Reklama

Reklama

Austrálsky farmár Joshua Connor má zvláštny talent pre hľadanie vody pod zemou vo vyprahnutej krajine. Svoj inštinkt bude musieť využiť v životnom dobrodružstve, aby sa v cudzej nepriateľskej krajine dostal na miesto najdesivejšej bitky prvej svetovej vojny a našiel svojich troch synov. Cesta ho z austrálskeho kontinentu vedie do Konštantínopolu (dnešného Istanbulu), na rozmedzí Európy a Ázie, doprostred chaosu rúcajúceho sa impéria Osmanskej ríše. Connor sa musí zorientovať v neznámom prostredí plnom exotiky. S nečakanou pomocou potom začína súkromné vojnové ťaženie, nemenej veľkolepé než to, ktoré tu nedávno skončilo. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (9)

Trailer 2

Recenzie (194)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Zatiaľ čo tragédiu druhej svetovej máme vo filmografií zmapovanú, prvá svetová napriek fascinujúcim bodom v krviprelievaní toľko pozornosti nedostáva. Ale teraz sa dostaneme do roku 1915 a bitky pri Gallipoli. Russell Crowe režíruje seba celkom šikovne a neraz sa hrá s mnohými scénami naraz. Tu núka flashback, tam určitú víziu, inokedy skúša prechod z rovnakého miesta do minulosti. Má tu pokojné scény, hnusnú vojnu či akčné prepady, ale aj slnkom zaliate raňajky v istanbulskom hoteli. Pomáha si aj dobrými hercami - Jai Courtney v epizódnej roli skvostný, Olga Kurylenko veľa priestoru nemá, ale jej postava je pamätná a zobrať množstvo neopozeraných tvárí bol dobrý krok. Cesta nádeje mi čiastočne pripomína Unbroken v pomalšom rozprávaní, no kompenzuje ich neopozeranými miestami, posunmi v príbehu a má čosi do seba aj v tom, že za 111 minút ťažšej drámy som sa nepozrel na hodinky ani raz. Čo je malé, ale výrazné plus v celkovom vnímaní tohto typu filmov. Ťaží vás, púta vás, ale drží v pozornosti. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Mňa to na rozdiel od mnohých bavilo, R. Crowe dokázal, že nie je len výborný herec, ale že mu nie je cudzia ani réžia. Na prvotinu vôbec nie najhoršie technicky zvládnutá prácička. Keby som to mal porovnať s A. Jolie a jej Nezlomným, tak Crowe jednoznačne vyhráva. Jasne, kto čakal nejako extra bombové vojnové zákopové bitky a akčné super scény bude asi sklamaný, ale film má prednosti niekde inde. V prvom rade je to zaujímavý dobrodružný príbeh o otcovi, ktorý hľadá telá svojich mŕtvych synov, pričom je vo vhodných scénach príjemne a vôbec nie násilnym spôsobom emotívne podfarbený. Nič veľké, ale poteší. Ja som celkom spokojný, príjemne strávený čas. 70/100 ()

Reklama

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Na tento film jsem se těšil už jen z toho důvodu, že jde o režijní debut Russella Crowe. Dále mě k tomuto film přitahovala u nás ne tak známá bitva u Gallipole. Očekával jsem, že film se bude točit kolem hledání synů, kteří se ztratili ve válce a u kterých se pouze tuší, že jsou mrtví a že příběh bude mít šťastný konec. To vše nakonec platilo, ale Russellovi Crowe se tuto látku podařilo zpracovat velmi pěkně a pro to byl velký filmový zážitek. ()

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Russelle, na režijní prvotinu dost slušný výsledek. Čtvrtou hvězdu tvůj film ztrácí jen stran scénáře, kdy mi i na 111 minut ten začátek přišel jaksi příliš krátký a i přes otcovo pátrání mi to přišlo trošku... od hlavní postavy odosobnělé, jako bychom ten příběh nežili s ním, ale pozorovali ho lehce zpovzdálí. Zároveň to trochu kazila povinná romantická linka, která sice nebyla špatná, ale přišla mi jak naroubovaná z jiného filmu a celé její vyvrcholení bylo, na to, co a jak rychle se dělo, dost ukvapená. Možná si toho ale byl sám Russel vědom a tak se nám hned vzápětí brání tím, že měl alibi :) Na 4* to má díry, ale ty *** si to rozhodně zaslouží, stejně jako pohlídání si, jak si Russell bude počínat ve své režijní druhotině :) ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Syrové válečné drama křížené s takřka pohádkovou romantikou Červené knihovny ? Proč ne ... hrdinové stříbrného plátna tady obyčejně nebývají od toho, aby se věnovali dokumentaristice, ale aby si dějinné události vhodně poupravili k obrazu svému. Tudíž akceptuju, že reálý příběh australského farmáře (jímž se prý snímek inspiroval) byl zahlédnut nanejvýš z rychlíku - a dějovou linii nehodlám nikterak zpochybňovat. Naopak - pokud přistoupím na pravidla, podle nichž se hraje, musím uznat, že vyprávění disponuje jedinečnou atmosférou, která mistrovsky pracuje s exotickými scenériemi a dokáže vám přiblížit takřka na dosah ruky místo i čas každé scény. Podle situace je drsná i jímavá ... jakoby vstřebávala daleké i blízké ozvěny všech válek, kterými člověk prošel, aniž by se poučil ... aniž by se změnil ... aniž by se změnit CHTĚL. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (30)

  • Natáčanie v Turecku označil Russel Crowe za nevyhnutnosť: „Istanbul je úžasným a pulzujúcim mestom. Bolo pre nás mimoriadne dôležité, aby sme tam skutočne boli. Nemôžete znovu vytvoriť to, čo Istanbul má - jeho architektúru, jeho atmosféru." (Arsenal83)
  • Na bitku pre Galipoli boli použité miesta v južnej Austrálii. Vo svojom výskume produkčný dizajnér Christopher Kennedy vykonal terénne prieskumy skutočného bojiska, ktoré bolo od roku 1919 znovu zalesnené a väčšina z neho je teraz chránenou pôdou. Povedal: "Všetky zákopové súpravy boli postavené v pieskovom lome neďaleko pobrežného mesta Adelaide a boli navrhnuté tak, aby zodpovedali topografii krajiny na tureckom polostrove." (Arsenal83)
  • Počas jednej televíznej šou Yilmaz Erdogan (major Hasan) prezradil, že pri nakrúcaní niektorých scén v Austrálii bolo až 49 stupňov Celzia. (Hudakfilms)

Súvisiace novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (viac)

Reklama

Reklama