Reklama

Reklama

Thomas Dunson (John Wayne) je drsný chlap, ktorý za 14 rokov tvrdej práce vybudoval svoj ranč a je majiteľom obrovských stád dobytka. V Texase ich však nie je možné predať a tak sa s tisícovým stádom vydáva na cestu do Missouri, sprevádzaný niekoľkými kovbojmi a adoptívnym synom Matthewom (Montgomery Clift), ktorého sa ujal keď karavánu osadníkov, v ktorej chlapec cestoval so svojimi rodičmi na západ, prepadli Indiáni a všetkých povraždili. Cestou však medzi oboma mužmi vzniká konflikt, zapríčinený Dunsonovym tyranským vedením... (RTVS)

(viac)

Recenzie (109)

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Na to jak starý western to je, mi přišel celou dobu dost dobrý. John Wayne jako muž, který šel tvrdohlavě za svým cílem, vybudovat největší stádo v celém texasu a Montgomery Clift jako chlapec, kterého kdysi našel a za ta léta mu přirostl k srdci jako syn. Ale ten konec mi dokonale pokazil dojem. Z drsného westernu se stal velmi dojemný film a mně to tam opravdu vadilo. ()

Historik 

všetky recenzie používateľa

Je to dnes už povinná klasika, ale myslím si, že přeceňovaná. Najdeme tu strhující momenty, ty ale vesměs obstarají krávy. Samotný konflikt mezi hlavními hrdiny nemá potřebnou sílu a ten konec, to je zkrátka hrůza. Pokud už to muselo skončit dojemným padnutím si do náručí - pokud to bylo podle skutečné události - tak už to snad mohli napsat a zahrát trochu lépe. To byla scéna jako z nějaké laciné telenovely a celý film zničila. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých westernov, kde 'kraví chlapci' nesedia v salúne a nudia sa. Nie, tu sa maká, pretože kraví chlapci sú presne pri tom, podľa čoho dostali svoje označenie. Ale núdza o pištoliarske súboje paradoxne (ani pri takej práci) nie je. Prácička sa musí splniť a kedže sú dve pohľady na jej správne riešenie, logicky nastáva spor. Ten končí pästným súbojom, po ktorom si súperi schuti zažartujú. Že je to americké klišé, ktoré s realitou nemá nič spoločné, netreba hádam pripomínať. Wayne mi tu vadil o čosi menej, kedže tu nepredstavoval pre neho tak typického hláškujúceho klaďasa, ale išiel cez mrtvoly. Film má na svoj vek veľkolepú výpravu, už vtedy typické prvky pre celý neskorší westernový žáner a v závere graduje. Napriek tomu siahodlhá stopáž, viacero hluchých a melodramatických scén a veľmi vlažný začiatok, keď to podstatné začína až niekde od druhej tretiny, ho ťahajú dole. ()

Master19 

všetky recenzie používateľa

Hawksova megalomanská režie zde slaví úspěch. Dlouhé záběry nekonečného stáda jsou velmi působivé a dovolím si tvrdit, že v jiném filmu tolik hovězího naráz neuvidíte. Zápletka není nikterak zásadní, ale velmi potěší krásné záběry s dokonale "naaranžovanými" mraky a v neposlední řadě i postava Dunsona, která je proti černobílým postavám většiny westernů jakoby z jiného žánru. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Môj prvý Wayne. A už chápem, prečo je to meno zlepené s pojmom westernový žáner. Dobrodružné črty, zapojenie rozprávača na preskočenie zdĺhavých pasáží, štipka múdrosti, dávka napätia a poriadnej prestrelky robia pre mňa tento western jedným z najlepších, čo som videl. Krásne prérie, výborne sfilmované dobytčie scény. Ešte niečo? Áno, aj tá nenápadná mini-romantická zápletka sa nakoniec ukázala ako správny ťah. 85%. ()

Galéria (113)

Zaujímavosti (20)

  • Během natáčení spousta lidí onemocněla nebo byla zraněna. Howard Hawks byl hospitalizován po kousnutí stonožkou, John Wayne chytil silnou rýmu, Joanne Dru si prošla chřipkou. (facojurka)
  • Howard Hawks chtěl původně obsadit do role Thomase Dunsona Gary Coopera, později si to rozmyslel, protože si myslel, že by mu neseděla tvrdost postavy Dunsona. (facojurka)
  • V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut snímek 5. nejlepším westernem v historii. [Zdroj: afi.com] (vyfuk)

Reklama

Reklama