Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní fikce mládí Miguele de Cervantese (1547–1616), autora románu "Don Quijote". První zfilmovaný životopis Cervantese v režii Vincenta Shermana se natáčel v barvě a s hvězdným obsazením - Horst Buchholz (Cervantes), Gina Lollobrigida (prostitutka), José Ferrer (Hassan Bey), Louis Jourdan (kardinál Giulio Acquaviva) a Fernando Rey (král Filip II.). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (18)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nečakane dobre fungujúci nenáročný životopisný film s dobrodružným príbehom slávneho spisovateľa, ktorý toho zažil dosť a ako čítam, nudný život nemal ani po návrate zo zajatia do Španielska. Jeho "stáž" v Alžíri trvala až 5 rokov, počas ktorej sa o útek pokúsil 3-krát. Kratšia stopáž by sa hodila viac, hlavne romantiky v ňom bolo na mňa až priveľa, napriek tomu aj vďaka dobrodružnejšej druhej polke bolo iba málo hluchších miest. Buchholz sa na rolu idealistického rojka výborne hodil a krásna Lollobrigida to so svojím zvodným zjavom nikdy nepokazí. ()

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Jsi blázen. Když člověk ví , jaký je život a odmítá se před ním sklonit, možná je šlechetný, ale pořád je blázen…." X "Člověk není nikdy otrokem, když jeho duch je svobodný. Není blázen, když zůstane věrný svým ideálům."  Nevím, nakolik tento film o Migueli de Cervantesovi, tvůrci "Dona Quijota", odpovídá realitě. Ale minimálně základní fakta (účast v bitvě u Lepanta, zajetí do otroctví, pokusy o útěk svědčící o jeho neskonalé touze po svobodě) jsou v pořádku. Film má pěknou atmosféru dobrodružně-romantického filmu (viz třeba bitevní scény). Mě ale zaujalo hlavně jakési hlubší idealistické poselství, které film přináší. Poselství, že vždy neplatí teze o tom, že "lidí jsou mrzcí a nezajímají se o čest ani morálka" Co povzbudivějšího si přál slyšel téměř v předvečer 2. kola prezidentských voleb... ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Pokus o zmapovanie života veľkého spisovateľa, ktorého dielo je jedno z najpredávanejších kníh všetkých čias. Dodnes sa Don Quijot predal v počte asi 500 miliónov kusov, čo je chvályhodné, keďže nad ním sa nachádzajú len náboženské a komunistické knihy, teda knihy povinnej kúpy. Avšak na hodnote tento film stráca tým, že ide fakt len o fikciu. Ako ďaleko je od pravdy, nikto nedokáže určiť. ()

arcticsky 

všetky recenzie používateľa

Pěkné obsazení. Jako klasická rytírna 60 let docela dobré (jeden by očekával, že odněkud vystartuje s kordem Gérard Barray nebo Jean Marais). Ale jako úryvek ze života slavného spisovatele nejspíše silně zidealizované - jeho život v otroctví i ve své zemi byl dle dostupných údajů o dost drsnější atd... ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

----- "Je snazší pro pravdu zemřít než s ní žít." ----- Jakoby byl hotov k obojímu ... za každých, a to i krajně nepříznivých okolností. Myslím, že nepotřebuju vědět, jaký OPRAVDU byl. Chci si ho pamatovat v podání Horsta Buchholze ... jako horkokrevného snílka a bláhového idealistu, připraveného kdykoli se utkat s větrnými mlýny - a s celým světem ... ve snímku, který vzdává hold jemu samotnému stejně jako specifickému, z dnešního pohledu maličko staromódnímu stylu výpravných filmových dobrodružství, která vznikala v oněch památných dobách, které byly nakloněné chrabrým a neohroženým hrdinům stejně jako jejich krásným a zpravidla alespoň na první pohled bezbranným protějškům. Z hlediska dějin jsou ty drze prostovlasé, vzpurně volnomyšlenkářské a po všech stránkách pokrokuchtivé časy poměrně nedávné, leč z pohledu filmové historie jsou nadmíru uspěchanému, poněkud rozkolísanému a jaksi globálně nervnímu 21. století snad až příliš vzdálené. ()

Galéria (38)

Reklama

Reklama