Reklama

Reklama

VOD (1)

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nedávno uplynulo presne 60 rokov od prvého letu a tak som siahol po tomto stále nevidenom filme. Zatiaľ som sa zaberal viac menej dokumentmi. A tie boli menej oslavné a nie tak rýchle. Gagarin len trochu pospomínal, pohladil psa a už bol v rakete. Našťastie film skákal v časových rovinách a tak sme sa dozvedeli aj čosi o tom, ako prebiehal tréning, výberové konanie, rivalita či priateľstvo s Titovom atď. Ten vzlet samotný bol celkom vzrušujúci, hoci viete vopred ako to dopadne. Zároveň obrázky na planétu Zem mohli byť fascinujúcejšie. Celkový obrázok Gagarina nie je ani tak oslavný, ako až romantizujúci. Je zahraný ako totálny dobrák, milujúci manžel a najvernejší priateľ. Že by bol až taký svätec? Manželka by o jeho neverách asi vedela hovoriť. Inak chyby v historických filmoch veľmi neriešim, ale tu je zaujímavý článok s niekoľkými: https://kob-forum.eu/2021/04/11/%d0%bf%d0%be%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%bb%d0%b8/ ()

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Mám kladný vzťah ku kozmonautike, nakoľko na základnej škole sme boli pioniersky oddiel Vladimíra Remeka. Ale teraz vážne - celkom slušné na Rusov, Gagarin vyzeral ako skutočný Gagarin, bavilo ma to, nič ma extra nerušilo, to spomínanie na minulosť počas letu sa mi celkom pozdávalo a hudba slušná. Silné tri hviezdy. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Na tému kozmonautiky je toho dosť, mňa osobne nejak zvlášť neberie, doposiaľ sa mi najviac páčili filmy ako Astronaut, Apollo 13, no najviac asi kontroverzný veľkofilm Armageddon, no dnes mám ďalšieho favorita a ním je tento film o Gagarinovom lete do vesmíru. Spočiatku som sa bál, že to bude nejaký chronologický film iba o tom lete a že prívlastok životopisný budem musieť skritizovať, no oni jeho život vložili do filmu počas letu celkom zaujímavo. Ono je to v podstate aj tak jednoduchý film, no niekedy je v jednoduchosti krása a tá hudba a šťastie na záver mi hnali priam slzy do očí. Viem, že je to len let niekam do veľkej výšky, že osláviť mali zásluhy najmä konštruktérov a celého tímu, ktorí ho tam poslal, nielen jedinca. On bol v podstate len ochotný stať sa pokusným králikom pre napredovanie ľudstva a slávu svojej vlasti, či pre hrdosť jeho rodiny, mal aj šťastie kvôli vhodnosti jeho triedneho pôvodu a jeho telo bolo v super kondícii, že zvládol ťažké podmienky, ktoré podľa mňa už dnes mnohí také nemajú. Bol to skromný človek, ktorý však skončil ako mnohí veľkí hrdinovia smutne, zomrel celkom mladý, no jeho zápis v histórii tu už je. Nehovorte mi, že aj vy niekedy netúžite byť v niečom prví, netúžite po víťazstvách a napredovaní, to by ste tu asi neboli, keby ste ako spermia boli leniví. Ale nie, srandujem, ono to bol významný krok v ceste ľudstva vesmírom, bol to triumf sovietskej a ruskej kozmonautiky. Pre mňa bol toto krásny film na noc, ktorý mi potvrdil, že ruská kinematografia ide hore, aspoň teda hraje na moju nôtu. Opäť to nebol celý život ako v prípade filmu o Charlamovovi, neukázali ani tragickú smrť, no stavili na heroizmus a momenty, ktoré robia život životom, ja mám tú ruskú dušu rád, ona nie je vždy až tak nevyspytateľná, v mnohom je krásne jednoduchá, stojí si za svojim a hodnoty má dosť dobre usporiadané. Nech si hovorí kto chce, čo chce, plukovník Gagarin, česť a sláva, ste symbolom, príkladom, odpočívajte v pokoji, nádherné. Toto bude pre mňa ďalší film, ktorý nebudem mať problém si pustiť znova. No bol by som rád, keby ďalší film bol o celom jeho živote, lebo už od detstva bol veľmi zaujímavý, aspoň ako dokumentárne spracovanie by to nebolo zlé. ()

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Dám sice za pět, protože film je objektivně vynikající - ale servírovat budu zejména kritiku... Tak propagandistickou show jsem dlouho neviděl, už chybělo jen zapět sovětskou hymnu, taky nemám rád prostřihy v čase zpět, ale to už jsem psal jinde. Ale Jurir Gagarin si určitě vlastenecký, oslavný a rozmáchlý film zaslouží- ale ten konec to bylo příliš.. Nu což ne každý film dopadně jako Appollo 13 nebo First Man.... ()

Mylouch 

všetky recenzie používateľa

Zdařilá varianta velkého příběhu lidí kolem prvních skoků do vesmíru, která se úspěšně vyhýbá velkému patosu a s pestrými i když občas příliš přímočarými scénáristickými (především retrospektivními) postupy sleduje biografii hlavního hrdiny. Ve vizuálně přesvědčivém zpracování (občas snad zadrhne styl) vynikne stav hospodářské situace země a stejně elementární technologické zázemí, v nichž se tyto výkony zrodily. Z jednotlivostí se do paměti vtiskne střípek z Gagarinova asociačního psychotestu, v celkovém pohledu příhodná skromnost autorského přístupu (srovnej Scorseseho Letec). Vedle Jurije a jeho otce se vyskytují i slabší herecké výkony, často ovšem založené už v předepsaných replikách. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)
  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)

Reklama

Reklama