Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
  • Česko Detektiv Endeavour Morse (viac)
Trailer 1
Krimi / Dráma / Mysteriózny
Veľká Británia, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scenár:

Russell Lewis

Hrajú:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (viac)
(ďalšie profesie)

Série(9) / Epizódy(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (84)

warrenur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

“Byť dobrým policajtom dokáže byť ktokoľvek, byť dobrým detektívom je umenie.” Povedala by som, že tento výrok, ktorý odznel v jednej z častí tohto seriálu ho aj veľmi dobre vystihuje. Hlavný hrdina mladý policajt Morse má vynimočný pozorovací talent, výborný úsudok a dokáže klásť tie správne otázky, napriek tomu, že to v danej chvíli jeho nadriadeným “tým obyčajným policajtom” neveľmi vyhovuje. Z uvedeného dôvodu je neustále v nemilosti a nebyť ochrannej ruky jeho priameho nadriadeného dávno by rozdával len bločkové pokuty. Napriek nesporným kvalitám tejto série mi v nej žiaľ čosi chýbalo, možno by to chcelo pre mňa predsa len troška viac sympatického hlavného hrdinu. V každom prípade veľmi kvalitná “kriminálka”. ()

Reklama

Aky 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Promyšlený a řemeslně precizně provedený seriál z Anglie 60-tých let. Dokonale vystavěné příběhy jednotlivých epizod zpravidla až do posledních minut skrývají závěrečné tajemství. Všechno je navíc skvěle zrežírované a zahrané, a to včetně oněch nepředimenzovaných vhledů do soukromí protagonistů. Opravdu příjemné zážitky. ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Nejsem moc velkým fanouškem detektivek, zejména britských. Vždycky mi to pinožení po anglickém venkově a pátrání po zločincích přišlo docela nudné. Tady ovšem je to asi nějak jinak. Ne, že by ti Angláni nějak ožili a byli najednou méně škrobení, ale podané je to věcně, dialogy jsou smysluplné a postavy mají náležitý a hlavně pochopitelný vývoj. Zkrátka jsem s těmi detektivy srostl a nerad se s nimi loučím. Je to skvěle natočený seriál, takových je na výběr docela malinko...85% ()

EastWicka 

všetky recenzie používateľa

U britských krimi seriálů je laťka nastavená proklatě vysoko. A Endevour je i v té obrovské konkurenci skvostem. Předchází slavnému Inspektoru Morseovi, kterého nám představuje v počátcích kariéry. Skvělé obsazení, vybroušený scénář, atmosféra po anglicku tlumených 60. let a starého Oxfordu, krásná, nezaměnitelná hudební složka - a pak ono cosi navíc. Nezjednodušený, hluboký a trochu melancholický odraz lidské podstaty v empatickém pohledu Shauna Evanse v hlavní roli. Pro mě představuje určitý protilék na chlad severského thrilleru, který nám zalézá do kostí už sakra dlouho. ()

Galéria (936)

Zaujímavosti (3)

  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama