Reklama

Reklama

vlna vs. breh

  • Česko vlna vs. břeh (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník. Stretli sa na začiatku 80. rokov ako slovenskí študenti fotografického odboru na pražskej FAMU a do umeleckej fotografie vniesli energiu, hravosť a nespútanú imagináciu, ktorá sa v ich tvorbe spájala najmä s postupmi inscenovanej fotografie. Vytvorili výnimočnú generáciu, ktorú kritici nazvali „Slovenskou novou vlnou". Ich neprehliadnuteľné dielo dodnes ovplyvňuje vývoj fotografie v Čechách aj na Slovensku. Sú úspešní aj za hranicami, mnohí sa vrátili domov, aby svoje skúsenosti opäť odovzdávali mladej generácii. Martin Štrba vo svojom režijnom debute navštevuje a spovedá priateľov a umeleckých súputníkov, rekonštruujúc atmosféru doby, ktorá dala zrodiť fenoménu Slovenskej novej vlny. Čosi také sa udeje zriedka, o to vzácnejšie je, keď sa v rovnakom čase a na rovnakom mieste sa začne kumulovať a znásobovať tvorivá energia medzi ľuďmi, ktorí zdieľajú podobné hodnoty a pohľad na svet. Vznikol netradičný dokument, ktorý formálne nasleduje invenciu, hravosť, inscenačné a výtvarné postupy fotografickej tvorby svojich aktérov. (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (16)

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Kolekce zajímavých fotek, které jsem si neměl čas prohlédnout. Zkrátka film galerii nenahradí. K tomu spousta rozhovorů a historek, které možná dávají smysl těm, co u toho byli. Prostě jako když sledujete cizí home video plné interních narážek, které nechápete. Přidanou hodnotu měly asi tvořit hudba a záběry z vlaku. A já se čím dál víc nudil... ()

Admirall 

všetky recenzie používateľa

Je úžasné sledovať absolútnu otvorenosť protagonistov a niet divu - spovedali sa predsa súputníkovi a režisérovi filmu, ktorý bol kedysi ich spolužiak. Vytiahol z nich teda celkom cennné zaujímave, niekedy až dojemné myšlienky či situácie. Na druhej strane to, že sa režisér a sociálny herci, ako ich nazýva Nichols v úvode do dokumentárneho filmu, poznajú môže pokaziť dojem a to hlavne tým, že človeku, ktorý počuje o slovenskej novej vlne vo fotografii prvý krát, mená a postavy filmu nemusia nič hovoriť. Ja som teda očakával na úvod nejaké hlbšie oboznámenie sa kto je vlastne kto. Režisér, keďže ich poznal už z čias FAMU, to zrejme nepokladal za dôležité, ale mne to tam chýbalo. Každopádne, film je vizuálne zaujímavý, fotografie sú úžasné a je to točené takým zaujímavým štýlom. Ako dokumentárny debut veľmi dobré! ()

azhar 

všetky recenzie používateľa

pro mne deset hvězdiček... nejen pro to, že jsem od "fochu" a mohla jsem konečně trochu poznat autory fotografií, které obdivuji a považuji za jedny ze zlatých fondů česko-slovenské fotografie... bylo pro mne úlevou zjistit, že pánové i když tak trochu v letech stále neztratili glanc, hravost, lehkost.... ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Postupem času mě ty monotónní hospodský řeči začaly unavovat. Ale rád bych takovéto umělce potkal na nějakém hudebním festiválku a v přestávce mezi kapelami si s níma u piva popovídal ve festivalové megahospodě. Posledních 20 minut se začnou vést i hlubší filosofické řeči. Film bezvadně funguje jako zvuková kulisa , jako rádio. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (2)

  • Dokument byl točený na fotoaparát. (Zdroj: Hospodářské noviny). (hippyman)

Reklama

Reklama