Reklama

Reklama

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami brutálnej občianskej vojny v Sudáne, ktorá sa začala v r. 1983. Po vražednom vojenskom útoku na dedinu v Južnom Sudáne sa zachránilo len šesť detí. Najstarší z nich, Theo, musí na seba prevziať bremeno vodcu a zaviesť deti, vrátane svojej sestry Abital, do bezpečia. Prekonali stovky míľ naprieč Afrikou, prešli cez tri nehostinné krajiny, bez vody a jedla, aby sa dostali do utečeneckého tábora v Keni - do  Kakumy. No čas plynul a nádej na lepší život pomaly bledla. Až po trinástich rokoch dostali novú možnosť opustiť tabor a usídliť sa v Amerike. V Kansase sa stretnú s Carrie Davisovou (Reese Witherspoonová) , ktorá im pomôže nielen začať život v nových podmienkach, ale otvorí im aj svoj domov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (194)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Podľa mňa výborná vec. Protiamerické argumenty nie sú na mieste, veď tu ide o ťažký osud vojnou skúšaných Afričanov a ich problém adaptovať sa v pre nich novej civilizácii. Toto sa podarilo zobraziť veľmi dobre. Milá Reese Witherspoon takisto zapadla do deja tak, ako mala. Film nosí v sebe isté posolstvo a divákovi ho odprezentoval v najlepšej forme. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Philippe Falardeau opäť nesklamal a priniesol nám ďalší pozoruhodný film s krásnym posolstvom. Pôvodne som sa nazdával, že názov filmu by mal byť "The Good Life", ale napokon to "Lie" malo predsa len svoje opodstatnenie. Strastiplný úvod vystriedal vytúžený "Americký sen", s ktorým sa musela štvorica súrodencov vysporiadať, hoci kultúrny šok bol citeľný. Trochu mi je ľúto, že z udomácnenia Abital nebolo prezentované absolútne nič a celá prostredná časť filmu bola zameraná len na trojicu bratov. Reese Witherspoon vôbec nebola tou ústrednou postavou ako by som čakal, ale to je len plus. Miestami to bolo naozaj úsmevné, inokedy zas dramatické, a záver mal krásne posolstvo - preto The Good Lie! ()

Reklama

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

Africká část filmu byla výborná a emočně hodně silná. Americká „jen“ mírně nadprůměrná, lehce úsměvná, smutná a dojemná zároveň. Tak či tak jsem se necítil nějak zvlášť citově vydírán, což mě před projekcí docela strašilo. Vyloženě mi vadila snad jen ta občasná naivita. Celkově dávám slušné 4*. „Bezdůvodně se usmívat, není to neupřímné?“ – „No jo. Je to totální kravina. Ale Američani to mají rádi. A teď tady žijete, takže to musíte udělat taky.“ ()

heyda 

všetky recenzie používateľa

Film, který poměrně citlivě popisuje důsledky občanské války v Súdánu, která byla samozřejmě bohatě dotována západními zbrojařskými korporacemi, což zde nikoho nezajímá. Podstatné je, že tisíce lidí prchalo ze Súdánu a někteří šťastlivci získali možnost se uchytit i v samotných Spojených státech. Je zajímavé, že vyšel tenhle film zrovna v této době, kdy je velmi aktuální téma uprchlictví pro Evropu, každopádně film doporučuju. Ukazuje velmi výstižně, že multikulturalismus je nefunkční ideál. Lidé by měli žít tam, kde je jejich domov a rodina, cestováním se pak mohou kulturně obohacovat. Jenže obchodníci se smrtí a někteří magoři, co mají moc, si prostě klid nepřejí. 80% ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

Je to hlboko dojímavý príbeh o prežití, vytrvalosti a nádeji.Srdcom filmu je fakt, že čím viac sa všetci spoznávajú, tým viac dospievajú a ich rozdiely sa prelínajú. Názov pochádza z lekcie Huckleberryho Finna, že lož je dobrá, ak pomáha iným, tak ako Huck klamal, aby zachránil Jima pred obchodníkmi s otrokmi. 7/10 ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (8)

  • Roku 1987 se tisíce osiřelých dětí z občanskou válkou sužovaného jižního Súdánu vydaly pěšky na pochod napříč subsaharskou Afrikou, který je po tisících ušlých mil dovedl přes Etiopii do Keni. O třináct let později bylo 3 600 z těchto uprchlíků přesídleno do USA. Jsou známí jako "Ztracení hoši ze Súdánu." (mac000)
  • Sudánsky herec Ger Duany (Jeremiah) bol ako malý chlapec utečencom a taktiež skutočným detským vojakom, než mu bol udelený azyl na pobyt v USA. (MikaelSVK)
  • Utečenecký program bol z bezpečnostných dôvodov zastavený po 11. septembri 2004. Od roku 2006 je najväčšia populácia sudánskych utečencov v Spojených štátoch v Omahe v štáte Nebraska, kde žije asi 7 000 ľudí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama