Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (637)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nečakane parádny historický film. Nemčúri sa riadne plesli po vrecku a ponúkajú niečo ako Kráľovstvo nebeské, akurát s ránhojičmi namiesto rytierov a operáciami slepáku namiesto streľby katapultov na hradby Jeruzalemu. Ale pozor, tá operácia slepáku je napínavejšia ako veľkolepé bojové scény. Príbeh je schematický, ale dokonale funkčný, veľmi svižne rozprávaný, plný emócií a zaplnený živými postavami v podaní dobrých hercov (Skarsgard vládne, Kingsley si vybral jednu zo svojich lepších chvíľok a dokonca aj Martinez im zdatne sekunduje). K tomu drahá výprava, skvostná kamera a fajn dialógy, ktoré sa neboja vtipu ani v situáciách typu "tak tu máme mor a všetci zomrieme". Veľmi, veľmi fajn. ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Já vím, že by se kniha neměla srovnávat s filmem, ale jak to mám asi udělat? Kniha je, stejně jako ostatní Gordonovy romány, úchvatným čtením, které se prakticky nedá pustit z ruky. Tenhle film opustím kdykoliv a kdekoliv. A možná by mě ani příliš nemrzelo, kdybych ho nedokoukala. Výprava asi nebyla levná, ale pokud nebyl levný ani Tom Payne, pak bylo jeho obsazení do hlavní role ještě větší chybou. A ta škaredá femme fatale se k němu jen hodila. ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $56,266,000▐ na Nemeckú produkciu veľmi slušná výprava, škoda že nebol o kúsok zručnejší režisér, film má takmer nádych a lá Kráľovstvo nebeské /60%/ ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená dobrodružná historická dráma z nemeckej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa po smrti matky pripojí k potulnému liečiteľovi a stane sa jeho učencom, keďže ho tento odbor fascinuje a keď sa dozvie o slávnej lekárskej škole a jej učiteľovi v ďalekej Perzii, rozhodne sa vydať vlastnou cestou a urobí všetko preto, aby sa tam dostal a mohol sa učiť od najlepších. Ale aj tu je ťažká situácia, nebezpečenstvo hrozí na každom kroku, no túžba po poznaní je predsa len silnejšia. So spracovaním som nadmieru spokojný, téma inteligentných ľudí túžiacich po poznaní v tomto neprajnom období mi príde dosť atraktívna a našťastie to aj veľmi dobre dopadlo. Jedine ma možno trochu mrzí, že sa dej nevenuje trochu viac času strávenom v Anglicku, kde prítomnosť cirkvi pre podobných ľudí znamenala veľký problém, práve tento zaujímavý prvok tu má len minimálny priestor, ale v konečnom dôsledku to aj tak nepredstavuje žiadny problém. Dej je aj tak po celý čas nadmieru zaujímavý, celá časť v Perzii, čo zaberá väčšinu filmu je výborne zvládnutá, pričom tých zaujímavých postáv a prvkov je tu nespočet a skutočne ma veľmi príjemne prekvapilo, že aj napriek dva a pol hodinovej dĺžke sa tu stále niečo deje, pôsobí to veľmi svižne, takže mi to prešlo dosť rýchlo, kľudne to ešte mohlo byť aj dlhšie. Inak o nejakú akciu tu očakávane nejde skoro vôbec, ale film aj tak ponúkne niekoľko slušných sekvencií, ktoré pre potreby filmu stačia. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavný hrdina je tu ten správny sympaťák, k tomu zábavný Stellan Skarsgård, ktorý ale má priestor vlastne len v úvodnej fáze, charizmatický Ben Kingsley a ešte plno zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť vládca alebo aj láska hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú dosť dobré, síce to možno mohlo byť trochu surovejšie a dramatickejšie, toto má skôr atmosféru dobrodružného filmu, ale aj tak mi to sadlo, slušný vizuál, až prekvapivo veľkolepé prevedenie, tu nemám väčší problém. Filmov na podobnú tému moc nie je, preto som rád za každý podobný a Liečiteľ sa až prekvapivo vydaril. Tu musím nemeckú produkciu veľmi pochváliť. 78% ()

paascha 

všetky recenzie používateľa

Další důkaz toho, že církev a víra v kecy hošanů v černém jsou celosvětově zhoubné, bez ohledu na dobu. Ani zdravý rozum, ani nadpřirozené schopnosti, dokonce ani sebezohavení obřízkou nepomůže a nezachrání. Smutné... Nicméně po dvou dnech vrcholné pracovní prudy, kdy už jsem začal přemýšlet o tom, jestli by mi v blázinci nebylo lépe, mi tenhle film zase ukázal, že jsem vůl a nemám si nač stěžovat. Bolest v podbřišku neznamená postranní neléčitelnost, ale pár dní odpočinku, mor znám jen z knížek a pinďoura mám v celku. A když jsem se pak dočetl, kdo psal scénář, je to úplně jasný. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (15)

  • Variety o filme napísal: "Z hľadiska castingu je najatie Kingsleyho pre tento film zásadné. Hercova postava okamžite rešpektuje perzského filozofa, ktorého tiež napĺňa netypickou pokorou... Napriek zbytočnej romantickej linke so španielskou kráskou Rebeccou (Emma Rigby) sa film ale môže rovnať s dobovými konkurentmi ako Statočné srdce a Gladiátor." (Arsenal83)
  • Počas epidémie Rob (Tom Payne) navrhuje pitvu mŕtvoly, ale Ibn Sina (Ben Kingsley) to odmieta s tým, že islam pitvu zakazuje. Nie je to pravda. Hoci súčasný islam vníma lekárske pitvy ako problematickú záležitosť, väčšina súčasných odborníkov na islamské právo súhlasí s tým, že je prípustná s niekoľkými obmedzeniami a neexistuje jasný dôkaz, že stredovekí moslimovia boli v tomto odlišní. Túto prax podporilo množstvo stredovekých islamských medicínskych odborníkov. Je teda nepravdepodobné, že by Ibn Sina odmietol pitvať telo uprostred lekárskej krízy, ak by to ponúkalo nádej na potenciálnu liečbu. (Arsenal83)
  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama