Reklama

Reklama

Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom

Slovensko, 2013, 46 min

Réžia:

Jakub Cíbik

Scenár:

Jakub Cíbik

Kamera:

Jakub Cíbik

Hrajú:

Jakub Cíbik

Obsahy(1)

Dokumentárny film Jakuba Cíbika Biele Karpaty - Kráľovstvo strážené Vršatcom začal vznikať v auguste roku 2012. Ako už jeho názov napovedá, venovaný je pohoriu ležiacemu na slovensko-moravskom pomedzí. Jeho cieľom je priblížiť verejnosti tento nádherný, ale trochu pozabudnutý kraj Slovenska.
Snímka je zameraná predovšetkým na fenomén kultúrno-prírodnej krajiny, ktorej súčasťou je oddávna človek. Ten ju postupne pretváral k svojmu obrazu až do dnešnej podoby. Vďaka prístupu našich predkov tu vznikli druhovo veľmi pestré spoločenstvá kvetnatých lúk a pasienkov, políčok a pastevných lesov. V posledných storočiach však naša spoločnosť a s ňou aj krajina prechádza mnohými zmenami. S absenciou tradičného hospodárenia sa vytráca pestrá krajinná mozaika a množstvo vzácnych organizmov. Preto je hlavným posolstvom tohto dokumentu poukázať na nevyhnutnosť obnovy foriem hospodárenia, ktoré sú blízke prírode, hovoriac o mozaikovitom kosení, extenzívnej pastve a iných.
Film postupne približuje typické zložky bielokarpatskej krajiny - ľudské sídla, vodné toky, kvetnaté lúky a pasienky, polia, skalné bralá, lesy a ovocné sady. Prostredníctvom pútavých záberov a komentára sa verejnosť dozvie mnoho informácií o ich cenných obyvateľoch, ale aj o súčasných problémoch či vhodných i nevhodných spôsoboch starostlivosti. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

kristynn 

všetky recenzie používateľa

Velmi povedeny dokument jak po strance obsahove,tak i filmarske a esteticke. Pokud chcete pochopit,co se v nasi soucasne krajine deje,vrele doporucuji ()

the_weaver 

všetky recenzie používateľa

Jednostranný dokument, ktorý neskrývane poúča o starostlivosti o pekný kus slovenskej prírody.↵  Je skvelé, že niekto dokáže obetovať úsilie na natočenie dokumentu o krajine, ktorá mu leží na srdci. Jeho silnou stránkou sú statické zábery na podmanivú prírodu Bielych Karpát. Ako laik mám však výhrady ku komentáru, ktorý prezentoval jednostranný pohľad (nevadí) avšak bez vysvetlenia či podporenia argumentami (vadí) a bez akéhokoľvek priestoru pre oponentov (vyvoláva to dojem, že autor sa ich bojí). Tiež mi prekážalo časté používanie cudzích slov, ktorým som niekedy nerozumel a niekedy drásali uši (menežment miesto starostlivosť atď.). ()

Reklama

Galéria (5)

Reklama

Reklama