Reklama

Reklama

Ruský ďateľ

(festivalový názov)
  • Česko Ruský datel (festivalový názov) (viac)
Trailer
Dokumentárny / Historický / Publicistický / Vojnový
Ukrajina / Veľká Británia / USA, 2015, 80 min

Obsahy(1)

„Ukrajina je plná prízrakov. Prízrakov minulosti, ktoré sa pokúšajú znovu ožiť. Jedným z takýchto prízrakov je aj Černobyľ," hovorí na začiatku filmu jeho hlavný protagonista, mladý excentrický umelec Fedor Alexandrovič. Mal 4 roky, keď jeho mesto postihla katastrofa: 26. apríla 1986 došlo v neďalekej jadrovej elektrárni k havárii. Následky ožiarenia znáša Ukrajina a ďalšie krajiny dodnes. Fedor, ktorého tiež ožiarilo, je okrem umenia posadnutý aj snahou zistiť, čo výbuch reaktora spôsobilo. Konšpiruje a pátra na vlastnú päsť v snahe osvetliť podiel viny bývalého komunistického vedenia. Objavuje súvislosti týkajúce sa jedného z najnákladnejších tajných zbrojných projektov ZSSR v ére Studenej vojny – radarovej antény Duga, ktorá mala narušovať činnosť západných komunikačných systémov (nehovoriac o iných „vedľajších efektoch"). Rádiolokačný systém Duga mal pre podivné pravidelné ťukanie, ktoré vysielal, prezývku „ruský ďateľ". Čím bližšie sa ale Fedor dostáva, tým väčšie nebezpečenstvo mu začína hroziť. Na pozadí pátrania okrem toho prebieha revolúcia na kyjevskom Majdane. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (4)

rbrandt183 

všetky recenzie používateľa

Tento polo-experiment, polo-dokument je prakticky sólovým predstavením jedného excentrického mladíka a jeho konšpiračných teórií. Vzhľadom k tomu, že sa Fedor sám štylizuje do role umelca, tak faktografická časť je potlačená tou expresívnou: v rozhovoroch nie sú jeho otázky vedené logikou (myslím, že experti boli z neho tiež dosť nervózni), ale zas vidíme celkom zajímavé snové sekvencie podfarbené náladovou hudbou a hlavne vizuálne silné zábery z dronu. Každopádne divák sa toho moc nedozvie. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Investigativní politický provokativní dokument. Konspirační a strašidelný, ale je to hodnotná zábava. Chvílemi je to jako pozůstatek tzv. studené války směšné, ale je to děsivě aktuální když dokument sledujeme optikou současných událostí v Evropě. A klade provokativní otázky. V dokumentu je vidět rychlý obrat v Ukrajinsko- Ruských vztazích. ()

Reklama

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Černobyl je téma, které asi nebude nikdy úplně mrtvé, už jen proto, že v současnosti je to stále zajímavá oblast, kam někteří lidé míří i za turistikou. Dokument se zaměřuje na to, že výbuch mohl být způsobem záměrně, a to z důvodů, aby SSSR zakrylo, jaké jsou jeho snahy v něčem, co by se dalo nazvat ovládnutím světa a hlavně lidí. Nějak mi to ale úplně nesedlo. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama