Reklama

Reklama

Agatha Christie: Slečna Marpleová

(seriál)
  • Česko Slečna Marplová (viac)
Veľká Británia, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Predloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrajú:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(23)

Obsahy(1)

Slečna Jane Marplová sa vydáva na mnohé dobrodružstvá pri odhaľovaní vražedných záhad. Amatérska detektívka, ktorá žije v mierumilovnej anglickej dedinke St. Mary Mead, oplýva analytickou mysľou a tak nejako záhadné zločiny a vraždy v celom svojom okolí priťahuje. Aj keď k nej miestna polícia pristupuje mierne nedôverčivo, čoskoro zistí, že jej analytické schopnosti sú veľmi užitočné. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie používateľa misterz k tomuto seriálu (5)

Zabudnutá vražda (2006) (S02E01) 

Slečna Marplová, čo sa charizmy týka, sa síce s H. Poirotom nemôže porovnávať, no v tomto prípade divák dostane veľmi zaujímavý príbeh s výbornou a zamotanou krimi zápletkou, kde páchateľ je nejasný v podstate až do samotného konca. Tiež sa mi páčilo to finálne spoločné posedenie všetkých zúčastnených a odhalenie páchateľa. Také niečo môžem aj pri H. Poirotovi. Nadpriemer. 75/100 ()

V nultom bode (2008) (S03E03) 

Zatiaľ najslabší diel v spojitosti so slečnou Marplovou. Krimi pointa mi prišla až príliš zamotaná a chaotická a jej odhalenie si vyžadovalo veľa na hlavu postavených detailov. Z tohto pohľadu mi finálne odhalenie páchateľa ako i jeho prevedenie vraždy prišlo skôr úsmevné ako prekvapivé. No na druhú stranu tento diel dýcha výbornou atmosférou všeobecného podozrievania, čo určite nebolo na zahodenie. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Nemesis (2009) (S03E04) 

Typicky zauzlený dej alá A. Christie, no v tomto prípade obohatený o retrospektívne zábery z minulosti a o ich umné prelínanie s prítomnosťou. Dejová linka tak ešte viac nabrala čo to z mysterióznej atmosféry. Len škoda, že vraha bolo celkom netypicky možné odhaliť už veľmi skoro a tiež tie veci okolo vojnového veterána boli viac menej jasné už od samotného začiatku, čo bolo celkom na škodu. Neostávalo nič iné, iba vyčkávať, či je moja teória správna... no a bola. I tak slušný nadpriemer. 80/100 ()

Karibské tajomstvo (2013) (S06E01) 

Jedno výborné detektívne karibské dobrodružstvo, ktoré okrem zamotanej krimi pointy dýcha aj príjemnou exotickou atmosférou. V tomto prípade nebola na zahodenie ani kamera, skrátka slušný duševný aj vizuálny pokrm. Vraha som neuhádol, aj keď podľa vysvetlenia na záver tu boli indície po celý čas. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Nekonečná noc (2013) (S06E03) 

Agatha Christie je vždy zárukou prvotriedneho detektívneho scenára. Avšak narozdiel od jej Hercula Poirota so slečnou Marplovou nemám veľa skúseností. No musím ale uznať, tento diel sa vydaril, aj keď ho nedokážem porovnať s inými časťami tohto cyklu. Atmosferická stránka bola úchvatná, prvotriedna a páčila sa mi aj koncepcia skladby dejovej linky, to ako bol príbeh vyrozprávaný divákovi a v neposlednom rade ma potešili aj herci. Možno tomu troška chýbala tá povestná zamotanosť a prekvapivé odhalenie krimi pointy tak ako som navyknutý u Hercula Poirota, no tento drobný nedostatok vyvažuje už spomínaná atmosféra, ktorá ma celého opantala. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Súvisiace novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (viac)

Reklama

Reklama