skrátka nemá chybu a jeho silný záver nenechá oko suché. Treba vidieť, samozrejme v pôvodnom znení (ako inak). Posledné slová prenechám Anne. „Premýšľajte o všetkej tej kráse, ktorá je stále okolo vás a buďte šťastní." ()

Reklama

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Výborná filmová adaptácia. Ako neznalému knižnej predlohy mi neprišlo, že okrem expozície a záveru sa ničoho vzrušujúceho nedočkám. Tvorcom sa však podarilo priestor dvoch rokov v úkryte vyplniť každodennými radosťami a starosťami dvoch rodín a lekára, uzavretých na niekoľkých desiatkach metrov štvorcových. Samotná Anna zrejme nebola jednoduchá osobnosť a svojským pohľadom na svet často komplikovala situáciu. No okrem fyzickej situácie film dovolí divákovi nahliadnuť aj do Anninho vnútra, do jej pocitov a myšlienok. Herci hrajú výborne a vôbec nevadí, že sú pomerne neznámi. Okrem predstaviteliek Anny a jej sestry sú to ostrieľaní harcovníci, ktorí mali príležitosť zahrať si aj svetoznámych produkciách. Ani tu produkcia nezostala na ocot a výborne pracuje s emóciami. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Já jsem hlavně rád, že nám filmovejm ultras pořád rostou nový a nový herecký talenti jako třeba Lea Van Ackem, protože je třeba si uvědomit, že zahrát postavu jen na základě napsaných poznámek není až taková prdel. Samotný příběh je dostatečně znám a člověk prostě musí litovat osudu některých lidí . ()

agentmiky 

všetky recenzie používateľa

Film jsem viděl v Lucerně se školou. Předešlé dva roky jsme šli na filmy, které mě ale vůbec nenadchly, a tak jsem doufal, že tentokrát mě film už nezklame. A to tedy neudělal. Němci mi opět potvrdili, že válečné filmy umí točit a výsledek pak stojí za to. Deník Anny Frankové začíná docela nevinně, ale pak se rozjede komorní drama a divák neví, co se může v následujících minutách stát. Kontrasty mezi šťastnějšími a těmi horšími momenty (zejména na konci) jsou zde skvěle vykreslené. Bylo zajímavé sledovat, jak herci dokázali ztvárnit psychologické vyčerpání svých postav po více než dvouletém životě v úkrytu. Dívka, která si zahrála samotnou Annu Frankovou, se zhostila své role na svůj věk velmi profesionálně a z jejího výkonu to bylo jasně patrné. Konec byl velmi drsný a smutný zároveň, opravdu nic pro slabší jedince. Skoro si ode mě film odnesl pět hvězd, ale některé filmové pasáže mi ani do příběhu moc nepasovaly a přišly mi zbytečné. Za mě dávám 85 % ()

Galéria (18)

Súvisiace novinky

Egon Schiele, Anne Franková

Egon Schiele, Anne Franková

19.10.2016

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve… (viac)

Reklama

Reklama