Reklama

Reklama

Obsahy(1)

4-dielny seriál polohraných dokumentov. Pantomíma - umenie nepovedať nič a vysloviť všetko, sa stalo neoddeliteľnou súčasťou kultúrnej histórie ľudstva. Štvordielny dokumentárny seriál Mimstory, ktorý vznikol v medzinárodnej spolupráci, je trojportrétom majstrov tohto umenia, Marcela Marceaua, Samyho Molcha a Ladislava Fialku.

1. časť - Hommage á Debureau: Prvá časť sleduje historický vývoj tohto "umenia bez slov" a jeho rozličné prejavy od najstarších gréckych a rímskych čias, zachovaných na kultúrnych artefaktoch (vázy, maľby) a umeleckých dielach (obrazy, plastiky) a cez obdobie gotiky nás zavedie až k maskám divadla Commedie dell'arte, ktoré dalo základ klasickej francúzskej pantomímy a vyvrcholila v prvej polovici 19.storočia tvorbou J.G.Deburaua. Rozhovory - M.Marceau, S.Molcho, L.Fialka, J.L.Barrault. Praha, celkové zábery. Divadlo na Zábradlí, budova, miestnosť L.Fialku, pantomíma v jeho podaní. Pantomimické vystúpenie členov súboru, M.Marceaua, J.L.Barraulta. Ukážky z nemého filmu, ukážka z predstavenia Starinár v hlavnej úlohe s L.Fialkom ako Pierotom. Divadelné šatne, prázdne hľadisko po predstavení.

2. časť - Klaunov smiech: V druhej časti je vyslovená otázka, či moderná klauniáda je ešte pantomíma. Na túto otázku sa snaží odpovedať švajčiarsky klaun Dimitri. Nechýbajú archívne ukážky vystúpení svetových klaunov: Rivela, Popova, Jengibarova a ďalších. Český herec, mím a klaun Boleslav Polívka spolu so svojou manželkou Chantal Poullainovou svojím vystúpením presvedčia diváka, že spory o čistote žánru sú žabomyšou vojnou.

3. časť - Dialógy: Tretia časť zobrazuje stretnutie Marcela Marceaua, Samyho Molcha a Ladislava Fialku v Paríži.

4. časť - Smrť Pierota?: Záverečná časť sleduje stretnutie Marcela Marceaua, Samyho Molcha a Ladislava Fialku v Prahe. (STV)

(viac)

Reklama

Reklama