Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(viac)

Videá (5)

Trailer 2

Recenzie (286)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Je to naozaj tak, neviem, čo si mám o filme myslieť, na druhú stranu je však nad čím premýšľať. Koniec a vlastne celý film je tak otvorený, že možnosti výkladu pointy sú takmer neobmedzené. Jednou z mála vecí, ktorou si môžem byť istý je môj pocit a celkový dojem. Mal som možnosť vidieť snímok s prvkami čierneho humoru, hlavne v podaní postavy Borgmana a zároveň snímok, ktorý si dokázal udržať charakter a typické prvky severskej drámy, ktorá je v tomto smere špecifická a originálna. Pozeral som sa na pomalý, bezcitný rozklad rodiny a jej rozbitie na márne kúsočky, pričom celý priebeh hrá aj na jemnú psychologickú strunu. Ale pointa a zmysel? Ťažký oriešok, možno bez riešenia. Snáď akým-takým vodítkom by mohol byť citát zo začiatku filmu, čo by potom evokovalo aj mysterióznu rovinu. Neviem, to nech si každý posúdi sám, možno práve preto vznikol tento film. 80/100 ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Znepokojivy a velmi zvlastny film, po ktorom si vravim, ze na jedno pozretie staci. Mnohym povie vela, niektorym nic.Ja sa radim niekde do stredu, viac sa mi vsak tato podivnost pacila ako nepacila. Kedze som zo zaciatku nemala potuchy do coho idem, dejovy rozbeh a sled udalosti sa predstavil ako nie jednoduchy film a tym si ziskal moju pozornost. Co prislo neskor, bola cista a jasna hrozba. Podmanivi a demonicki manipulatori pohravajuci sa s ludskostou, rucaju hranice a psychicke obrany. A da sa toho este vela najst,co chcel tento film priamociaro povedat. Kto hlada, najde. Ten surrealisticky nadych mi ulahodil, za nie prilis najstastnejsie rozhodnutie povazujem ustredne a vedlajsie zenske herecke obsadenie. Pre celkovu zrozumitelnost pozor hlavne na uvod a necakat, ze sa nieco same vysvetli:-) ()

Reklama

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Smiať som sa nesmial. Chápať som nechápal. Baviť som sa nebavil. Ale napriek tomu, nejaké pocity to vyvolalo. Predstavte si, že k vám na ulici pristúpi cudzí človek a len tak vám dá facku. Nebudete polemizovať o tom, či by ste si ju vo všeobecnosti zaslúžili, alebo či bol ten dotyčný oprávnený urobiť to a čo za záhadnú bytosť a situáciu to vôbec bolo. Budete vrcholne vytočení a vinu budete bez váhania pripisovať iba jemu. Pretože si to nemal dovoliť. Ale toto je film. Takže to môžeme robiť opačne. A to aj v omnoho extrémnejších prípadoch. Asi. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Marína je zbohatlíckou umelkyňou. Jej život je bezstarostný, má všetko po čom túži. Jedného dňa na dvere jej vily zaklope neznámi bezdomovec, ktorý žiada o pomoc. Namiesto toho však príde do konfliktu s jej partnerom, ktorý ho napadne. Ešte ten istý večer sa bezdomovec vráti. Nakoľko Marína s neznámym mužom súcití, súhlasí so sprchou, dá mu najesť a nechá ho prespať v záhradnom domčeku. Tento krok diametrálne zmení jej doposiaľ pohodlný život. Muž, ktorému pomohla totiž nie je len tak obyčajným chlapíkom z ulice. Musím povedať, že ja mám tieto divno divné snímky naozaj rád. No je skutočne náročné odhadnúť, čo ním chcel režisér povedať. Tobôž odhaliť pointu, či vhodne ho zaradiť. Dramatický tento film veľmi nie je. Thriller síce sedí, no dodal by som mysteriózny. Keď už sa udeje niečo "vážne" čo by malo pobúriť, odohráva sa to v akomsi kľude a "pokoji", bez náznaku zmeny emócii. Až do úplného záveru som nevedel čo si mám o ňom myslieť. Popravde, úplne presne to neviem ani teraz. Aj keď mi bolo jasné ako to všetko dopadne. Pri "Borgmanovi" pochopím akékoľvek hodnotenie. Veľmi diskutabilný snímok. ()

AppleCore 

všetky recenzie používateľa

Já si na podivný filmy normálně potrpim, tady ale nemám tucha, co to mělo bejt. Banda nemytejch cápků vyleze ze svejch děr v hloubi lesa s úmyslem vštípit se do bohatý rodiny s dětma. Zprvu jen jeden, záhy všichni na zahradě a té paní ani pánu to vůbec nevadí a nepřijde jim to divný. A tak sledujeme kterak si ona banda hraje na zahradníky ve společenském šatu, operuje cosi na lidských tělech a vraždí jen tak - jenomže to "jen tak" není ani pro radost, potěšení ani z nutnosti. Takže dějově film nemá hlavu, nemá patu a vůbec nikam neústí a nesměřuje. Hnedle dvě hodiny nemění tempo, nemění styl a snaha o šok - či o co se film pokoušel - ne a ne uhranout moje smysly. A ten černej humor (který tu kde kdo vyzdvihuje) buď asi nemam v rejstříku svého chápání, nebo tam prostě nebyl. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama