Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternatívna 120 min)

Réžia:

Jay Roach

Predloha:

Bruce Cook (kniha)

Scenár:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrajú:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (viac)
(ďalšie profesie)

Portrét legendárneho hollywoodskeho autora Daltona Trumba, ktorý sa podobne ako desiatky ďalších tvorcov stal obeťou politického prenasledovania počas americkej antikomunistickej hystérie v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch... Dalton Trumbo bol jedným z najnadanejších hollywoodskych scenáristov, keď bola jeho kariéra násilne prerušená a on sa kvôli svojmu ľavicovému presvedčeniu stal obeťou politického prenasledovania. Strávil takmer rok vo väzení a po prepustení sa ocitol na čiernej listine, podobne ako desiatky ďalších hollywoodskych tvorcov, pre ktorých politické prenasledovanie znamenalo nútený koniec kariéry. Dalton Trumbo však ďalej pracoval potajomky a scenáre podpisoval pseudonymami, či menami svojich priateľov. Dva z nich (Prázdniny v Ríme a Statočný) boli dokonca ocenené Oscarmi, ktorých si nemohol prevziať. Jeho podiel na týchto filmoch bol v USA oficiálne priznaný až po jeho smrti. (RTVS)

(viac)

Videá (7)

Trailer 1

Recenzie (216)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ČO MAJÚ DO PEKLA KULISÁRI SPOLOČNÉ S PÍSANÍM SCENÁROV?" ,,ČO AUTORI NAPÍŠU, KULISÁRI POSTAVIA." __ ,,Trumbo" sa v mojom diváckom záujme ocitol už dávno pred jeho premiérov v kinách, resp. pred sprístupnením jeho kópie na internete a akonáhle sa k nemu objavili titulky, stiahol som si ho a pozrel v nedeľu večer, pár hodín pred udeľovaním Oscarov. Hoci splnil moje divácke očakávania, nevedel som čím zaujímavým prispieť ku komentárom ostatných, takže dôvod prečo až teraz prichádzam s prezentáciou vlastného stanoviska je zrejmý. Nakoľko je ,,Spartakus" jeden z mojich najobľúbenejších filmov, nebol pre mňa Trumbo neznámy autor a vedel som do akých šľamastík sa dostal v 50. rokoch, keď v USA vrcholil komunistický ,,hon na čarodejnice." O zásluhách môjho obľúbenca Kirka Douglasa (v súčasnosti 99 ročného) na Trumbovej rehabilitácii som nevedel. V tejto súvislosti je zaujímavá paralela, že odkedy sa Trumbovo meno znova oficiálne uvádzalo vo filmových titulkoch sa už nikdy tento uznávaný scenárista žiadnej ďalšej nominácie na Oscara nedočkal. Ako fanúšik Kubrickovho ,,Spartakusa" som si však nemohol nevšimnúť - možno zámernej - chyby, kedy je pri premiére filmu Trumbovo meno uvedené hneď po ,,exucutive producer Kirk Douglas" hoci v skutočnosti je to ešte predtým. Cranston výkon je samozrejme skvelý a určite si zaslúžil vyhral viac než štandartný, čisto fyzicky hrajúci DiCaprio, ktorého výhru považujem skôr za výsledok akéhosi hollywoodskeho lobingu. (958. hodnotenie, 84. komentár k filmu) ()

Zíza 

všetky recenzie používateľa

Bryan Cranston byl určitě úchvatný, pravý Trumbo určitě ještě víc, doba, ve které se to odehrávalo, strašná, film je určitě dobře natočený, ale nevím proč, když všechno skončilo, měla jsem pocit, že jsem něco nedostala, jako bych přeskočila nějakou scénu, která by to pro mě všechno završila. Možná že tenhle pocit přejde, až si pustím Trumbův životopis (tedy ten „neumělecký“). ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Keby každý komunista písal scenáre ako Trumbo, tak sa pravidelne obliekam do červenej vlajky :) :) :) Veci, ktoré som od neho videl sú fantastické a tá jeho životná story je úžasná hlavne kvôli tej potrebe tvoriť a dať svetu zopár z najlepších filmov histórie. Aj keď tento sa medzi ne hlavne kvôli svojej prílišnej sterilite nezaradí. Herci a hlavne Cranson pecka 8/10 ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Trochu jsem se bál levičácké agitky, ale o tom to vlastně vůbec nebylo. Šlo především o hon na čarodějnice, který se sice ani náhodou neblížil tomu, co se dělo za železnou oponou, ale přesto neměl v tehdejším demokratickém světě obdoby. To nesmyslné stíhání a postoj mnoha Trumbových kolegů z filmové branže i poté, co doba té největší paranoie skončila, to bylo do nebe volající. Vynikající pak byla kratičká sekvence s Johnem Waynem, která legendárního Duka tak trochu demýtizovala. K dalším výtečným chvílím patřilo předávání Oscarů, výstup Johna Goodmana a řada dalších momentů, které z Trumba dělají nadprůměrný zážitek. Hercům dominuje Cranston ve své zatím životní roli, ale těší i přítomnost dalších známých i méně známých jmen a mě z nich nejvíc pobavil Dean O´Gorman v roli Kirka Douglase. V některých momentech mu byl až neskutečně podobný. Výborné. 85% ()

Ediebalboa 

všetky recenzie používateľa

Povedený snímek z prostředí filmové branže. Upřímný, bez většího hurá je příběh Daltona Trumba natolik poutavý sám o sobě, že nepotřeboval nezbytně větší dramatizaci, než bylo nutné. Pamětihodných scén zde proto moc nenajdete. Přesto však budete vždy zvědaví, co se dalšího slavnému scenáristovi v jeho životě nepřihodí. Cranston je skvělý Trumbo. Zdůrazňuji "je", protože jeho vystupování skutečně věříte. Ve finále mu to sice na nějaká ocenění stačit pravděpodobně nebude - stejně jako film působí oproti konkurenci totiž až příliš „všedně“, ale své příznivce si zaručeně najde . ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (10)

  • Ve filmu jsou novináři velmi často vidět s mikrofony, které se začaly používat v 70. letech. Film se však odehrává na konci 40. let. (hansel97)

Súvisiace novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (viac)

Reklama

Reklama