Reklama

Reklama

Neskoré leto 1942, druhý rok Veľkej vlasteneckej vojny. Ďaleko od východného frontu, v bohom zabudnutej pustatine Karelskej oblasti na severozápade Ruska pri hraniciach s Fínskom, velí desiatnik Vaskov jednotke protilietadlovej obrany. Keď mu pridelia nový oddiel dobrovoľníkov, zložený výlučne z mladých žien, Vaskov váha, či ich má brať ako naozajstných vojakov. Po správe o zoskoku dvoch nemeckých parašutistov veliteľ vyberie päť dievčat, s ktorými chce Nemcov zajať. Táto malá jednotka však čoskoro zistí, že sa nejedná o dvoch vojakov, ale o šestnástich ťažko vyzbrojených a špičkovo vycvičených elitných príslušníkov Waffen-SS, ktorí sa zaujímajú o strategickú železničnú trať a Bielomorsko-baltský kanál. Pôjde o bezvýznamný lokálny súboj, alebo je v hre dôležitý železničný vojenský transport nesmierneho významu? Dokáže desiatnik Vaskov s piatimi neskúsenými dobrovoľníčkami zastaviť presilu a zabrániť nacistickej sabotáži? A za akú cenu? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (211)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Moderné vojnové filmy z ruskej produkcie mám v posledných rokoch čím ďalej radšej, pričom tentoraz sa dokonca rozhodli urobiť remake k filmu, ktorý ma zo všetkých klasických ruských vojnových filmov bavil najviac a s výsledkom som teda nadmieru spokojný. Síce tu musím vytknúť, že po príbehovej stránke remake neponúkne vôbec nič navyše, takmer všetko dôležité zostalo takmer totožné, ale mňa to aj tak veľmi bavilo a dokonca ešte viac, než originál. Ten len predsa bol zbytočne dlhý a síce som sa pri ňom nenudil, ale skrátenie by mu neuškodilo a to som získal práve teraz, táto verzia je podstatne dynamickejšia, ale aj tak všetko dostane svoj priestor. Prvá polovica je očakávane pokojnejšia, ale mňa si to úplne získalo, nesie sa to v perfektnej atmosfére a všetky dôležité postavy dostanú svoj priestor a aj dlhší flashback, z ktorých viaceré sú výborné a tak som si k nim vytvoril vzťah. A následne sa to rozbehne, tu sa už neustále niečo deje, pričom všetky tie problémy s Nemcami sú výborne zvládnuté a miestami som bol z toho úplne nadšený. No sklamal ma koniec, tie posledné akčné minúty nepriniesli dostatočný pocit zadosťučinenia a aj úplný záver bol v origináli pôsobivejší, takže ten mohli kľudne nechať. Po akčnej stránke som tiež veľmi spokojný, tá hlavná akcia je očakávane komornejšia a síce mohla byť trochu nápaditejšia a aj realistickejšia, o čo sa film síce celkom snaží, ale predsa len scén, kde niekoľko nemeckých samopalov strieľa na nie až tak vzdialeného utekajúceho protivníka, pričom samozrejme ten je nanajvýš škrabnutý je tu celkom dosť. Ale inak ma všetky tie prestrelky v lesoch bavili, pričom občas poteší aj nejaké to tiché zlikvidovanie, čoho tu kľudne mohlo byť aj viac, celkovo je to výborne natočené a hlavne dosť napínavé. O hlavné postavy som sa tu skutočne obával a každá ich smrť ma zasiahla. No a tých pár flashbackov ponúkne aj trochu tej veľkolepejšej akcie a tá je výborná. Obsadeniu tu nemôžem nič vytknúť, hlavné postavy sú totožné s originálom, dokonca na moje prekvapenie sú si ešte aj vzhľadovo veľmi podobné, no dôležité je, že všetci si ma získali, aby som im prial šťastný koniec, no to sa samozrejme väčšinou nestalo. Režijne a technicky je to vynikajúce, vizuálna stránka je skvelá, rovnako atmosféra, atraktívne prostredie, funguje napätie a emócie, tu nemám žiadnych výhrad. A ani hudba nesklame. Takže keby bola záverečná fáza pôsobivejšia a akcia ešte trochu doladená, s plným hodnotením by som asi neváhal, ale aj tak som veľmi milo prekvapený, za tie posledné dva, tri roky rozhodne najlepší vojnový film, aký som videl. 82% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Obyčajná ruská dráma s výnimkou, že v nej bojujú ženy. A ženy v armáde ma nevzrušujú, hoci tieto slečny tu nevyzerali najhoršie. Obrazovo dobré, ale príbeh o tom, ako sa snaží pár žien zabiť desiatku Nemcov vo vojne, kde zomreli desiatky miliónov obetí, sa mi zdá zbytočný. Navyše je film prerušovaný retrospektívami a hovoreným slovom, má málo akcie a veľa dialógov. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Technicka stranka je bezchybna. Ale akcnych scen je minimum a dejova omacka ma strasne nudila. Najviac ma srali neustale spominacky na zaciatku behom ktorych som si mal oblubit postavy, ale vôbec sa mi to nepodarilo a tym padom cely film isiel mimo mna. Pôvodnu verziu som nevidel a vzhladom na jej vrazednu stopaz som tomu rad. 4/10. ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film má dvě zásadní slabiny. První, že působí strašně papundeklově, lacině a nerealisticky. Německý tank vjíždí do vesnice a je naleštěný, jako by byl na přehlídce. Celou dobu mají všichni - Němci i Rusové - perfektně čisté a vyžehlené uniformy. Fakt to působilo rušivě. Druhá věc je, že mě moc nebavil děj. Prostě žijou v chajdě a pak přijdou nepřátelé. V Rusku umějí točit dobré válečné filmy, ale tenhle mezi ně nepatří. ()

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Nejsem si jistý, jestli tak, jak holky ve filmu vypadaly, taky vypadala skutečnost, nicméně o tom hodně pochybuji. Film to ale byl pěkný a v pár lidech se zvládla hodně zajímavá válečná akce s pěkným koncem, takže spokojenost, což jsem upřímně od Rusáků nečekal. K tomu se mi líbil scénář, který se nesral s postavami. 85% ()

Galéria (85)

Zaujímavosti (10)

  • V záběru, kdy Němci popravují zajatce u zdi kulometem MG 42, je vidět, že v nábojovém pásu kulometu nejsou „dobové“ ostré náboje se špičatými kulkami. (montywalsh)
  • V čase 18:45 je vidět PzKpfw 38(t). LT vz. 38 (nebo TNHP, německy PzKpfw 38(t) či SdKfz 140) byl lehký tank československé konstrukce (vyroben společně ČKD a Škodou) převzatý Wehrmachtem po obsazení Československa v roce 1939 a používaný jím během druhé světové války. [Zdroj: Wikipedia.cz] (Horryx)
  • Tento film se nachází i v prodloužené verzi jako čtyřdílný seriál. (ČSFD)

Reklama

Reklama