Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mária Heurtinová sa narodila vo Francúzsku na konci 19. storočia nevidiaca a nepočujúca. Keďže kvôli tomu ani ako štrnásťročná nedokázala komunikovať so svojim okolím, lekár jej otca presviedčal, aby ju dal umiestniť do ústavu pre choromyseľných. Milujúci otec to však nedokázal urobiť a namiesto toho svoju dcéru zveril do opatery rádovým sestrám. Jedna z nich si vezme mladé dievča pod svoje ochranné krídla a robí všetko pre to, aby s ňou dokázala komunikovať. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (79)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Mária nepočuje a nevidí, čiže nemá v činnosti zmysly, dovoľujúce sledovať film. Má čuch, hmat a chuť, ktoré sú nám naopak pre audiovizuálne umenie nanič. Z tohto paradoxu sa dalo niečo (všeličo) vyťažiť, ale sledujeme čisto konvenčný dojímavý film. Určite sa jedná o krásny príbeh priateľstva dvoch žien, lenže....Proste neviem, ako Máriu chápať, nedokážem sa do jej kože vcítiť a réžia sa o to nijakými formálnymi prostriedkami nesnaží. Ako Mária chápe, že sa volá Mária, respektíve ako dokáže pochopiť, že niekto sa nejako volá? Viac by ma zaujímal tento proces učenia a možno jej reakcia na niečo také, že práve zistila, že jej osobnosť má pomenovanie. Takýchto momentov je vo filme viacero, už len spomeniem návštevu cintorína a hladkanie kríža. Film je príliš zjednodušujúci, ale ako príbeh priateľstva, ako som spomínal, funguje. ()

Matematicka 

všetky recenzie používateľa

"Ona ještě čeká na slova..." Krásný film o lidskosti a potřebě lidské blízkosti. Lze komunikovat s Marií, která je zároveň hluchá a slepá? A pokud ano, tak o čem? V čem vlastně spočívá její lidskost? A může se se svým handicapem někomu přiblížit, vytvořit s ním vztah? A jak s ní mluvit o smrti? Mnoho otázek klade tento film, ve kterém je minimum slov. Doporučuji. Zajímavé komentáře: Majkak, Pevek2, Slarque, J*E*A*N*N*E. ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Kterak jedna řeholní sestra místo zahradničení zkoušela navázat vztah s hluchoslepou dívkou. Řekl bych, že to není nic snadného ani v současnosti, natož tu cestu najít sama na konci 19. století. Film stojí na soustředěných hereckých výkonech i precizní režii. Snad jen poslední záběr tlačí trochu moc na pilu, ale budiž to filmu odpuštěno. Jinak je totiž po všech stránkách výborný (90%). ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Úžasný príbeh o tom, že sa netreba vzdávať a aj keď niečo vyzerá beznádejne, tak stojí za to sa snažiť. Sestra Marguerite má môj obrovský obdiv, za to, že napriek toľkým neúspechom to s Marie nevzdala, a napokon sa jej podarilo prebudiť v nej edukačný impulz. Po tomto filme si už aj ja zapamätám, že nožík sa povie po francúzsky "couteau" :) Ale vážne, toto je veľmi inšpiratívny film. A niekedy mám pocit, že takíto hendikepovaní ľudia majú väčšiu snahu a záujem o edukáciu ako mnohí zdraví ľudia, ktorí sa vyhovárajú na kadejaké psychické poruchy a nemienia opustiť svoju komfortnú zónu. Pekné, a v závere veľmi smutné :( ()

Fido 

všetky recenzie používateľa

O moci slova, někdy vyřčeného, někdy znakového, někdy v hlubinách nitra ukrytého, někdy ve stromě nalezeného, někdy tvrdého, ale přesto chápavého a laskavého, vždy však láskou překypujícího. A také Slova, a to vůbec ne na posledním místě, pro nás vtěleného. Ani bych nevěřil, že takový film lze ve Francii roku 2014 natočit. Velká škoda, že hvězdiček nejde přidělit jednou tolik. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (2)

  • Arianu Rivoire, která je i ve skutečném životě neslyšící, si režisér do role Marie Heurtin vybral až poté, když za ním přišla, že se zapomněla zaregistrovat na castingu. [Zdroj: Cinema] (M.B)
  • Marie Heurtinová (Ariana Rivoire) žila po zbytek svého života v Notre-Dame de Larnay u Poitiers, kde zemřela 22. července 1921, ve věku 36 let. Byla vášnivou čtenářkou v Braillově písmu a bezkonkurenční v hraní domina. Nikdy nepřestala studovat a byla průvodcem mladým hluchoslepým děvčatům, která přišla do Larnaye po ní. (sator)

Reklama

Reklama