Reklama

Reklama

Tento snímek je natočen podle skutečné události Marie-Louise Giraud, jedné z posledních žen popravených ve Francii. Marie Latour (Isabelle Huppert), matka dvou dětí, je trochu povrchní a lehkomyslná žena, která je nešťastná v manželství s válečným veteránem a invalidou. Manžel Paul pracuje jako pouhý pomocník na stavbě, zatímco Marie sní o úspěšnějším životě. Když jí jednou požádá o pomoc přítelkyně, Marie si uvědomí, jakým způsobem by mohla zbohatnout. Poskytne ji pomoc v podobě potratu. Tato záležitost silně ovlivní směr jejího života, začne nabízet služby dalším těhotným a zoufalým ženám. Díky utrženým penězům se stává samostatnou živitelkou rodiny, sen o pěvecké dráze nepůsobí tak nereálně. Ovšem poté, co ji na základě udání policie zatkne, přichází vystřízlivění. Úřady potřebují najít obětního beránka, kterého by mohli obvinit z mravního úpadku a odvést pozornost od vlastních neúspěchů. A tak obviněnou ženu posílají před nekompromisní soud, i když v téže době expedují židovské děti do koncentračních táborů v Německu. Film byl nominovaný na Zlatý globus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (38)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Po júnovej kapitulácii sa Francúzsko rozdelilo na dve časti, sever a severozápad patril Nemecku a južné a juhovýchodné Francúzsko patrilo pod správu maršala Pétaina. V tomto období padlo do zajatia až 1,9 milióna francúzskych vojakov, ktorí boli internovaní v nemeckých pracovných, koncentračných táboroch. Z jedného z nich sa vrátil aj manžel hlavnej postavy tohto filmu, natočeného podľa skutočnej udalosti. Keďže v nemeckej zóne v oblasti Cherbourgu chýbali chlapi, ktorí boli buď internovaní alebo ešte v ozbrojených silách Francúzska , dochádzalo k častému cudzoložstvu francúzskych žien s nemeckými vojakmi a tak bol stále väčší dopyt o nelegálne potraty. To je hlavnou nosnou ideou tohto filmu, celkovo ich v skutočnosti Maria-Luisa Giraudová vykonala 27 a za hlboký morálny úpadok bola potrestaná na trest smrti gilotinou. A tak porazená zem Francúzsko sa takto chcela pozdvihnúť a začala sa obracať k morálnym hodnotám. Trest smrti potvrdil aj prezident celého Francúzska (nemeckej zóny aj vichistickej oblasti) maršal Pétain. ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

S určitostí vím, že si tu dobu nedovedu ani v nejmenším představit, ale taky s určitostí vím, že Marie.Louise se nerozhodla zrovna tím nejlepším způsobem svojí situaci vyřešit. Z celého příběhu je jasně patrné, že smysl pro zodpovědnost si vysvětlila tak trochu po svém. Její touhy, sny a přání si nakonec začala plnit s velkou dávkou naivity, že se to snad obejde bez výrazných následků a potažmo ani svědomí ji moc neoslovovalo. A doba ve které se vše odehrávalo, nebyla zrovna nakloněná k tomu, aby její prohřešky prošly jen několikaletým žalářem. A jak už tady jeden uživatel píše, ona byla ideální obětní beránek. A jak mně bylo ve filmu s podobným tématem Vera Drake hlavní představitelky trochu líto, tak tady jsem měla silně protichůdné pocity k Marii a to určitě svědčí i o velmi dobrých hereckých kvalitách Isabelle Huppert. ()

Reklama

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Zvláštna žena táto Marie-Louise. Celý jej príbeh je vyrozprávaný bez zbytočných odbočiek, priamo k veci. Nezostáva veľa priestoru na zamyslenie, prípadne ľutovanie. Myslím, že Chabrol to tak chcel. Isabelle hrá skoro stále podobné typy žien, ale toto bola ďalšia rola, v ktorej som sa na ňu nevedela vynadívať. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Přiznám se, že hlavní postava mi vůbec nebyla sympatická, její chování k dětem a manželovi bylo otřesné,  věčná nespokojenost, bezohledná touha po penězích, o nějakých skutečných hodnotách nemůže být řeč...  Nicméně pak jsem si uvědomila, v jaké době se to odehrává a v jakých souvislostech nám Claude Chabrol příběh vypráví... Jedná se o výborné drama s vynikající Isabelle Huppertovou a pravdou zůstává, že takový trest si nezasloužila.. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Opýtam sa vás. Čo je viac humánnejšie ? Urobiť ženám pár desiatok potratov, k tomu prevádzkovať nevestinec, a to konkrétne pod jednou strechou, že ešte za všetko vyfasovať i trest smrti, alebo posieľať židovské deti do koncentračných táborov, kde sú odsúdené na zánik-zánikov ? Ja sám si na to sotva trúfam odpovedať, aj keď je to oproti tejto genocíde iba kvapkou v mori, ale podľa mňa, ani jedno z toho nie je správne, pričom teraz sa budem zaoberať len Mariou-Louiseou Giraudovou, ktorá žila v období okupácie Francúzska, keď boli extrémne ťažké časy, kde trebárs v takom bývalom Sovietskom zväze museli jesť potkanov, ak chceli prežiť ! Jej sa to síce bezprostredne netýka, ale vôbec sa nedá povedať, že by sa mali, ako prasatá v žite, to už vonkoncom nie, lebo polievky, ktoré zo začiatku vo veľkom jedia, vyzerajú skôr, ako prevarená voda, než niečo, čo sa dá normálne jesť ! Chlap sa jej vrátil z frontu, a tak teraz je na chvíľu doma, prácu si nájde, ale aj z tej ho po istom čase vyhodia, ako špinavé prádlo. Má dcéru a syna, čiže samé hladné krky aj s ňou samou na čele ! Ženu už viac nebaví takto biedne žiť. Pokúsi sa s tým „čokoľvek” urobiť. Zvrátiť osud. Začne sa jej extra dariť na dvoch frontoch, kedy nemá núdzu o tehotné ženy, ktoré chcú “TO” (živé stvorenie), čo najskôr vyprdnúť, aby mali už vytúžený pokoj, alebo prostitútkami sa to u nej len tak hemží, že peniaze tečú, ako voda potokom. Zdá sa, že so starosťami je už rázom koniec ? Žiadna obava o budúcnosť by už teraz nemala absolútne jestvovať ? Zradí, prezradí ju vôbec niekto... ? _ Huppertka je typom herečky, ktorá sa nebojí akýchkoľvek výziev, a tu je to veľmi dobre vidieť, čoho si všimol i Claude Chabrol, kedy spoločnými silami ponúkajú presvedčivý film, ktorý sa mohol stať aj takto... ? Bravúrna záležitosť, na akú sa len tak nezabúda, tak to mi môžte kľudne veriť. PS: V snímku sú dve indície, ktoré sa stanú našej protagonistke, skúste sa na ne zamerať. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 1988 v Benátkách. (ČSFD)

Reklama

Reklama