Reklama

Reklama

Neznámý voják

(festivalový názov)
  • Fínsko Tuntematon sotilas (viac)
Fínsko, 1985, 195 min

Obsahy(1)

Adaptácia rovnomenej knihy fínského spisovateľa Väinö Linna. Príbeh je založený na Linneho osobných spomienkach, kedy ako vojak bojoval v Pokračovacej vojne proti Sovietskemu zväzu. Film rozpráva príbeh guľometnej čaty zloženej z mladých brancov z rôznych častí Fínska, bojujúcich proti sovietskej armáde od leta 1941 až do konca vojny v lete roku 1944. Mnoho postáv je založených na autorových spolubojovníkoch z vojny. (Jello Biafra)

(viac)

Recenzie (11)

lioncel 

všetky recenzie používateľa

Itse asiassa, kädessä pidettävä kamera, että olen todella uskomattoman vituttaa, koska muuten se oli lähes täydellinen. Tämä oli sota silmin tavallisten sotilaiden. Täsmälleen tällainen sota ja tällaiset ovat hänen sotilaita. Tyhmät, pelkurit ja paskiaiset häviäjät niiden mukana sankareita, simpletons ja aivan tavalliset ihmiset, kaikki vedetään traagiset tapahtumat vian. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Nemožno povedať, že by tento remake bol o nejako výrazne lepší ako jeho predchodca z roku 1955. Samozrejme bojové scény boli uveriteľnejšie a aj herecké výkony sa mi zdali realistickejšie, ale inak to v podstate len kopírovalo knižný námet a samotný originál a v zásade nič nové a detailnejšie sme sa nedozvedeli aj napriek dlhšej stopáži. Preto pre mňa v zásade úplne rovnaké hodnotenie ako v prípade prvého filmu. 65 % ()

Reklama

fragre 

všetky recenzie používateľa

Klobouk dolů před Finy. Jednak, že se srdnatě postavili Medvědovi, jednak, že natočili takový film o snad nejdůležitější etapě svých moderních dějin bez prázdného patosu a vlastenčení. Toto ještě není žádný postmoderní film, zde je válka natočena neefektně, syrově a z pohledu prostých vojáků. Zvláště pasáž s nemocničním vozem mne vzala. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Veľmi realisticky zvládnutý pohľad na 'prácu' jednej fínskej čaty počas 2. sv. vojny. Vojnové scény pôsobia priam až autenticky a priestor dostáva nielen kritika vojny ako takej, ale aj postoje k nadriadeným či k disciplíne jednoduchých farmárov, ktorých vojna donútila hrať sa na vojakov. Akurát brutálnu stopáž som musel dať na dvakrát. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je novou verziou filmu z roku 1955, filmu s rovnakým názvom. Ide o realistickejší popis vojny s historický úplne presným dejom. Tento film považujem za jeden z najlepších, reálnych vojnových filmov, aj keď v konečnom dôsledku sa mi originál z roku 1955 javí, ako lepším filmom, ale vojnový nadšenec musí vidieť aj tento film. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (4)

  • Sovietske tanky, ktoré sa objavujú vo filme a ako koristné kusy ich využívajú aj Fíni, sú ťažké tanky KV-1. (Jello Biafra)
  • Vo filme nezaznie vôbec žiadna hudba. Režisér sa totiž rozhodol vyškrtnúť hudobný zložku z dôvodu väčšej autenticity. (Jello Biafra)
  • Je si možné všimnúť, že Sovieti používajú fínske samopaly Suomi namiesto klasických sovietskych samopalov PPS 1941. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama