Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historická dráma o legendárnej snajperke ZSSR Ljudmile Pavličenkovej, prezývanej „pani smrť", ktorá počas 2.svetovej vojny zabila pri obrane Odesy a Sevastopoľa 309 nepriateľov. Vo filme sú zachytené nielen reálne udalosti, ale aj osobný život Ljudmily: podceňovanie otcom, láska k trom mužom, silný patriotizmus, odvaha, tvrdosť, ale tiež strach a skrývaná ženskosť. Tieto charakteristiky hrdinky prispeli tiež k tomu, že sa stala vo svojej dobe, veľmi obdivovanou a populárnou. Bola pozvaná i do Bieleho domu, kde sa spriatelila s Eleanorou, manželkou prezidenta Roosvelta. Vystúpila na konferencii a prispela tak k rýchlejšiemu víťazstvu spojencov nad hitlerovským Nemeckom... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (226)

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Až na nějakou tu historickou nepřesnost a nepochopitelný název jsem si film užil.Bojové scény byly vcelku realistické,místy jsem na jazyku cítil chuť hlíny,kterou tam vojáci buď polykali,nebo jí byli zasypáváni.Rusové mě tentokrát potěšili,nenatočili svůj typický gerojičeskij film,naopak,nebáli se rýpnout si do vlastních řad a ukázali,že umí natočit daleko kvalitnější válečný film,než jsou americké Pearl Harbor a Železná srdce.Nebýt nešťastného soundtracku,který mě místy opravdu rušil,udělil bych klidně i pět hvězdiček. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Sniperskú tématiku mám veľmi rád, hlavne, pokiaľ sa týka skutočných osobností, ktoré v tejto oblasti patrili medzi tých najlepších, čo Ljudmila Pavličenko nepochybne bola a Rusi sa tentoraz vytiahli, keďže práve Boj za Sevastopoľ mi vo svojej kategórii sadol asi najviac. Síce sa mohol trochu viac odohrávať na bojisku, ale až na scény zo zámoria, ktoré mi prišli trochu nadbytočné, aj keď našťastie aspoň nie nudné mi to aj tak dejovo po celý čas nadmieru sadlo. Veľkú zaslúhu má na tom nepochybne aj hlavná hrdinka, ktorá mi vyhovovala v tej akčnejšej, ale aj civilnej polohe, preto ma bavili aj časti z jej mladosti, ktorým sa venuje úvodná fáza filmu. A dokonca ani romantika mi tu na moje prekvapenie vôbec neprekážala, keďže je podaná úplne inak, než vo väčšine podobných filmoch, menej výrazne a vkusnejšie, pretože muži jej života sa tu skôr prejavujú, ako jej pomocníci a ochrancovia, ktorí pre ňu dokážu položiť život. Celkom spokojný som aj po stránke akcie, na tých veľkolepejších sa síce trochu prejavuje nižší rozpočet, než by bolo vhodné, hlavne letecký útok, ale inak mi prišli kvalitné a aj pomerne špinavé. Ale aj tak som si viac užíval sniperské akcie, ktorých nie je až tak moc, no rozhodne potešia. V rámci hereckého obsadenia by to chcelo hlavne výraznejších mužských predstaviteľov, k týmto som si ani nestihol moc vytvoriť vzťah, ale hlavne, že charizmatická Julija Peresild to ťahá aj za nich. Na réžii a technickej stránke môžem vytknúť iba ten trochu nižší rozpočet, ktorý sa ale aj tak neprejavuje rušivo, inak mi to väčšinu času vizuálne, atmosférou, lokáciami a dokonca aj emóciami dosť vyhovovalo. Hlavne ten útek pred delostreleckou paľbou bol perfektný vo všetkých ohľadoch. A chválim aj hudbu, ruské piesne sú tu dobre dosadené, aby svoje sekvencie čo najlepšie podporili. Takže pár menších výhrad by som určite našiel, hlavne by som ocenil trochu viac sniperských akcií, ale aj tak sa mi to veľmi páčilo a s radosťou si to ešte pozriem. 79% ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $5miliónovTržby Celosvetovo $9,006,000▐ ženská konkurencia pre Zajceva, z Ruskej strany opäť veľmi dobrá práca, poctivý vojnový film, ktorý má svoj prepracovaný dej, ide v dvoch rovinách, v tej hlavnej kde je lobovanie v amerike za otvorenie druhého frontu a následné dejové spomienkové návraty hlavnej protagonistky na bojové polia sú zasadené tak aby nič nekazili ale umocnili dejovú zložku, hmatateľná chladnosť snímky a hlavnej aktérky tu sadne, k tomu tu máme dobrú kameru, nechýba v skratke výcvik ostreľovačov a misie z bojového poľa z likvidáciou nepriateľa tu majú svoje pevné miesto, pre mňa po výbornom americkom tankovom Železnom srdci tu máme výbornú konkurenciu aj z Ruského frontu /90%/ ()

drackula 

všetky recenzie používateľa

Trailer a aj názov klame telom. Žiadne epické zábery a film teoreticky ani moc nie je o Sevastopoli alebo o situácii, ktorej bol stredobodom. Je to skôr životopisný príbeh o ruskej sniperke, bez zbytočného pátosu a s dostatočnou dávkou špiny a krvi. Hudobný podmaz bol fajn, až na moment keď sa demonštrovali Pavličenkovej schopnosti. Ten song bol ako z Eurovízie a vôbec mi tam nepasoval. 80% ()

xLIGHTx 

všetky recenzie používateľa

Najprv som zvažoval, tak za seriózne štyri hviezdičky. Len dáko som sa dostal k druhej projekcii, ten výtvor ma emocionálne dáko zmohol a nejako si ma získal. (Rusi, vieme a zažili sme si s nimi svoje, o Vrběticiach ani nehovoriac. Ako bonus železná opona, rok 1968 a iné radosti. Škoda rečí/písmen.) Avšak nechcem sem miešať politiku, krivdy a rôzne peklá, ktoré sme si užili. Prosto, čo sa týka filmu, je podarený a je to celkom "šleha". Chyby a nedostatky by sa dali nájsť, to určite. /Napr. miestami je tu trochu veľa propagandy, príp. prehnaného patriotizmu (hoci to robievajú i Američania, ale s brutálne vyššími rozpočtami)/. Bitka o Sevastopoľ má svoju vojnovú /niekedy dosť drastickú/, avšak aj romantickú linku, čo je celkom milé zistenie, dá sa napísať, že film je vhodný i pre širšie publikum. /Podobnosť s Enemy at the gates - nejaká by sa dala vidieť, to áno, ale nejde "o obšľahnutie"./ /Ruská hudba, v niektorých momentoch je poriadne efektívna, zvláštna, dojímavá a dnes už i trochu exotická. Napr. (pozor, video je zostrih z filmu, obsahuje SPOILERoidné veci) OKEAN ELZY - Obiymy./ Už sa krotím radšej s tou sentimentalitou. (: Pre mňa ide v podstate o neznámy team tvorcov, hercov etc., výsledok je o to viac príjemný a značne uhrančivý. Isto, film hrá sem-tam i na city /no to robia i haldy iných/, ale paradoxne mi to tu nejako vyhovovalo. Súdruhom to opäť vyšlo. Mne osobne, subjektívne za 4,5 (riadne červenej) hviezdy, príp. 9/10. /Dodatok, pre bežného diváka, tak objektívnejšie 4 hviezdy, príp. 7-8/10./ ()

Galéria (112)

Zaujímavosti (15)

  • Po svém návratu do Sovětského svazu již Pavličenková nebojovala. Byla moc cennou pro frontu. Stala se odstřelovačskou instruktorkou u Moskvy. [Zdroj: Vojna.net] (PozorGranat)
  • Film je jen sestřih 4 dílného seriálu, který má na rozdíl od filmu příbližně 80 minut navíc. (ČSFD)
  • Pavličenkovou zvlášť proslavil souboj s jedním německým odstřelovačem, se kterým se naháněli celé dva dny. Ljudmila však byla bystřejší a Němce zabila. Z brašny onoho esa Pavličenková ukořistila zápisník, kde bylo přes 400 jmen francouzských, britských a sovětských vojáků. [Zdroj: Vojna.net] (PozorGranat)

Reklama

Reklama