Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začiatok 80. rokov predstavuje pre Juhokórejcov obdobie trpkých spomienok. Vtedajšia vojenská vláda pod vedením Čon Du-Hwana sa dopustila mnohých prešľapov voči občanom, z ktorých najtragickejší sa spája s povstaním v Kwangdžu v máji 1980. Obhajca je inšpirovaný skutočnými udalosťami a veľmi skutočnou osobou – bojovníkom za ľudské práva a bývalým juhokórejským prezidentom Ro Mu-hjonom (2002 – 2008). Song Wu-seok je mladý právnik, ktorý práve dobre zarobil a stal sa jedným z najvyhľadávanejších v Pusane. Informácie o protestoch v uliciach, zvesti o čudných zatknutiach, ktoré sa šíria aj medzi právnikmi, a miznutie novinárov vníma jedným uchom dnu, druhým von. Trvá to však len do chvíle, kým sa ho udalosti nezačnú osobne dotýkať, a kým pod zámienkou národnej bezpečnosti nie je zatknutý syn majiteľky Wu-seokovej obľúbenej reštaurácie. Vynikajúci herecký výkon kórejského národného pokladu Song Kang-hoa je len čerešničkou na tortičke naozaj inšpiratívneho príbehu o jednotlivcovi, ktorý sa rozhodol bojovať za správnu vec. Film sa stal v Kórei veľkou senzáciou. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (25)

Kaluž 

všetky recenzie používateľa

Docela zajímavý vhled do temnějšího období nepříliš vzdálené jihokorejské historie, kde se v 80. letech minulého století perzekuovalo skoro jako za senátora McCarthyho. Hon na komunisty podpořený vládou a podtržený režimem policejního státu se často vymykal z rukou a ve vazbě končila spousta již předem odsouzených studentů. Obhájce vypráví příběh některých z nich. Tuna očekávaného korejského patosu included. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Soudní drama (volně inspirované ranými osudy kontroverzního prezidenta Ro Mu-hjona) par excellence o "morální" bitvě s mašinérií státní moci, které si může z fleku potykat s těmi nejlepšími zástupci žánru. Respektive mohlo by, kdyby nebylo nešťastné úvodní půl hodiny, která je nadbytečná a o postavách neříká nic, co by zbytek filmu pak stejně neřekl lépe. A navíc je i vyloženě otravná oním "rádoby odlehčeným" stylem, který však spíše než s humorem koketuje s trapností a ke zbytku filmu svým ražením ani trochu neštymuje. Jakmile se ovšem od třídního srazu přeci jen začne hrát na dramatické vážné noty, tak už tomu není co vyčítat; speciálně pak když to celé v mnohém tak moc připomíná obdobné procesy u nás (jakkoli v opačném gardu). ()

Reklama

Tyckin 

všetky recenzie používateľa

Další ze snímků zaobírající se temnou částí korejské historie. Rozjezd je sice pozvolnější a podobně jako Taxikář ze Soulu nabízí dost zábavných prvků, ale když se události zlomí a dojde na vážné téma, stává se z filmu velmi působivý, emotivní a napínavý kousek jemuž zde doslova dominuje výborný výkon hlavního herce - Song Kang-ho prostě umí a tady se vážně vytáhnul, málokdo v poslední třetině filmu asi dokázal zůstat chladným k veškerému dění, které se zakládá na událostech jež tehdy byly (bohužel) běžné, Song Kang-ho tady fakt dokázal rozproudit mou krev v žilách jako kdybych u toho byl. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

[AFF 2014] Myslím, že toto je po prvý raz, čo sa stretávam zo súdnou drámou (ako je jasné už z Adrianovho komentára, v americkej kinematografii tak populárnou - a obohranou) z juhokórejskej produkcie. O to príjemnejšie prekvapenie mi režisér Woo-seok Yang pripravil. Historický kontext Južnej Kórei 80. rokov, ktorá si v poľovačke na komunistov nezadá so svojim americkým proťajškom 2-3 dekády dozadu, je pre potreby filmu vyťažený akurátne a uspokojujúco. To, čo sa spočiatku javí ako humorne ladený príbeh advokáta, ktorý oplýva pochybným vzdelaním, nízkym pôvodom a mierne uleteným plánom na rýchle zbohatnutie sa dramaticky mení s postupným odkrývaním panujúceho vojenského režimu a vzrastajúcich pouličných nepokojov a demonštrácií, ústiacich do vykonštruovaného politického procesu namiereného proti deviatim nevinným študentom. Uchopenie témy s nadhľadom sebe vlastným, ale aj zmyslom pre vážnosť silného námetu a otvorene kritickým postojom k nedávnej kapitole moderných dejín Južnej Kórei mi dokonale padlo. Zväčša komický úkaz Kang-ho Song, s ktorým som už neraz (a úspešne) mal tú česť, exceluje v prekvapivo dramatickej druhej polovici filmu a podáva svoj azda doposiaľ najlepší výkon vôbec. Práve jeho stvárnenie hlavnej postavy spolu s pomerom zábavnosti a mrazivosti je tým, čo robí tento film výnimočným a vďaka čomu zožal na domácej pôde (a úprimne dúfam, že nezostane len pri tom) obrovský úspech. Zaslúžene. 90% ()

Adrian 

všetky recenzie používateľa

Americký žáner "súdnej drámy" prevedený do kórejských reálií usadených v dôležitom období kórejskej novodobej histórie (80's za čias tvrdého režimu policajného štátu a voči tomu vzniknutých študentských rebélií). Aboslútne žiadne prekvapenie, že daný film má v domácej Kórei tak obrovskú návštevnosť - znova ide o tému, ktorá bola ešte vo filme donedávna takmer tabu, ale posledné dva roky sa jej venovalo viac filmov (napr. National Security). Výborný Song Kang-ho, perfektné tempo ako i rámovanie záberov uprostred súdneho procesu - to všetko podtrhuje dynamiku i emócie. Poteší i samotné vyústenie príbehu a so znalosťou historického pozadia je pravdepodobnosť vychutnania si filmu ešte vyššia. 9/10 (videné na EFM) ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (3)

  • 19.1.2014 film překonal hranici 10 000 000 prodaných lístků v Jižní Koreji. Jde teprve o desátý film, který této mety dosáhl. (Hal_Moore)
  • Režisér přiznal, že jméno hlavní postavy (Song Woo-seok) je složeno z křestního jména režiséra a z příjmení představitele hlavní role. (Hal_Moore)
  • Natáčelo se od 9.4.2013 do 12.7.2013. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama