Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
  • Česko Detektiv Endeavour Morse (viac)
Trailer 1
Krimi / Dráma / Mysteriózny
Veľká Británia, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scenár:

Russell Lewis

Hrajú:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (viac)
(ďalšie profesie)

Série(9) / Epizódy(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (84)

Splasher 

všetky recenzie používateľa

Docela far-fetched (nebo hezky česky zavlasypřitažené, chcete-li), hlavně první dva díly (pilot nepočítám). Na ITV mám rád, že nešetří na komparzu a výpravě obecně. Zahráno solidně, i když mě ten opakující se zmatený výraz Morse začínal postupně víc a víc iritovat. Ale řešené případy jsou zajímavé a 90 minut uteče rychle. ()

vander19 

všetky recenzie používateľa

Milujem UK kriminálky. Či už Poirot, najnovšie Maigrat a po absťáku a dobrej rade som dostal doporučenie na Endeavoura. Hlavne to prostredie Anglicka, upravené parky, old school štýl, atmosféra ma vždy dostanú. Trošku som bol prekvapený situovaním deja do Oxfordu, ktoré je pre mňa centrom vysokých škôl. Až som bol zaskočený, že v takom študentskom mesta sa budú konať vražebné plány. Aké, že to bolo moje prekvapko premilé, že som sa mýlil??? Staré jaguáry, super príbehy aspoň prvá séria a polovica druhej ma vhodná dĺžka ma nútia to sledovať ako štofera ten pocit keď si na lyžičke ohrieva heroín. Postava Morsa je výborne vykreslená aj keď sa musím priznať, že som starého Morsa nevidel. Hlavne skôr registroval zo seriálu TOP GEAR, kde často spomínajú na jaguáry, ktorými jazdí miestna polícia. Fakt doporučujem pre každého kto má rád tieto filmové počiny. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

skvelé krimi. Výhoda každý diel o inom, páčila sa mi aj dobo vykreslena atmosféra na policajnych staniciach  v mestách vrátane postrehov medzinarodnych udalostí vo svete. Naviac nikto nebral ohlad na heslo "FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU" v tom serialy fajčili ostošesť takmer všetci vrátane mna ako diváka pri sledovaní :) ()

Crocuta 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Skvělý seriál s geniální dobovou atmosférou, který střídá různé vražedné motivy stejně jako stupně napětí a ponurosti až po téměř hororový nádech 2. epizody 2. sezóny. Potěší řada přímých i nepřímých narážek na původní seriál "Inspektor Morse" (jednu z výrazných rolí si tu ostatně zahrála i dcera představitele samotného titulního (šéf)inspektora Abigail Thaw) i na jiná známá díla příbuzných žánrů (za všechny jmenujme třeba 2. díl 1. sezóny, kde se do výčtu známých sériových vražd dostaly i fairvaleské bažiny z filmu Psycho). Co ovšem nepotěší je několik cliffhangerů jako kráva na konci 2. sezóny, kdy zůstává až příliš motivů otevřených. Vzhledem k tomu, že příprava 3. sezóny začala již před rokem a o datu jejího uvedení dosud není vidu ani slechu, nejeden fanoušek série si může připadat jako čtenář Písně ledu a ohně G.R.R. Martina. Tak jo, už to natočili (3. a 4. sezónu) a furt je to paráda (2018) :-). ()

warrenur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

Galéria (938)

Zaujímavosti (3)

  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama