Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hanákove filmy sú apoteózou víťazstva človeka nad sebou samým, víťazstva mravnosti a citu nad životnými podmienkami. Jeho postavy hľadajú v sebe silu prekonať to, čo ich obmedzuje, čo bráni splneniu ich túžob, snov a citov. Tento film, zachytávajúci vnútornú ľudskosť postáv z okraja spoločnosti, sa do kín dostal s 9-ročným oneskorením kvôli absurdnému direktívnemu rozhodnutiu o údajnej "ošklivosti" všetkých postáv a pochmúrnosti ladenia... Starý mládenec Pišta premáha handicap svojho nevábneho vzhľadu alkoholom. Verí priateľstvu s kolegom z vlakovej pošty, svetáckym Vincom. Ten však nešťastne zahynie a osamelý muž získa vysnenú priazeň Vincovej milenky Viery. Osudy neobvyklých hrdinov v neutešených prostrediach stanice, slobodárne a na dedine zachytil Hanák s pokorou, povyšujúc ich na umelecký obraz sveta. Pišta hľadá pevný bod v láske - k matke, k priateľovi Vincovi, k Viere. Vo svojom vnútri je schopný lásku dávať i prijímať, navonok však prejavy jeho citu vyznievajú bezradne, neohrabane a smiešne, kvôli čomu sa pokladá za "nulového človeka". Tvorcovia však presvedčivo ukazujú, že človek schopný citu nemôže byť "nulový", len strata viery a ideálov znamená stratu ľudskosti... Postavu "tuláka-filozofa", ktorý životné hodnoty nedeklamuje a neilustruje, ale ich prežíva a intuitívne vyjadruje svojím konaním, usmerňujúc svojou voľnosťou a slobodou postoje a pocity hrdinov v ich zdanlivo bezvýchodiskovej izolácii, herecky vytvára Juraj Nvota ako typ, stelesňujúci aj v iných Hanákových filmoch režisérovo smerovanie do vnútra človeka ako do stredu vesmíru. Hlavné mužské úlohy stvárnili juhoslovanský režisér a scenárista M. Jelič a poľský herec a divadelný režisér R. Klosowski, v netradičnej role zaujme I. Janžurová, výrazný je scenáristický podiel spisovateľa Dušana Dušeka. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (60)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Hanák znova nesklamal. Možno nebol najaktívnejší režisér zo všetkých, ale jeho filmy boli vždy stávkou na istotu - aspoň u mňa. Klosowski je vo svojej postave nezabudnuteľný, rovnako aj Iva Janžurová. Čo najviac filmu prospieva je ale scenár Dušana Dušeka. Kto má rád jeho príbehy, nájde sa aj v tomto. Dedinské prostredie - vtipné postavičky vybudované na tragických charakteroch, bez známky pátosu, alebo lyrizovania. To je veľké plus celého filmu. Na jednu stranu sa zabávate, ale nie je to samoúčelná zábava. A to mám rád. Film pritom nie je pekný. Všetko je to preplnené alkoholizmom, sexuálnou túžbou, ktorá je nenaplnená a za ktorou sa schováva láska, hrdinom príbehu nepoznaná. Rozhodne poteší malá úloha Juraja Nvotu a Ivana Palúcha ako človeka, ktorý svojou organizovanosťou a presným plánom vybočuje s celej rady looserov v tomto príbehu. Ja milujem, ty miluješ je tak satirou na dedinský spôsob života, ktorý sa zbavil humorizácie a pátosu a zostala v ňom úsmevná stopa skutočnosti a silného režisérovho rukopisu. Nie dokonalé ale v tých časoch hotový zázrak. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Na slovenské pomery nevídane dramaturgicky vedené, suverénny prístup a náhľad svetom psychológie vidieka, ktorý nevedno exaktne pochopiť a stráca pôdu pod nohami. Hanák zocelil istú predpokladanú typológiu očakávaných stereotypov a prináležil k nim všetok opak toho, čo je pre poetiku malomeštiactva prívetivé, servilné a poľutovaniahodné. Taký Tajovského nekompromisný rukopis s lyrickou bezútešnosťou  postavy Pištu, ktorá bola viacej predostrená a viacej sústredená a opisujúca perifériu spoločnosti. Pišta je dôsledkom spoločnosti a doby, v ktorej žije. Je hybnou silou toho sveta a tým pádom  nemá páky na to, aby šiel šťastiu naproti. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

No v prvom rade by som určite film neškatuľkoval do romantickej drámy, ale zas ide o uhol pohľadu, z ktorého sa na film pozeráte. V dramatickom ponímaní ide o veľmi jednoduchú a zároveň hlbokú analýzu človeka a jeho vzťah k svojmu životu. Nevlastné prelínanie so satirickým a trpkým nahliadnutím do pestrého života prostého a jednoduchého slovenského človeka a okrajovo možno aj celej spoločnosti, ale Hanák už túto tému pekne odsekol a nechal na divákovi utvoriť si vlastný názor. Musel však predpokladať aj rozdielne názory, ktoré po filme určite nezasiahli len mňa. Ale dej a príbeh bol na svoju podstatu dokonale stráviteľný a každú minútu zasycoval rovnomernými kúskami až do konca. 80%. ()

Master19 

všetky recenzie používateľa

Prapodivný slovenský film s českými herci. Milada Ježková a Marie Motlová jsou výborné, ale Iva Janžurová sem jakoby nepatři. Na druhou stranu to byl asi záměr, protože mluví jednou česky a jednou slovensky a je tu za sexbombu odjinud, takže vlastně proč ne? :-) Představitel hlavní role je dokonalý, ale ani přes normalizační marasmus a bezvýchodnost jsem mu prostěl nedokázal fandit. Ještě mě zaujala Věra Bílá v husté roli empatické cikánky - to jinde neuvidíte. ()

Iggy 

všetky recenzie používateľa

Ja milujem, ty miluješ volně navazuje na Hanákův předchozí film Ružové sny. Mladý pošťák z Ružových snů (Juraj Nvota, který se objeví i v Ja milujem, ty miluješ ve v podstatě totožné vedlejší roli) se dostává jako starý mládenec do krize středního věku (skvělý Roman Klosowski, známý spíš z chlapeckých rolí z polských filmů konce 50. let). A jeho hledání a tápání ho stojí mnoho úsilí a musí si mnoho vytrpět, aby dokázal vyhrát. Ošklivý, špinavý, pochmurný a neradostný film o osudech malých lidí, kteří chtějí jako každý jiný prožít plný život. Kvůli příliš pesimistickému vyznění byl film hned po dokončení uložen do trezoru a premiéru měl až roku 1988, přičemž hned v roce 1989 za něj získal Dušan Hanák v Berlíně Stříbrného medvěda za nejlepší režii. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (13)

  • Cenzorom sa zdalo poburujúce ukázať, v akom prostredí žije robotnícka trieda, ale oni tie prostredia nepoznali. Vo filme im chýbalo napríklad sídlisko ako dôkaz úspechov režimu. (Raccoon.city)
  • Hlavný hrdina, dedinský starý mládenec Pišta (Roman Klosowski) je predobrazom skutočného človeka, ktorého režisér stretol. Ten mu hovoril o svojich problémoch so ženami, aj povedal vetu, ktorá zaznela vo filme: "Som starý ako Lollobrigida." Možno ani nevnímal humorný rozmer tej vety, ale režisérovi to zostalo v kolonke dedinský starý mládenec. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama