Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začiatok 80. rokov predstavuje pre Juhokórejcov obdobie trpkých spomienok. Vtedajšia vojenská vláda pod vedením Čon Du-Hwana sa dopustila mnohých prešľapov voči občanom, z ktorých najtragickejší sa spája s povstaním v Kwangdžu v máji 1980. Obhajca je inšpirovaný skutočnými udalosťami a veľmi skutočnou osobou – bojovníkom za ľudské práva a bývalým juhokórejským prezidentom Ro Mu-hjonom (2002 – 2008). Song Wu-seok je mladý právnik, ktorý práve dobre zarobil a stal sa jedným z najvyhľadávanejších v Pusane. Informácie o protestoch v uliciach, zvesti o čudných zatknutiach, ktoré sa šíria aj medzi právnikmi, a miznutie novinárov vníma jedným uchom dnu, druhým von. Trvá to však len do chvíle, kým sa ho udalosti nezačnú osobne dotýkať, a kým pod zámienkou národnej bezpečnosti nie je zatknutý syn majiteľky Wu-seokovej obľúbenej reštaurácie. Vynikajúci herecký výkon kórejského národného pokladu Song Kang-hoa je len čerešničkou na tortičke naozaj inšpiratívneho príbehu o jednotlivcovi, ktorý sa rozhodol bojovať za správnu vec. Film sa stal v Kórei veľkou senzáciou. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (25)

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Najskôr sledujeme ako si jeden "nedoučený debil" svojou šikovnosťou, vytrvalosťou a tvrdou prácou plní vrecká peniazmi, no neskôr sa z toho vyvrbí strhujúca dráma zo súdneho prostredia. Film má kopec momentov, pri ktorých sú zimomriavky a slzy v očiach zaručené. Skvelá práca .. či už filmárska, herecká, alebo nebohého Ro Mu-hjona. ()

Tyckin 

všetky recenzie používateľa

Další ze snímků zaobírající se temnou částí korejské historie. Rozjezd je sice pozvolnější a podobně jako Taxikář ze Soulu nabízí dost zábavných prvků, ale když se události zlomí a dojde na vážné téma, stává se z filmu velmi působivý, emotivní a napínavý kousek jemuž zde doslova dominuje výborný výkon hlavního herce - Song Kang-ho prostě umí a tady se vážně vytáhnul, málokdo v poslední třetině filmu asi dokázal zůstat chladným k veškerému dění, které se zakládá na událostech jež tehdy byly (bohužel) běžné, Song Kang-ho tady fakt dokázal rozproudit mou krev v žilách jako kdybych u toho byl. ()

Reklama

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Soudní drama (volně inspirované ranými osudy kontroverzního prezidenta Ro Mu-hjona) par excellence o "morální" bitvě s mašinérií státní moci, které si může z fleku potykat s těmi nejlepšími zástupci žánru. Respektive mohlo by, kdyby nebylo nešťastné úvodní půl hodiny, která je nadbytečná a o postavách neříká nic, co by zbytek filmu pak stejně neřekl lépe. A navíc je i vyloženě otravná oním "rádoby odlehčeným" stylem, který však spíše než s humorem koketuje s trapností a ke zbytku filmu svým ražením ani trochu neštymuje. Jakmile se ovšem od třídního srazu přeci jen začne hrát na dramatické vážné noty, tak už tomu není co vyčítat; speciálně pak když to celé v mnohém tak moc připomíná obdobné procesy u nás (jakkoli v opačném gardu). ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Silná súdna dráma, ktorá chytí za srdce. Pritom prvá, odľahčená, tak trochu komediálna polovica, tomu vôbec nenasvedčovala, no príde obrat a potom to už ide naplno až do konca. Len maličké drobnosti rozhodli, že som nedal plný počet. Mňa by napríklad zaujímalo, ako vplýval proces na rodinu Songa (je len jediná scéna keď je s rodinou počas celej druhej polovice a riešia to s manželkou). Trošku to chcelo viac rozvinúť možný konflikt medzi bojom za spravodlivosť a strachom o rodinu. Takisto tých pár demonštrantov a jedno hodené vajce sa mi zdalo trošku slabé, očakával som vyhrotenejšie situácie. No scény zo súdnej siene boli skvelé hlavne vďaka perfektnému Kang-ho Songovi. 90% ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Velmi podařené jihokorejské drama, ve kterém se obyčejný daňový advokát zastal neprávem obviněného studenta a jeho přátel proti nespravedlivému nařčení o podpoře komunismu. Velmi vážná věc v Korei v osmdesátých letech. O tom, že nemusíte ztratit tvář a sám sebe. O tom, že fyzické mučení nebylo věcí neznámou. Rozhodně doporučuji, i pro dobrý herecký výkon Kang-Ho Songa. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (3)

  • Režisér přiznal, že jméno hlavní postavy (Song Woo-seok) je složeno z křestního jména režiséra a z příjmení představitele hlavní role. (Hal_Moore)
  • Natáčelo se od 9.4.2013 do 12.7.2013. (Hal_Moore)
  • 19.1.2014 film překonal hranici 10 000 000 prodaných lístků v Jižní Koreji. Jde teprve o desátý film, který této mety dosáhl. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama